of 63966 LinkedIn

Hilhorst: illegaliteit bestraffen is symbool

De Amsterdamse PvdA-wethouder en lijsttrekker Pieter Hilhorst is tegen het wetsvoorstel van het kabinet van VVD en PvdA om illegaliteit strafbaar te stellen. Wel vindt hij dat iemand die een misdaad heeft begaan en geen verblijfsvergunning heeft, het land moet verlaten.
4 reacties

De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, lijsttrekker van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen, is tegen het wetsvoorstel van het kabinet van VVD en PvdA om illegaliteit strafbaar te stellen. 

Symboolmaatregel

,,Ik vind het uiteindelijk een symboolmaatregel die weinig werkt'', zei Hilhorst zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij ziet liever dat illegaliteit niet strafbaar wordt gesteld, maar begrijpt tegelijkertijd dat er soms een compromis over iets wordt gesloten. Hilhorst wees erop dat er in Amsterdam in de praktijk weinig zal veranderen als de wet er zou komen.

 

Na misdaad land uit

Volgens hem heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) al gezegd ,,dat we niet actief op zoek gaan naar mensen die geen papieren hebben''. Hilhorst vindt wel dat iemand die een misdaad heeft begaan en geen verblijfsvergunning heeft, het land moet verlaten.

 

Verdeeldheid binnen PvdA

In de PvdA ligt het plan gevoelig. Prominenten als Job Cohen (oud-partijleider), Van der Laan en Jan Pronk en onder meer de PvdA-afdelingen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunden eerder een petitie tegen het voorstel.

 

Bestrijding mensenhandel

De PvdA stelde vorig jaar een werkgroep in die onderzocht of strafbaarstelling van illegaliteit niet in strijd is met de afspraak om mensenhandel te bestrijden. De onderzoekers concludeerden dat de maatregel de bestrijding van mensenhandel kan belemmeren. Ook stelde de werkgroep dat het wetsvoorstel menselijker kan worden, zonder dat het regeerakkoord met de VVD daarvoor hoeft te worden opengebroken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Werkendam (Werknemer met ambtelijke status) op
Helemaal eens met de heer Hilhorst.
Maar - zucht - wat is dan wel een oplossing ??
Waar kantelt de vraag wie - hoeveel - mensen kunnen we opnemen als maatschappij, hoe stellen we daar handhaafbare regels voor op en wat doen we met de mensen die buiten die kaders vallen. . . .Met de laatste vraag zijn we dan weer terug bij af.
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Hilhorst heeft helemaal gelijk: strafbaarstelling lost niets op. Laat de overheid alle tijd, geld en energie nu eens inzetten voor het oplossen van het probleem van de niet te verwijderen illegalen. Zoals de groep in Amsterdam en die in Den Haag. Vooral in Den Haag doet de overheid helemaal niets om naar een oplossing te werken voor dit schrijnend probleem. Het enige dat het Haagse stadsbestuur kon bedenken was een abrupte en brute ontruiming van het (illegale) verblijf bij de Koekamp. En verder konden de mannen, vrouwen en kinderen het -met de winter in aantocht- verder zelf maar uitzoeken. Gelukkig zijn er nog Haagse burgers die hun verantwoordelijkheid nemen: zij staan deze vluchtelingen met raad en daad ter zijde.
Door Pieter HiLhorst op
Tuurlijk niet, de horde, je mag zelfs in mijn bed komen slapen.
Door de horde op
Pieter heeft er vast geen moeite mee als ik in zijn tuin kom wonen.