of 59250 LinkedIn

Hoofdrolspeelster Wassenaarse ‘seksrel’ stapt op

Mary-Jo van der Velde, een van de hoofdrolspeelsters bij wat bekend werd als de Wassenaarse seksrel, is opgestapt als raadslid.

Het Wassenaarse raadslid Mary-Jo van der Velde heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen.  In februari 2012 was zij een van de hoofdrolspelers in de zogenaamde ‘Wassenaarse seksrel’.

Hartelijkheid boven hatelijkheid
,,Na een turbulente tijd in vele opzichten, verkies ik rust boven rumoer en hartelijkheid boven hatelijkheid'', zo schreef Van der Velde in haar ontslagbrief aan burgemeester Jan Hoekema. Volgens het Leidsch Dagblad, dat de tekst publiceerde, woonde ze nog nauwelijks raadsvergaderingen bij.

Schadevergoeding
De gemeente Wassenaar maakte onlangs bekend een bedrag van 120.000 euro te hebben uitgetrokken als schadevergoeding voor Van de Velde Haar en met oud-wethouder Henk de Greef en drie raadsleden, die betrokken waren bij de affaire.
 

Opheldering
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de burgemeester van Wassenaar om opheldering gevraagd over de financiële afhandeling van de affaire. Plasterk zei vrijdag na de ministerraad dat hij wil weten waarom het geld is uitgekeerd. Daarom heeft hij burgemeester Jan Hoekema om een ambtsbericht gevraagd.


De Wassenaarse seksrel: wat gebeurde er wanneer?

Om de historie en de verschenen gemeentelijke publicaties overzichtelijk te maken is een tijdlijn toegevoegd. Hieraan gekoppeld kunt u de bijbehorende documenten inzien.

 

13 februari 2012

Samenzijn wethouders en raadsleden na afloop raadsvergadering.

 

19 februari 2012

WWW en DLW stellen schriftelijke vragen over nazit.
Vragen beantwoord op 28 februari 2012.

20 februari 2012 College geeft eerste reactie.
5 maart 2012 Burgemeester Hoekema geeft BING opdracht onderzoek te doen naar de nazit.
22 maart 2012

Persconferentie over resultaten onderzoek BING.

8 juli 2013

Uitspraak accountantskamer BING onderzoek.

9 juli 2013

College B&W verstuurt brief aan BING n.a.v. uitspraak accountantskamer.

24 juli 2013

WWW stelt schriftelijke vragen over uitspraak accountantskamer. Beantwoording vragen op 13 augustus.

16 december 2013

Gemeenteraad Wassenaar aanvaardt vaststellingsovereenkomst.

19 december 2013

College stuurt informatiebrief aan de gemeenteraad

20 december 2013

Gerechtshof Den Haag verklaart klacht oud-wethouder De Greef ex artikel 12 Wetboek van Strafvordering ongegrond.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit soort excessen krijg je als een gemeente zich met privézaken gaat bemoeien. En .....de burgers van Wassenaar? Die gaan vanwege dit onbehoorlijk bestuur de rekening betalen.
Door O Zinnig op
Wat een "kenners" in de dit land trouwens. Begint me ineens op te vallen....
Door Peter (gepens.) op
Ik zou graag willen dat er een moderator van Binnenlands Bestuur komt, die vele onderstaande schandalige reacties op elkaar van de website haalt. Is dit nou beschaving van ambtenaren of personen met een behoorlijk inkomen van schaal 9 en meer?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Ongeacht wie er gelijk heeft: als het besluit van de gemeenteraad alsnog wordt vernietigd staat Mary-Jo van der Velde in juridisch opzicht niet erg sterk. Aangezien ze al ontslag heeft genomen als raadslid heeft ze dan namelijk helemaal geen ijzers meer in het vuur en rest slechts de burgerlijke rechter. De affaire kan dan een nieuwe dimensie krijgen en opnieuw voer voor juristen worden.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Plasterk, toon nu ballen en rug recht; dit kan toch echt niet; buitenproportioneel en zonder enige gene! Ze zouden zich in het Wassenaarse kapot moeten schamen!
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Plasterk grijp is in!
Door Frits van Vugt (adviseur en onderzoeker openbaar bestuur) op
Vorige week heb ik aangegeven dat deze afkoopregeling van in totaal 120.000 euro die Wassenaar aan de 3 raadsleden vergoed in strijd is met art. 99 Gemeentewet. Gelukkig gaat Plasterk dit nu onderzoeken.
Hij kan op 2 gronden vernietigen: o.g.v. strijd met 1. de wet of met 2. het algemeen belang.

ad 1: Essentie voor de vernietiging is dan aangetoond wordt dat de 3 raadsleden de vergoeding als raadslid hebben ontvangen. En dat is zo: de bewuste nazit waar de seksrel zijn oorsprong heeft was een nazit van de gemeenteraad; het stellen van schriftelijke vragen als raadslid over de affaire waardoor de wethouder beschuldigd werd; en ook omdat het raadsvoorstel over de vergoeding spreekt van een "conflict binnen het gemeentebestuur" dat via deze regeling tot een einde zou moeten komen. De 3 raadsleden menen dus schade te hebben in hun functioneren als raadslid aangedaan. Bovendien is het doel van de vergoeding om weer "bestuurlijke rust" in dit geplaagde dorp te krijgen. Ook dat wijst op een vergoeding in de hoedanigheid als raadslid, want anders was de doelstelling niet relevant (burgers maken geen deel uit van het bestuur). Het verweer van de gemeente Wassenaar dat de regeling met de raadsleden "als privépersonen" is gesloten klopt dus niet.
ad 2 Strijd met het algemeen belang kan natuurlijk ook nog. Dan zal Plasterk mee laten spelen dat het ongepast is om raadsleden (en wethouder) die elkaar met beledigingen om de oren slaan, schadeloos te stellen vanuit de gemeentekas. Juridische procedures moet men zelf maar betalen, daar is geen gemeentelijk belang bij, zo is dan de redenering. Nog los van het belachelijke verwijt dat de gemeente verantwoordelijk zou zijn voor de imagoschade e.d. van het drietal, want daar krijgen ze nu ook geld voor. Als Plasterk om deze reden vernietigt, zal dat zijn omdat de politieke zuiverheid van handelen met voeten is getreden.

Ik verwacht dat Plasterk zal vernietigen op beide gronden
Door Carel op
Bijna 2 jaar geleden (22 maanden, om precies te zijn) vond de affaire plaats. En dan net voor het einde van de Raadsperiode, waarna ze toch al zou stoppen, met veel publiciteit plotseling opstappen ? Wat een huichelachtig vrouwtje ! Trouwens, verschil maakt het niet, want ze verscheen toch nooit op een raadsvergadering. Deze Mary-Jo is heel berekenend: 2 jaar een vergoeding opstrijken voor niets doen en nog ook nog eens een berg smartengeld. Ik mag lijden dat Minister Plasterk voor dat laatste een stokje steekt....