Advertentie

Hoger beroep om rioleringen gemeente Dordrecht

De gemeente Dordrecht moet zich opnieuw verantwoorden voor het rioolbeleid en de funderingsproblemen in de stad. De Belangen Vereniging Funderingsproblematiek (BVFP) in Dordrecht gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter eind juli.

20 augustus 2009

Onderhoud
Dat heeft Ad van Wensen van de BVFP donderdag laten weten. Volgens de belangenvereniging is de gemeente tekortgeschoten bij het onderhoud van de riolen waardoor de funderingsproblemen zijn ontstaan. Volgens de rechtbank in Dordrecht is de gemeente echter haar verplichtingen als rioolbeheerder nagekomen en zijn adviezen van deskundigen niet genegeerd.

 

Schade
'In de uitspraak staan conclusies die ronduit onjuist zijn. De rechtbank heeft geen deskundigen gehoord of ingeschakeld om tot een uitspraak te komen', aldus Van Wensen, die de gemeente aansprakelijk had gesteld voor de schade aan de funderingen.

 

Paalrot
Veel vooroorlogse huizen in Dordrecht kampen met paalrot. De deels houten funderingen rotten langzaam weg door een te laag grondwaterpeil. De woningen verzakken door de slechte fundering en in de muren zitten scheuren. De houten fundering van ruim twaalfhonderd woningen moet binnen 25 jaar worden vervangen door betonnen palen. Vijfhonderd van die woningen zijn al onder handen genomen.

 

Laks
Enkele maanden geleden verscheen een kritisch rapport van de plaatselijke Rekenkamer. Daarin staat dat het gemeentebestuur wel jarenlang laks is geweest. De gemeente zou onder meer haar onderzoeksplicht niet hebben vervuld.

 

Uitspraak
Wethouder Ferdinand van den Oever zei na de uitspraak dat Dordrecht niet aansprakelijk is voor de schade, maar wel dat hij zich wel medeverantwoordelijk voelt om het probleem op te lossen. De rechtbank deed geen uitspraak over wie wel verantwoordelijk is voor het ontstaan van de paalrot.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie