of 61043 LinkedIn

Hilvarenbeek: alle wethouders van buiten

De gemeente Hilvarenbeek krijgt drie wethouders van buiten de gemeente. De commissie die was ingesteld om drie wethouders te selecteren en voor benoeming voor te dragen komen uit Middelbeers, Uden en Goirle.

De gemeente Hilvarenbeek krijgt drie wethouders van buiten de gemeente. De commissie die was ingesteld om drie wethouders te selecteren en voor benoeming voor te dragen komen uit Middelbeers, Uden en Goirle.

Het gaat om Ted van de Loo (60) uit Middelbeers (tot voor kort wethouder in Boekel), Gerrit Overmans (58) uit Uden (tot voor kort wethouder aldaar en Guus van der Put (66) uit Goirle, waar hij tot voor kort wethouder was.

 

Open sollicitatie

Aan de keuze ging een bijzondere selectieprocedure vooraf, namelijk via een open sollicitatie. De stap die daaraan voorafging werd op 17 april 2018 gezet, toen de partijen uit de gemeenteraad overeenstemming bereikten over raadsbrede samenwerking en over het programma-akkoord. Dat programma-akkoord werd vastgesteld op 17 mei 2018. Met het ouderwets zoeken zou volgens de raad onvoldoende recht worden gedaan aan de mensen die op andere partijen hebben gestemd. ‘Een college is er voor de hele gemeenteraad’, zo liet voorzitter van de selectiecommissie, Gon Broers, eerder weten.

 

Integriteitstoets

De afgelopen weken is met 15 kandidaten – van de 73 die reageerden op een advertentie – een eerste gesprek gevoerd. Afgerond werd met een integriteitstoets. Van de 73 kandidaten die hebben gesolliciteerd kwamen er overigens maar drie uit de gemeente Hilvarenbeek zelf.

 

Bestuurlijke ervaring

Boers zegt blij te zijn met het resultaat. ‘We hebben vooral ingestoken op deskundigheid, bestuurlijke ervaring en de flexibiliteit om met het nieuwe systeem van raadsbrede samenwerking en inwonersparticipatie aan de slag te gaan. Onze verwachting is dat deze drie mensen ook als persoon prima passen in onze gemeente. Onder meer omdat ze de ‘taal van onze inwoners’ spreken. Dat laatste vinden we belangrijk omdat we van onze wethouders verwachten dat ze denken vanuit de inwoners en ‘verbinder’ zijn tussen inwoners en gemeentebestuur. Samenwerking met inwoners wordt namelijk de nieuwe standaard.’

De wethouders worden in deeltijd benoemd voor 0,9 fte (gezamenlijk 2,7 fte). Hun installatie is deze week donderdag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.