of 61043 LinkedIn

Hoge opkomst geen must voor waterschappen

Het is dit jaar voor het eerst dat kiezers naar een stembureau kunnen om te stemmen voor de waterschappen. Voorheen werden de verkiezingen voor het bestuur van de hoogheemraadschappen per brief gehouden.

Een hoge opkomst is geen must bij de komende waterschapsverkiezingen. Dat zegt de Unie van Waterschappen in de aanloop naar de stembusgang woensdag. 

Vertrouwen
'We hechten er vooral belang aan dat de verkiezingen soepel verlopen en er een goed nieuw bestuur komt bij de waterschappen', aldus een woordvoerster van de UvW. 'Blijkbaar deden we ons werk voorheen zo goed, dat mensen het wel vertrouwden en het niet nodig vonden om te stemmen', veronderstelt de woordvoerster.

Eerste keer stemmen

Het is dit jaar voor het eerst dat kiezers naar een stembureau kunnen om te stemmen voor de waterschappen. Voorheen werden de verkiezingen voor het bestuur van de hoogheemraadschappen per brief gehouden. Bovendien zijn de verkiezingen tegelijk met de provinciale verkiezingen. De verwachting is dat de opkomst bij de waterschapsverkiezingen omhoog zal gaan. Bij de afgelopen twee keren stemde nog geen kwart van de Nederlandse bevolking. 'We hopen dat mensen die provinciaal gaan stemmen, nu ook op de waterschappen stemmen', aldus de UvW.

Vorming besturen

Maar de organisatie kijkt vooral naar de uiteindelijke vorming van de nieuwe waterschapsbesturen en niet zozeer naar de opkomst. Die samenstelling van die besturen zou namelijk weleens anders uit kunnen pakken na de komende verkiezingen. 'Waar voorheen de waterspecifieke partijen in het voordeel waren, zou het kunnen dat kiezers voor de provinciale staten en de waterschapsverkiezingen op een en dezelfde partij stemmen’, aldus de UvW.

Evaluatie 

Achteraf worden de verkiezingen geëvalueerd. Drie keer zelfs; door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de waterschappen. Zij gaan bekijken of dit een goede manier is om een nieuw bestuur te kiezen, en of alles goed is verlopen.ANP

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Plafond op
Unie's hebben over het algemeen weinig met democratie.
Door John Steegh (voorzitter Water Natuurlijk) op
Zelden zo'n idiote, anti-democratische opmerking gezien vanuit de organisatie die geacht wordt de (belangen van de) waterschappen te behartigen. Honderden, zo niet duizenden mensen lopen zich al weken de blaren op hun voeten om mensen ervan te overtuigen dat stemmen bij de waterschapsverkiezingen belangrijk is en dat het verschil maakt op wie je stemt, en dan komt er een of andere miep van de Unie vertellen dat het er alleen om gaat dat er een 'goed bestuur' komt. Dames en vooral heren van de Unie, tijd voor maatregelen en een cultuurverandering bij de Unie?
Het maakt namelijk wel degelijk verschil: waaraan worden uw belastingcenten bij de waterschappen besteed, zware grijze dijken of brede groene, die ruimte geven voor natuurontwikkeling? Investeert het waterschap in eigen energieopwekking, of accepteert het blijvende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen? Blijft het waterschap iedere vorm van agrarische activiteit overal met watertoevoer mogelijk maken, of wordt er eindelijk voor gekozen de gebruiker van veel water daar ook voor te laten dokken? Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Door W. Snippe (denker) op
Twijfel nog wat beter is voor deze totaal overbodig geworden bestuurslaag: niet stemmen of blanco.
Waarom niet getrapt via gemeente, of beter: op laten gaan in provincies en deels in RWS (zeedijken bijvoorbeeld).
Ga niet stemmen, wel voor PS/1e kamer!
Door Peter Glas (Voorzitter UvW) op
Er kan géén twijfel over zijn. Hoe hoger de opkomst hoe beter. Elke stem telt en er valt wat te kiezen. Zie www.kieskompas.nl. De waterschappen zien uit naar goed verlopen verkiezingen, gevolgd door collegevorming en constructieve en productieve besturen. Er is heel veel werk te doen voor veilig, voldoende en schoon water.
KOM dus stemmen aanstaande woensdag 18/3.
Peter Glas
Door Goosie Meren Magazine op
Idioot en bovenal zelfingenomen statement. Eens te meer reden om een blanco of ongeldige stem uit te brengen: http://bit.ly/vouweenbootje