of 64740 LinkedIn

Hoogleraren: 'Algemene mondkapjesplicht kan niet’

Het kabinet kan niet op korte termijn beslissen tot een mondkapjesplicht in de openbare ruimte. Dat zeggen drie experts in het staats- en bestuursrecht tegen NRC.
3 reacties

Het kabinet kan niet op korte termijn beslissen tot een mondkapjesplicht in de openbare ruimte. Dat zeggen drie experts in het staats- en bestuursrecht tegen NRC.

Grondrechten

De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus worden momenteel opgenomen in noodverordeningen en die zijn niet geschikt om grondrechten langdurig in te perken, zegt hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij een mondkapjesplicht is dat volgens hem aan de orde.


Persoonlijke levenssfeer

Door de recente stijging van het aantal besmettingen is een bredere mondkapjesplicht momenteel onderdeel van het publieke debat. Volgens hoogleraar Brouwer gaat een mondkapjesplicht in tegen artikel 10 van de Grondwet, waarin staat dat eenieder recht heeft op ‘eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer’. Volgens Brouwer kan de overheid niet zonder wettelijke grondslag kleding aan burgers gaan voorschrijven. Hij wijst op eerdere mislukte pogingen om zonder wetgeving petjes of motorkleding te verbieden met plaatselijke verordeningen.


Boerkaverbod
Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden geeft Brouwer gelijk en verwijst ook naar het boerkaverbod, dat vorig jaar zomer inging. ‘Burgemeesters wilden dat eerder al lokaal regelen, maar dit bleek niet mogelijk zonder een aparte wet.’

Kort en tijdelijk
Ook Jerfi Uzman, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Utrecht, deelt de visie van Brouwers. ‘Grondrechten beperken met een noodverordening kan alleen heel kort en tijdelijk, bij een acuut probleem. Maar de coronacrisis is inmiddels een langlopend probleem en zo’n mondkapjesplicht gaat niet om een paar dagen, maar eerder om een paar maanden.’ (Red./ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Myco op
De kop boven het artikel klopt niet helemaal. Wat de heren zeggen is dat het niet kan zonder extra wet. Door de mondkapjes in de spoedwet te zetten kan het dus wel.

We hebben immers al wettelijk verplichte kleding; helm op de motor, helm op een bouwplaats, haarnetje in de voedingsindustrie etc.
Door Ben (Jurist) op
Heel fijn dat deze hoogleraren zich uitspreken