of 64740 LinkedIn

Hommeles over conceptkandidatenlijsten SP

In Utrecht staat een geroyeerd SP-lid op de conceptkandidatenlijst voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee ligt de afdeling op ramkoers met het landelijke bestuur, net als de Rotterdamse SP-afdeling. Daar staan drie geroyeerde leden op de lijst, meldde het AD. Als de afdelingen en het landelijk bestuur geen oplossing vinden voor het conflict, dan worden de afdelingen mogelijk geschorst. Die kunnen dan niet meedoen aan de verkiezingen
Reageer

In Utrecht staat een geroyeerd SP-lid op de conceptkandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Daarmee ligt de afdeling op ramkoers met het landelijke bestuur, net zoals de Rotterdamse SP-afdeling. Daar staan drie geroyeerde leden op de lijst, meldde het AD zondagavond. Als de afdelingen en het landelijk bestuur geen oplossing vinden voor het conflict, dan worden de afdelingen mogelijk geschorst. Die kunnen dan niet meedoen aan de verkiezingen

Royement

Floris Boudens is kandidaat-lijsttrekker in Utrecht, maar zijn lidmaatschap werd onlangs ingetrokken omdat hij lid was van jongerenorganisatie ROOD. De partij brak eerder met de jongerenclub na een langlopend conflict, mede door het verkiezen van geroyeerde 'radicale zolderkamercommunisten' in het bestuur van ROOD. Vorige maand royeerde de partij tientallen leden die actief waren bij ROOD of bij het Marxistisch Forum, dat volgens leden een discussieplatform is. De partij beschouwt deze groepen als aparte politieke partijen, die de SP willen binnendringen. Dubbel lidmaatschap van partijen is niet toegestaan binnen de SP.


Motie
Aanstaande vrijdag praat de Utrechtse afdeling over de te vormen lijst en of daar ook meer geroyeerde leden op mogen. De positie van Boudens werd eerder al vastgesteld en de afdeling nam een motie aan waardoor royement geen gevolgen heeft voor eerder verkregen functies. Maar hij kan zijn plek vrijdag alsnog kwijtraken, als daarvoor een meerderheid is.

Vrees

Het afdelingsbestuur is inmiddels opgestapt. De taken worden overgenomen door een commissie die is aangesteld door het landelijk bestuur. Ook deze aanstelling kan worden teruggedraaid als een meerderheid zich tegen het besluit keert, zegt voormalig afdelingsvoorzitter Ankie Petersen. Mocht het zover komen, dan vreest zij dat de SP niet mee kan doen aan de verkiezingen in Utrecht.

Voldoende tijd
De partij laat weten dat kandidaten voor de SP ook lid moeten zijn van de partij en geroyeerde mensen dus niet op de lijst kunnen. Een woordvoerder zegt dat afdelingen nog 'voldoende tijd' hebben om tot een lijst te komen die voldoet aan de voorwaarden. Als een afdeling zich niet aan de voorwaarden houdt, kan ze niet meedoen aan de verkiezingen, aldus partijvoorzitter Jannie Visscher. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.