Advertentie

Homomoeder van Almere

‘Homomoeder van Almere’ is de nieuwe nevenfunctie van Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

14 mei 2010

Spraakmaker: Annemarie Jorritsma

 

Heeft Almere een beetje gayscene?
Er zijn veel actieve groepjes en twee gay cafés. Die groepjes waren redelijk verdeeld en bundelen nu de krachten in een Roze Federatie. Zo willen ze de homo-emancipatie in onze stad bevorderen. Als homomoeder lever ik daar graag een bijdrage aan. Helaas is het zo dat homo’s en lesbiennes vertellen dat ze in onze stad niet kunnen wat hetero’s wel mogen: hand in hand lopen op straat. Daar is Almere niet uniek in. Het ligt wel op mijn weg om er wat aan te doen. Het homomoederschap is voor mij dus geen grap, maar een serieuze rol.

 

Bent u niet bang dat deze nevenfunctie slecht valt bij bepaalde groepen en geloofsgemeenschappen?
Daar kan ik me niks bij voorstellen. Ik ben burgermoeder van alle Almeerders, dus ook van homo’s. Alle Almeerders hebben zich aan de Grondwet te houden. Die stelt dat discriminatie verboden is. Dus als mensen moeite hebben met mijn rol als homomoeder, hebben ze moeite met de Grondwet. In dat opzicht laat ik mijn nieuwe functie duidelijk zien waar ik sta. Wat mij betreft zijn op dit gebied geen compromissen mogelijk. Waar het mijn VNG-activiteiten betreft is het niet anders. Mensen in Staphorst hebben misschien andere opvattingen over homo’s, maar dat wil niet zeggen dat ze actief discrimineren. Wel hebben ze misschien meer moeite met uitingen van homoseksualiteit.

 

Laat de agenda van de burgemeester van Almere en de VNG-voorzitter ruimte voor dit soort activiteiten?
Dat loopt wel los, het is een ceremoniële functie. Ik reik één keer per jaar een speld uit. Dat moment krijg ik zodanig tijdig te horen, dat het in te roosteren valt.

 

Wat wordt uw eerste wapenfeit als homomoeder?
Ik ben gevraagd voor de Gay Pride in Amsterdam en denk dat ik die uitnodiging aanvaard. Vorig jaar zat ik tijdens de Canal Parade op de boot van Almeerse ambtenaren, nu op een particuliere. Of ik een rose glitterjurk aandoe? Ik zag 2 jaar geleden twee dames waarvan de één een t-shirt droeg met de tekst Gay all the way en de ander Gay for a day. Voor zoiets voel ik wel.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie