of 63623 LinkedIn

Hooijmaijers hield adviesbureau op aanraden advocaten

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wilde naar eigen zeggen zijn adviesbureau op heffen, maar liet zich door advocaten overtuigen dit niet te doen.
Reageer

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wilde zijn adviesbureau Move Consultants bij aanvang van zijn politieke loopbaan in 2001 in eerste instantie helemaal opheffen. Hij zag daarvan af toen advocaten hem het advies gaven dit niet te doen. Dat zei hij maandag tegen de rechtbank in Haarlem.

Valsheid in geschrifte
Oud-gedeputeerde Hooijmaijers van Noord-Holland en zijn vrouw staan terecht voor omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Een makelaar die vorige week al voor de rechter kwam, stuurde op verzoek van Hooijmaijers facturen aan bedrijven, zogenaamd wegens verricht advieswerk. Op zijn beurt kon het bedrijf Move Consultants, formeel op naam van de echtgenote van Hooijmaijers, rekeningen indienen bij de makelaar. Volgens het OM gebruikte Hooijmaijers de makelaar als een tussenstation en een middel om over omkopingsgeld te kunnen beschikken.

Op afstand zetten
Hooijmaijers legde de rechtbank uit waarom hij Move aanhield: ,,Zo zou ik mijn oude werk later weer eenvoudig kunnen oppakken, zeiden ze".,,Ik zou in Amsterdam tenslotte maar 9 maanden wethouder blijven." Hij besloot het advies op te volgen en ,,de boel op afstand te zetten". De aandelen gingen naar zijn echtgenote, die formeel eigenaar van de onderneming werd. Opdrachtgevers kregen een brief dat alle contracten voor advieswerk werden verboken. De constructie had volgens Hooijmaijers de instemming van de Belastingdienst.

Geld inzamelen
Ook Job Cohen als burgemeester van Amsterdam en later Commissaris van de Koningin Harry Borghouts werden per brief geïnformeerd. Via Move Consultants had Hooijmaijers het bedrijfsleven tot eind 2001 geadviseerd op het gebied van public affairs. Hij pakte die draad in elk geval tussen 2005 en 2009 weer op, toen hij gedeputeerde van Noord-Holland was en had bedacht met advieswerk geld te kunnen inzamelen voor de VVD-campage voor de aankomende Statenverkiezingen. ,,Ik zei dan: normaal zou je ook voor dit advies moeten betalen. Maar laten we het nu op deze manier doen."

Bevoegdheden
Volgens Hooijmaijers heeft hij zich - zowel in zijn periode als Statenlid en als gedeputeerde - altijd verre gehouden van zaken die Noord-Holland aangingen. In zijn tijd als gedeputeerde gaf hij wel adviezen over zaken binnen Noord-Holland, maar liet hij zich ,,nooit betalen" als die de bevoegdheden van de provincie raakten.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.