of 59821 LinkedIn

Hoogleraar kraakt valse kandidatuur lijstduwers

Lijstduwers die niet in de gemeenteraad willen en partijen die dat prima vinden, lichten de kiezers op. Volgens de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn spelen alleen lijstduwers die ook in de raad willen gaan zitten, het spel eerlijk.

Lijstduwers die niet in de gemeenteraad willen en partijen die dat prima vinden, lichten de kiezers op. Volgens de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn spelen alleen lijstduwers die ook in de raad willen gaan zitten, het spel eerlijk. De lijstduwers die dat niet willen, zijn electorale flessentrekkers.

Tom Beugelsdijk is verdediger bij ADO Den Haag. Tommie is geen hoogvlieger, maar wel reuze aardig en mateloos populair. Een cultheld die vorig jaar door AD Haagse Courant werd uitgeroepen tot Hagenaar van het jaar. Richard de Mos, aanvoerder van de Haagse Groep De Mos, begreep in de aanloop naar de raadsverkie-zingen dat Tommie een stemmentrekker van jewelste kon zijn. Met hem op de Leyweg kom je wel van je flyers af. Of Tommie de kieslijst van De Mos zou willen duwen. Dat wilde Tommie wel; ADO niet, en dus ging het (volks)feest niet door.

Oud-sporters
Beugelsdijk is niet van de partij in Den Haag, maar De Mos heeft wel darter Raymond van Barneveld gestrikt. En de PVV zet in de residentie voormalige seksclubbaas en ADO-hooligan Henk Bres in als lijstduwer. Het CDA in Den Haag bedient zich van Lex Schoenmaker (‘Mr. ADO', meldt de partij trots).

Maar het lijstduwerschap beperkt zich niet tot BN’ers en (oud)sporters. Overal in den lande duwen (ex-)politici lokale lijsten. ‘Er zijn zat politici, een beetje te veel naar mijn zin, en dus ook politieke partijen die dit kiezersbedrog steunen en zelfs initiëren’, zegt de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn (60). In Enschede duwen CDA-Kamerlid Omtzigt en voormalig PvdA-Kamerlid Dijksma hun partijen. Oud-minister Schultz duwt de VVD-lijst in Leiden en in Utrecht doen de stemmenkanonnen Spekman en Jongerius dat voor de PvdA. In Amsterdam duwt voormalig (VVD-)burgemeester in Leeuwarden Dales de lijst van 50PLUS.

Volksverlakkerij
In Rotterdam duwt zelfs een vicepremier een kieslijst. Oud-wethouder en huidig minister van VWS Hugo de Jonge noemde het een ‘diepe wens’ om de CDA-lijst in de Maasstad te mogen duwen; hoogleraar Joop van Holsteijn noemt het volksverlakkerij. Hoe kan kiezersbedrog nou de diepe wens van een democraat zijn?, vraagt de hoogleraar politiek gedrag en onderzoeksmethoden zich af.

Hoogmoed
‘Dat Tommie en Barney zich laten strikken en misschien niet geheel doorzien hoe het politieke spel wordt gespeeld, vooruit, maar een vicepremier weet dat donders goed. Dat De Jonge het lijstduwerschap nog steeds verdedigt, maakt het alleen maar kwalijker. Hij zegt: de kiezers snappen toch wel dat ik niet in de gemeenteraad ga zitten? Daarmee legt hij de verantwoordelijkheid bij de kiezers, die maar moeten uitvogelen wie wel in de raad wil zitten en wie niet. Van mijnheer De Jonge moeten kennelijk alle Rotterdamse kiesgerechtigden weten dat hij geen serieuze kandidaat is. Wat een hoogmoed van De Jonge trouwens! Maar ik moet er als kiezer vanuit kunnen gaan dat íedereen op de lijst, bij alle partijen, in de gemeenteraad wil zitten.’

BN’ers
Er is overigens op zich niets mis met het lijstduwerschap en de kandidatuur van BN’ers, vindt Van Holsteijn. ‘Als een sporter écht op die manier in de raad wil komen, dan zou ik zelfs vurig pleitbezorger van het lijstduwerschap willen zijn.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week. (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lezer op
In gemeente Leidschendam-Voorburg staan vier leden op kandidatenlijst die zelfs niet in gemeente wonen, waaronder een huidige wethouder. Zij hebben het voornemen tot verhuizing kenbaar gemaakt. Daar er geen uitstel mogelijk is, zal voor onderzoek geloofsbrieven en installatie in nieuwe raad spoedige verhuizing noodzakelijk zijn. Of wacht wethouder tot duidelijk is of ze weer in haar ambt komt en daarvoor wel ontheffing mogelijk is. Hoe kan een ander kandidaatsraadlid uit Hedel en door het CDA als aankomend talent beschreven al thuis zijn in problematiek en cultuur van deze gemeente. Gaan ze allen nu pro forma snel een kamer huren om aan verplichtingen Gemeentewet en Kieswet te voldoen?
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
vervolg.
https://www.ad.nl/politiek/veel-lokale-pvda-afde …
Plaatselijke PvdA-politici verzinnen uitwegen nu ze komende maand een zwaar verlies voorzien bij de gemeenteraadsverkiezingen. De naam PvdA schrikt kiezers af, meldt Trouw.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
quote: De lijstduwers die dat niet willen, zijn electorale flessentrekkers.

Dit zijn in dit kader veel te grote woorden.
Flessentrekkerij past hier helemaal niet.

Zie ter zake artikel 326a strafrecht; Hij die een beroep of een gewoonte maakt van het kopen van goederen met het oogmerk om zonder volledige betaling zich of een ander de beschikking over die goederen te verzekeren, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie.

Elk kenmerk van beroep of gewoonte (structuur) ontbreekt. Het gaat om een incidentele plaats op een lijst. Het gaat zeker niet om een recidivist.

Liever (duidelijkheid) een lijstduwer van wie zeker is dat hij/zij niet de Raad in wil.
Dat is vele malen duidelijker dan al dat tussentijds opstappen van raadsleden en wethouders
(die zich soms niet aan de wet hebben gehouden). Bezint eer ge begint.

Mijn conclusie. Ik denk dat Van Holsteijn een beetje jaloers is op al die bekenden die hun bekendheid gebruiken om hun partij te pushen. Zeker nooit gehoord van bijv. netwerken.