of 59250 LinkedIn

Hilhorst wil niet wijken na mokerslag van D66

De PvdA-leider in Amsterdam, Pieter Hilhorst,wil niet wijken nadat zijn partij fors heeft verloren van D66.

De Amsterdamse PvdA-leider Pieter Hilhorst trekt nog geen conclusies uit de forse nederlaag die zijn partij heeft geleden. De historische overwinning van D66 was er echter niet minder om.

Conclusies trekken
Urenlang liet lijsttrekker en wethouder Pieter Hilhorst de aanwezigen in de Boekmanzaal van het Amsterdamse stadhuis in spanning. Terwijl de slechte resultaten op het grote scherm binnendruppelden (de PvdA ging van vijftien naar negen zetels), speculeerden alle aanwezigen of Hilhorst zijn conclusies zou trekken. Hij verbleef intussen ergens anders in het gebouw. Toen hij eindelijk tevoorschijn kwam, volgde er een korte verklaring. ‘Dit is een ongelofelijke dreun die ik ga verwerken. Ik ga daar naar kijken en verbind er nog geen consequenties aan’, aldus Hilhorst.

Verschil maken
In de komende tijd wil hij nadenken en de situatie intern bespreken. ‘Anderhalf jaar geleden ben ik wethouder geworden. Ik wil een verschil maken voor de stad, en maak me druk over de kinderen en jongeren van deze stad. In de afgelopen tijd heb ik als wethouder gemerkt dat ik het verschil kan maken.’ Hij ziet het signaal van de Amsterdamse kiezers als een mokerslag. Hilhorst: ‘Die zal ik gaan overdenken.’

 

Historische kans
D66 is de grote winnaar in de hoofdstad: de democraten gingen van zeven naar zestien zetels. Voorman Jan Paternotte ziet de overwinning als een ‘historische kans’ om het verschil te maken. ‘Vijftig jaar geleden kwamen twee mannen, Hans van Mierlo en Hans Gruijters, samen in een Amsterdams café om verandering door te voeren. Twee jaar later richtten ze D66 op. Wij gaan daar nu ook voor verandering zorgen’, zei hij in een bomvol grand café op het Rembrandtplein tegen zijn uitzinnige aanhangers.

 

In gesprek gaan

Hij voelde zich uitstekend, want de partij heeft dubbele cijfers gehaald. Paternotte ‘Vanaf nu gaan wij de verantwoordelijkheid die de kiezers aan ons hebben gegeven nemen. Ik zal met alle gekozen partijen in gesprek gaan. Wij willen deze stad goed gaan besturen’. Tegen twee uur ’s nachts verraste partijleider Alexander Pechtold de militanten in het grand café met een onverwachts bezoek.

 

Duidelijk statement
De tweede grote winnaar in Amsterdam was de SP. Die partij gaat van drie naar vijf zetels. Volgens SP-leider Laurens Ivens hebben de kiezers een duidelijk statement afgegeven. ‘We zien deze overwinning als een beloning als een voor vier jaar keihard oppositie voeren. Maar er komt nog veel meer. De Amsterdammer wil ons nou eenmaal het college in, zo heeft hij vandaag laten weten’, aldus Ivens. De partij had nog nooit bestuursverantwoordelijkheid in de hoofdstad. ‘Ik eis nu een plekje aan de onderhandelingstafel. De SP zal dan ook niet buiten de boot vallen, want we hebben veel extra steun van de burgers gekregen’.

Lastige formatie 

De uitslag in Amsterdam kan een lastige formatieperiode opleveren. Er zijn minimaal 23 zetels nodig voor een meerderheid in de 45-koppige raad. D66 zou met haar natuurlijke bondgenoot de VVD willen regeren. Die partij verloor twee zetels en heeft er nu zes. Daarom is er een derde partij nodig. Dit lijkt GroenLinks te zijn. Deze partij ging van zeven naar zes zetels en kan zowel over links als over rechts meeregeren. Immers, als de liberale partijen er niet met GroenLinks uit komen, kan die partij altijd nog praten met de PvdA en de SP om tot een meerderheid te komen. Voorlopig is het spel in Amsterdam nog niet uitgespeeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Beste reageerders,

wanneer gaan juliie nu eens onderscheid maken tussen lokale en nationale politiek?
Door Wouter (adviseur) op
Van de 22e eeuw maar liefst, Raymond? Dat duurt nog wel een jaar of 86 hoor...
Door henk op
D66 heeft baat gehad bij het afschuwelijke beleid van deze regering. Overigens steunen ze deze regering ook nog. Wel vreemd :)
Door janusjanbus op
@Broadcaster... Pechtold is inderdaad een wolf in schaapskleren. Een veilingmeester die als de beste weet praatje te verkopen en daar trappen de mensen in. Bij de volgende verkiezingen wanneer duidelijk waar d'66 voorstaat: afbraak van alles wat sociaal is zal het tij gekeerd worden en is d'66 de grote verliezer. In veel opzichten is d'66 rechtser dan de vvd. Maar praatjesmakers zijn geboren oplichters en ik schaar Pechtold onder de demagogen die de wereld slechter hebben gemaakt.
Door BROADCASTER (gemeenteambtenaar) op
Dat de PvdA verloren heeft begrijp ik. Die hebben hun sociale gezicht en hun sociale geweten verloren. Maar dat juist D66 gewonnen heeft vind ik onbegrijpelijk. Die staan vierkant achter het kabinetsbeleid.
Door henk bongers (burger) op
Het is geen kwestie van of hij WIL wijken ......het volk heeft gewoon gesproken en dus GA je!
Door Raymond van Diest (gepensioneerd gemeenteambtenaar Rotterdam) op
Een historische- en overweldigende overwinning voor de sterkste politieke partij van de 22 eeuw. Deze overwinning geeft een hele grote kans voor de komende landelijke verkiezingen en het leveren van een D66 premier. ..chapeau voor de partij van Alexander Pechtold.