Advertentie

Hoogleraar: Wob moet worden herzien

Er zou nu snel een wettelijke regeling moeten komen voor journalistieke bronbescherming en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moet worden herzien.

03 mei 2012

Er zou nu snel een wettelijke regeling moeten komen voor journalistieke bronbescherming en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moet worden herzien. Dat adviseert hoogleraar mediarecht Wouter Hins in de derde editie van de nationale Persvrijheidsmonitor.

Aanvragen terugdringen

Volgens Hins probeert de huidige regering juist het aantal Wob-aanvragen terug te dringen. Het is in het belang van burgers en journalisten dat de Wob wordt aangepast aan de internationale trend dat er juist meer overheidsinformatie openbaar wordt, meent hij. Volgens het rapport waren er in 2011 geen grote incidenten op het gebied van persvrijheid.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Zoveel mogelijk stukken op de website zetten en voor de rest het belanghebbenden-criterium in de Wob opnemen. Dat bespaart heel wat werk en dus geld. We moeten toch bezuinigen en met minder ambtenaren gaan werken? Dan is dit de consequentie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Prima hoor, meer openbaarheid van informatie maar kan er dan ook een waarborg worden ingebouwd tegen personen die lukraak maar informatie opvragen om overheidje te pesten. Dat kost namelijk geld. Uw en mijn geld dus lijkt het me niet onredelijk dat een aanvrager voor zijn verzoek leges moet betalen en dat die kosten niet op de samenleving worden afgewenteld.
Advertentie