of 63946 LinkedIn

Hoofdpunten uit de miljoenennota

De miljoenennota 2011 is donderdag vroegtijdig via internet openbaar geworden. Hier staat een overzicht van een aantal opmerkelijke zaken.
7 reacties
De miljoenennota is donderdag vroegtijdig via internet openbaar geworden. Een overzicht van enkele opmerkelijke zaken.

Koopkracht

De koopkracht staat niet alleen volgend jaar maar ook de komende jaren nog onder druk, waarschuwt het kabinet in de miljoenennota. Ten tijde van de kredietcrisis kromp de economie fors, maar steeg de koopkracht van de Nederlander met 2 procent doordat de overheid de klap opving. Dat kan de komende jaren niet langer, waardoor de burger het gaat voelen in de portemonnee.

 

Extra ondersteuning minima

Het kabinet gaat minima extra ondersteunen in de koopkracht. Er wordt 100 miljoen euro extra uitgetrokken voor bijzondere bijstand. Het kabinet had al eerder aangekondigd al te negatieve effecten op de koopkracht door bezuinigingen te willen verzachten voor de laagste inkomens, gezinnen met kinderen en AOW'ers.

 

 

Andere punten:

- Het kabinet maakt een overtuigde keuze voor een compacte en meer doelmatige overheid en meer ruimte voor een krachtige private sector. Dat is cruciaal voor het behoud van onze toekomstige welvaart.

 

- De aanhoudende onrust in de wereldeconomie en de daarmee gepaard gaande onzekerheden benadrukken daarbij het belang van de ambities van dit kabinet: financiële stabiliteit, een voortvarende consolidatie van de overheidsfinanciën, een sterke economie en een kleine krachtige overheid
- Begrotingstekort: 17,8 miljard euro, -2,9 procent bbp

- Totale inkomsten: 231,9 miljard

- Totale uitgaven: 245,3 miljard

- Ombuigingen: 7,9 miljard euro

- Investeringen: 2 miljard

- Economische groei: 1 procent

- Werkloosheid: 406.000

 

Bekijk hier de uitgelekte Miljoenennota 2012.

Binnenlands Bestuur houdt dinsdag 20 september het BB Prinsjesdagdebat 'Alles over de schutting' met onder meer Onno Hoes, Caroline Gehrels en andere burgemeesters en wethouders. Thema is het effect van de miljoenennota op de lokale overheid. Wilt u ook aanwezig zijn? Bestel hier uw kaarten >>

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Norbert (wijkzaken) op
Een aantal mensen stipt het al even aan. Nederland moet gewoon resetten naar de jaren vijftig. Even terug naar normaal en overboord met de vergadercultuur en waar de managers de vaklui voor de voeten lopen. In 10 stappen de hypotheekrente-aftrek afschaffen (een griekse voorziening!), nuts- en gezondheidsbedrijven nationaliseren en de Balkenende norm hard doorvoeren voor iedere persoon of instantie die uit de overheidsruif meevreet. Bedrijven wier vrachtwagens op de snelweg omvallen moeten voortaan de kosten van de files vergoeden.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Enkele hoogtepunten uit de miljoenennota:
1. regels en marktdicipline hebben tav de schuldencrisis onvoldoende gewerkt. Achter dergelijke termen mogen overheden/politici zich niet verschuilen. Waar waren zij op de juiste momenten? Waar waren goede instrumenten om in te grijpen? Waar was het risicomanagement nationaal en bij de EU?
2. een overheid die Nederlandse bedrijven (ING, Aegon) rentepercentages laat betalen van resp. 17% en 18% hoeft daar niet trots op te zijn. Dit zijn belachelijke percentages voor nationale bedrijven die ook ongewild in internationale problemen zijn verzeild geraakt.
3. de zorgkosten (w.o. ook kinderopvang) zijn de afgelopen jaren de pan uitgerezen. Oplossingen: terugdraaien van veel te royale regelingen (kinderopvang) en ver(der)gaande verzelfstandiging (inclusief budgetten) ziekenhuizen en zorginstellingen.
4. er moet veel meer nadruk worden gelegd op bezuinigen in de onderwijssector (minder regels, beëindigen onnodige vergadercultuur, effciëntere opzet en gebruik van gebouwen).
4. het nationale schuldentekort neemt zorgelijke vormen aan. En .... het wordt (helaas) nog beroerder door de komende vergrijzing, teruglopende aardgasopbtrengsten, teruglopende belastinginkomsten als gevolg van dalende waarde woningen met ca. 20 - 25%, dalende waarde aandelen ca. 30%, tegenvallende winsten bedrijfsleven, garantieriso's Griekenland, woningbouw en bedrijfsleven etc.
Kortom, het zal nog wel even duren voordat we uit de misère zijn.
Door Criticus (Ambtenaar) op
@ gerrie

Jij kunt nog bezuinigen? Bofferd!
Door gerrie op
Zelf flink gaan bezuinigen. Dat heeft direct resultaat. Persoonlijk ga ik er volgend jaar 10% op vooruit.
Door Hannes Haganum (kritisch lezer en overheidsdienaar) op
Het belangrijkste staat niet in de Miljoenennota. Wat gaat het kabinet doen met de hypotheekrente-aftrek ? Dat is een niet efficiënte subsidie, die de overheid buitengewoon veel inkomsten scheelt. En wat gaat de overheid doen aan het versterken van de (kennis)economie ? De inkomsten zullen stapsgewijs omhoog moeten. We zullen met kennis en creativiteit in de toekomst ons brood moeten kunnen blijven verdienen. Met goed opgeleide vakmensen moeten wij de kansen in China, India en Afrika pakken.
En eindelijk ophouden met die navelstaarderij.
Door tinus op
€ 25,- zorg p/mnd, heb je geen 3 kinderen van 18+! Ook eigen risicoverhoging per persoon ipv noclaimkorting. Verzorgingsstaat: das war einmal.
Door Arnold (Financieel beleid) op
Grappig, we gaan gezinnen met kinderen ontzien. Wordt daarom de kinderbijslag afgeschaft en de bijdrage voor de kinderopvang teruggeschroeft? En wie is er vorig jaar 2% op vooruit gegaan? Graag melden hier want ik heb er niks van gemerkt. Ter verduidelijking: kinderopvang 50 in de maand duurder, zorgkosten plus 25 is al 75 in de maand in de min, hoe komen ze aan die 2%?