Advertentie

‘Hoes heeft het ambt in opspraak gebracht’

Honorair hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Open Universiteit Nederland Arno Korsten over het vertrek van de VVD-burgemeester.

10 december 2014

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht gooit de handdoek in de ring. Hij heeft zijn functie ter beschikking gesteld en stapt op zodra de gouverneur van Limburg en de gemeenteraad van Maastricht een opvolger hebben gevonden. Zijn privéleven heeft hem de das omgedaan. 

Hoes zegt ervoor te zullen strijden ‘dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft.’ Honorair hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Open Universiteit Nederland Arno Korsten over het vertrek van de VVD-burgemeester. 

 

Terecht dat Hoes weggaat? 
‘Ja. Hij heeft namelijk niet voldaan aan de ongeschreven regel van het burgemeesterschap om het ambt niet in opspraak te brengen en omdat hij de reputatie van de stad schade heeft berokkend.’ 

 

Hij spreekt privé af met wat een verrader blijkt en wordt daarbij in het geniep gefilmd.  
‘Het is schandelijk dat hij stiekem is gefilmd, maar je bent wél 24 uur per dag burgemeester. Het houdt niet op. Er wordt altijd op je gelet en je moet je altijd waardig gedragen. Dat staat ook in het rechtspositiebesluit voor burgemeesters. Je bent nooit burgemeester niet. Alles wat je in feite doet, is politiek. Ik begrijp best dat Hoes vindt dat hij vogelvrij is verklaard en ik begrijp óók dat hij iets wil doen aan PowNed. Veel mensen in Maastricht zijn ook mild gestemd en hebben medelijden, en ook dát begrijp ik, maar Hoes is wel over de schreef gegaan door laatdunkend te doen over de gemeenteraad en door zijn agenda te laten zien. Men beschikt in de raad vast over meer informatie. Hoe hij zich gedraagt in etablissementen, over meer toyboys. Dat de burgemeester lieden over de vloer krijgt, van wie je denkt: wat moet hij daarmee? Hij toont risicovol gedrag. De gemeenteraad had hem de wacht aangezegd, en tja, dan houdt het een keer op. Ik begrijp daarom goed dat de gemeenteraad van Maastricht hem nu niet langer accepteert als burgemeester.’ 

 

Een goede burgemeester weg. 
‘Zeker, dat is zo. Charmant, communicatief, lichtvoetig. Een sterk bestuurder ook. Hij lag helemaal niet slecht bij de raad. Er was net een functioneringsgesprek geweest, en daarbij bleek dat hij voldeed. Hoes heeft het lastige dossier van de drugsproblematiek gehad. Maar ja, ik heb erover geschreven in het boekje ‘Vallende burgemeesters’: het gaat nooit om de acht punten waar de burgemeester goed in is, het gaat áltijd om de twee punten waar hij op het randje functioneert. Te veel drinkt, ruzie maakt met de verkeerde mensen, dat soort dingen. Als je dergelijk gedrag vertoont, dan moet je weten dat je punt van discussie in de raad en in de media wordt. Gerd Leers was ook een goede burgemeester, voortreffelijk zelfs, maar dat vakantiehuis in Bulgarije hè, en hij speelde wethouders weg.’ 

 

En nu? 
‘Hoes blijft aan totdat er een nieuwe burgemeester is benoemd. Hij is vanaf nu in feite een soort waarnemer. Hij mag een beetje rondkijken naar een nieuwe baas en vervult de rol die hij niet slecht vervulde. Dat is een chique oplossing, want als hij was opgestapt had dat financiële gevolgen voor hem gehad en als de gemeenteraad het vertrouwen in hem had moeten opzeggen, had dat wellicht geleid tot een heftig raadsdebat. Wie is voor en wie is tegen Hoes. Maar dit compromis betekent wél dat Hoes nog zeker vijf maanden burgemeester is. Er moet een profielschets voor een nieuwe burgemeester komen, er komt een vertrouwenscommissie, de gouverneur krijgt de sollicitanten over de vloer.’ 

 

En Onno Hoes maar bungelen. 
‘Overgeleverd aan het lot en welke lijken er nog meer uit de kast vallen. Ik zie eerlijk gezegd niet gebeuren dat hij die termijn van vijf maanden volmaakt. Hoes moet ontzettend op zijn tellen passen. Als feitelijk waarnemer moet hij namelijk nog steeds voldoen aan de eisen van onbesproken gedrag. Een waarnemer is geen feestburgemeester. En wie weet wat de komende maanden nog staat te gebeuren. Zie we hem weer in een café met een jongen? Er moet trouwens toch nog een boekje uitkomen van een toyboy? Wat staat daarin? Ik ben bang dat we over een maand, of twee maanden, weer deze discussie hebben en dat de gemeenteraad dan wél het vertrouwen in hem opzegt. En dan is het meteen wegwezen voor Hoes.’

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk / kritisch volger
Als Hoes niet begrijpt dat hij in zijn functie als burgemeester in een glazen kast leeft, dan zit hij niet op de juiste plaats. En moet dus vertrekken. Dat hij dat nu doet is helemaal goed!
Floor
Er zijn veel meer burgemeesters (hetero en vast ook homoseksueel) die sexueel nogal losbandig zijn. Macht erotiseert, tenminste dat zegt men. In het Brabantse kan ik er zo een aantal opnoemen. En iedereen in de stad weet het. Kennelijk zijn deze vrouwen discreter dan de vriendjes van Onno.

Waarom hebben ze juist hem gepakt? Omdat hij afspreekt met jonge jongens? Heeft dit toch te maken met zijn homoseksualiteit? Of met het feit dat hij nu wordt gepakt op het feit dat hij jaren heeft kunnen genieten (via zijn man) van het openbaren van dit soort filmpjes? Onno heeft pech gehad. Tenzij we nu ook de andere losbandiger burgemeesters gaan aanpakken.
Jos / Adviseur
Met stomme verbazing lees ik een aantal reacties hieronder. Wanneer zouden mensen zich eens realiseren dat zij met hun onbeschofte taalgebruik en ongenuanceerde opvattingen op zijn minst zo schadelijk zijn voor de samenleving als zij van mening zijn dat Onno Hoes is. De samenleving gaat kapot aan dit soort ongenuanceerde opvattingen en mensen die meteen met hun (ver)oordelingen klaar staan. Het lijkt er op dat je tegenwoordig nog beter kunt frauderen op alle fronten etc. dan als publiek bestuurder in een prive-zaak een keer onvoorzichtig zijn. En dat is een trieste constatering!
Hans Schalkwijk / adviseur
Een burgemeester heeft per definitie tegenstanders net als iedere wethouder. Als je iemand in diskrediet wil brengen is dat niet zo moeilijk. De normen en waarden zijn van ieder verschillend. Als burgemeester of wethouder leef je wel in een glazen huis.

Of je nu een seksuele relatie hebt met een volwassene is geaccepteerd.

Politiek maakt het niet zo veel uit of een burgemeester dan langer op zijn post blijft. Opblazen hoort bij de politiek.
Jan / Gepensioneerd
Ambt in opspraak te brengen, de reputatie van de stad schade berokkenen. Zijn privéleven heeft hem de das omgedaan.

Waar heeft die man het over? Sinds wanneer mag een vrijgezelle volwassen geen afspraak meer maken met een andere volwassene? Wat is daar in hemelsnaam mis mee?
Herman
Dhr Hoes heeft inderdaad niet voldaan aan de eis om het ambt niet in opspraak te brengen. Zo simpel is het. Erg dom en daar is meer 1 oplossing voor: vertrekken zonder wachtgeld
Tinus
Sterk artikel!
mart / beleidsmedewerker
Als het dus niet door die ratten van pownews in scene was gezet,was het dus niet "ontdekt"en was Hoes nog steeds een zoals het artikel zegt een goede burgemeester?

tineke / beleidsmedewerker
Een Amerikaanse president die op zijn kantoor met een stagiaire een relatie had kan wel blijven zitten en een Nederlandse burgemeester die privé uitgelokt/verleid wordt door een journalist moet wel vertrekken?

De voelsprieten van Hoes moeten beter ontwikkeld worden, dat lijkt een feit, maar ik vraag mij af of een burgemeester die met dames gerotzooid had ook zo behandeld zou worden. Ik vrees dat de goegemeente dat alleen maar "stoer"gevonden had.
Harry
Deze man had een voorbeeldfunctie en dat betekend dat je niet buiten de pot mag en moet willen pissen. Hij heeft dat willens en wetens gedaan. Dat is dus erg naïef, niet integer en niet professioneel. Dat hij nog niet ontslagen was is mij een groot raadsel. Als een politieagent dit doet was hij/zij allang ontslagen. Hem wordt/werd dus de hand boven het hoofd gehouden, dat vind ik nog het ergst.
Harry
Ik vind het een prima actie van PowNews (vaker doen). Misstanden moeten aan de kaak worden gesteld. De journalistiek kan en mag dit, de politie heeft slechts beperkte bevoegdheden en ook de politie wordt gefilmd !! Je kunt je afvragen Mart, wie hier nu de ratten zijn? Is het de 'rat' die lak heeft aan zijn voorbeeldfunctie, verantwoordelijkheden en het vertrouwen (baas van de politie) niet meer geniet, of de mensen die op de bres springen om wanpraktijken aan de kaak te stellen!! Mart heb jij niets op te biechten?
Harry
Tineke, (ik bespeur een hekel of teleurstellingen in mannen of gezag, als je erover wilt praten...) Amerika is geen Nederland, andere wet- en regelgeving, andere werelddeel/omgeving, andere waarden en normen (je wijst alleen maar naar Amerika, prachtig land overigens, als je dat vergelijkt met veel andere landen, waar vrouwen veelvuldig worden vermoord verkracht en misbruikt, maar goed... ) Nee een burgervader die zich misdraagt en ook vreemd gaat met wat dan ook, geeft niet het goede voorbeeld. Burgervader of meester zegt het al, dat is het voorbeeld je rolmodel,waar je tegenop moet kijken en in dit geval NIET. En dat moet Onno gewoon wieberen. Misschien heeft RTL4 een baantje achter een desk voor hem.
Ed / Extern
Een politieambtenaar zou beter moeten weten, alvorens een dergelijke reactie te formuleren. De mannen van PowNed al aangehouden?

En dan degene die graag onder het mom van "anoniem" meteen maar alle homo's op 1 hoop smijt. Hij is in ieder geval zeer goed op de hoogte van de scene. Roept vele ????????????? op.



Ik wens Onno Hoes heel veel succes in de toekomst. Uitermate spijtig dat jij als zeer kundig man (wordt door velen onderstreept) op een zo laaghartige wijze onderuit bent geschoffeld. Jouw PRIVE actie was wellicht niet zo handig gekozen, maar op de openbaarheid daarvan had jijzelf geen invloed.



Dit soort onsmakelijke zogenaamde "journalistieke" acties, waar mensen dus blijkbaar van smullen, moeten een toonbeeld zijn van onze normen en waarden in deze maatschappij?

Wat mij betreft misselijkmakend!

geen invloed
Martin Koenen / directeur adviesbureau bestuursrecht
Ik ben het in essentie wel eens met Arno Korsten. Echter in ben ook van mening, dat het Openbaar Ministerie Powned en de jongeman, die Hoes er heeft ingeluisd, ambtshalve moet vervolgen op gepleegde strafbare feiten. Wat hier gebeurde is heel ernstig en in feite een aanslag op onze democratie. Vreemd dat ik daarover tot nu toe niemand hoorde.
Mr R.M. Dalmijn
Goedemorgen. Wat mij in deze zaak het meeste opvalt is de totale radiostilte van de NVJ. Bij mevrouw Jorritsma haar confrontatie met Powned bij een besloten bijeenkomst waren zij er als de kippen bij. Met circa 7 miljoen journalisten ( bloggers, reageerders, Facebook schrijvers en Twitteraars) is het mandaat misschien ook wel te klein.
Anoniem / Bezorgde burger
Politieambtenaren die een joint opsteken, kunnen ook vertrekken. Hoezo een vrij land? Als dat niet kan, kunnen Onno z'n acties ook niet. Want let wel, hij was gewaarschuwd en is in herhaling gevallen. @Ed: ik ben idd. op de hoogte van de gayscene (helaas). De resultaten moet ik ieder weekend onder ogen zien in de bossen. Daarbij is de gaypride behoorlijk openbaar. Vunzigheid troef!!!! Ik heb daarbij juist niet alle homo's op een hoop gegooid. Over iemand die gewoon monogaam leeft en zich niet inlaat met homo vunzigheden zul je mij niet horen.
Kaas !
Het filmpje van Powned zou geen enkele impact moeten hebben, het lijkt wel of we terug zijn in de jaren 50 van de vorige eeuw, wat een truttigheid.
JaapvV / adviseur
Ik vind niet dat Onno Hoes het ambt in opspraak heeft gebracht. Het ambt staat los van privé. Maar dat moet wel zo blijven. Helaas - en ik vind dat oprecht jammer voor hem - heeft hij zichzelf in opspraak gebracht. En dan mag je je als buitenstaander afvragen of hij nog geschikt is voor het burgemeestersambt. Het maakt me trouwens niet uit hoe die opspraak is ontstaan. Blijkbaar heeft Hoes gewoon niet genoeg op zijn tellen gepast.
Ron de Jong / Burger
Als echt alles van iedereen stiekem opgenomen zou worden, dan zou vrijwel iedereen binnen de kortste keren ontslagen worden, doordat de mens regelmatig moet uitspreken wat we echt vinden van bepaalde zaken.

Seksuele lust is genetisch voorgeprogrammeerd en een zeer sterke drijfveer voor overleving van de mens en juist ons verstand helpt ons, om dat in te dammen op plekken waar we met andere dingen bezig moeten zijn.

Natuurlijk vindt Menno, u en ik, seksueel contact een groot genot en juist het taboe en de demonisering van deze normale gevoelens, veroorzaakt een seksuele frustratie en obsessie, waardoor mensen zo geobseddeerd raken, dat ze er zelfs tijdens het werk mee bezig zijn.

Ontkenning en onderdrukking van onze seksuele eigenschappen zorgen alleen maar voor nog grotere gevaren, kijk maar eens wat het celibaat allemaal voor ellende heeft veroorzaakt.

Geef die man zijn baan terug en accepteer dat we in ons priveleven seksueel actieve wezens zijn.
Sjeng
Degenen die hier zo verontwaardigd doen over de actie van Powned, stonden anders wel te applaudisseren toen een weekbladjournalist anoniem als stagiaire infiltreerde in de PVV-fractie en daar uitvoerig verslag van deed.
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Wat iemand in zijn vrije tijd doet moet hij helemaal zelf weten. Echter het delen van zijn ( niet voor iedereen bedoelde) burgemeestersagenda met anderen en het zich publiekelijk laatdunkend uitlaten over de Maastrichtse gemeenteraad zijn op zichzelf al voldoende reden voor ontslag. En dan komt hij er nog goed van af vergeleken met een doorsnee- ambtenaar, want dit zal wel weer enkele jaren wachtgeld opleveren.
Frank / interim manager
Bestuurders en politici zouden moeten afgerekend op fouten en misstanden die zij begaan in het uitoefenen van hun rol. Jammer genoeg gebeurd dat bijna nooit. er zijn genoeg openbare bestuurders die onvoldoende bestuurlijke acties vertonen waar we met zijn allen niks aan doen. We zijn er sneller in geworden om een soort moraal te gaan invoeren omtrent het persoonlijke leven waarvan we vinden dat iedereen zich daar maar aan moet houden, terwijl dat toch eigenlijk je eigen kompas zou moeten zijn waar je op vaart. Maar kwalijker vind ik dat we daar mensen op gaan afrekenen. Kijk naar de acties van bestuurders en stel die centraal,
Jhr. Van Avezathe en Zottegem / Nadenkend burger
Het aftreden van Onno Hoes is nu een feit. Ik vind het echter niet te begrijpen dat hij in zijn labiele en eenzame periode geen persoonlijke coach heeft gekregen. Nu lijden de persoon en de stad onder zo'n onwelriekende media-actie. Het lijkt of de media bezig zijn met prijs schieten op de persoon, omdat er geen journalistiek intellect meer is voor deugdelijk onderzoekswerk.
Petra
"omdat er geen journalistiek intellect meer is voor deugdelijk onderzoekswerk"



Helaas ook niet voor gewone journalistiek. Het lijkt niet meer belangrijk om feiten juist en compleet te vermelden, het lijkt alleen nog maar te gaan om "veel aandacht trekken".



En de massa slikt alles kritiekloos.......
henk
en reken maar dat er voorlopig dus geen nieuwe burgemeester zal zijn. Ook dat is part of the deal.

Moet je eens proberen als marktmeester.........
True
Hoogste tijd om de publieke omroep op te heffen, hoeveel arme drommels zijn er niet vernederd door de NCRV, KRO of een lokale omroep, levenslange schande zonder wachtgeld is hun lot.
ambtenaar / secretaris
Dat een burgemeester dat jarenlang 24 uur per dag moet zijn is een redelijk onmenselijke verwachting. Fatsoenrakkers hebben weer een mooie tijd. Ik hoop dat de afschuwelijke reacties die ik hieronder las niet door ambtenaren zijn gedaan. Dat is pas schande voor het ambt. Overigens zit in al die oordelen over Hoes een flinke portie haat tegen de leefstijl, cultuur of hoe je het ook wil noemen van de gaygemeenschap. Nederland is in vele kringen erg bekrompen, griezelig.
peter
De storm gaat al liggen en Hoes ligt lekker in deze zon met wachtgeld.
Anoniem / Bezorgde burger
@ Marjan,



Hoe zou jij de leefstijl van Onno dan bestempelen?

Ten eerste overspel, zeer jonge mannen, grindr, openbare sexuele handelingen ......



In de heteroscene noemen wij dat losbandig.



Dat dit losbandig gedrag (wat niet hoort bij een burgemeester) wordt goed gepraat noem je 'normvervaging'.
Stef
Niet zo heel slim van burgemeester Onno Hoes om aangifte te doen.

Nu komt alles extra in de publiciteit. En reken maar dat er veel shit bij zit.

Hij zal weleens veel sympathie kunnen gaan verliezen.

"Wie geschoren wordt, moet stil blijven..."
Advertentie