of 58952 LinkedIn

‘Hier wil je niet mee geconfronteerd worden’

Opluchting, maar ook schrik heerst onder de burgemeesters van de gemeenten waar gisteren arrestaties plaatsvonden en waar de terreurverdachten wonen. Burgemeesters zijn unaniem lovend over de samenwerking met de landelijke opsporingsdiensten.

Opluchting, maar ook schrik heerst onder de burgemeesters van de gemeenten waar gisteren arrestaties plaatsvonden en waar de terreurverdachten wonen. Burgemeesters zijn unaniem lovend over de samenwerking met de landelijke opsporingsdiensten.

‘Niet te groot maken en vrije, open samenleving koesteren’

‘Het is niet zo dat ik verrast ben dat er mensen met zulke sympathieën in onze gemeente wonen’, laat Annemiek Jetten van Vlaardingen – woonplaats van één van de zeven arrestanten - weten aan Binnenlands Bestuur. ‘Maar toch schrik je. Er is met de aanhoudingen immers een zeer ernstig incident voorkomen. Mijn eerste zorg gaat naar de inwoners van Vlaardingen, en dan vooral naar de buurt waar de man woont en zijn gezin.’ Jetten wil vooropstellen dat de gemeente Vlaardingen al bezig is met het houden van toezicht op de openbare veiligheid en het signaleren van radicalisering. ‘Wij investeren daar op bestuurlijk en ambtelijk niveau veel in. Na deze actie gaan we meer specifiek kijken naar het effect op, en de behoefte van de samenleving. We zijn nu aan het peilen in de gemeenschap om in kaart te brengen wat de behoeftes zijn. Daaraan zullen wij als gemeente tegemoet komen.’ Jetten laat weten ‘zeer content’ te zijn over de samenwerking met de landelijke diensten. ‘Deze arrestaties krijgen nu veel aandacht’, sluit de Vlaardinger burgemeester af, ‘maar we moeten het ook niet te groot maken met z’n allen. Daarmee wil ik niet wegnemen dat er een serieuze dreiging bestaat, maar vooral benadrukken dat wij onze vrije en open samenleving moeten blijven koesteren.’

 

‘Blijvend inzetten op aanpak radicalisering’

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem waar drie terreurverdachten woonachtig zijn en ook drie arrestaties plaatsvonden, liet donderdag al weten erg geschrokken te zijn van het nieuws. ‘Deze gebeurtenis maakt maar weer duidelijk dat we samen met het Openbaar Ministerie en de politie blijvend moeten inzetten op de aanpak van radicalisering’ laat hij weten in een verklaring. ‘Ons doel is daarbij altijd het beschermen van de samenleving.’ Marcouch laat weten dat de gemeente Arnhem nauw in contact blijft staan met de buurt waard de verdachten wonen.

 

‘Verdachten sinds voorjaar in vizier na verhuizing’

De Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb laat weten dat met de arrestatie van zeven verdachten, waaronder twee Rotterdammers, ‘een belangrijke cel’ is opgeruimd. Er moet volgens Aboutaleb nog wel onderzoek worden gedaan naar eventuele verdere connecties van de vermeende terreurgroep. Aboutaleb zei vrijdagochtend bij De Ochtend op NPO Radio 4 dat de verdachten uit zijn gemeente sinds dit voorjaar in de gaten werden gehouden nadat zij naar Rotterdam waren verhuisd. Daarop zou Aboutaleb met andere burgemeesters en de politie in gesprek zijn gebleven. Aboutaleb was dan ook al een aantal dagen op de hoogte van de op touw gezette politieacties. Hij laat tevens weten tevreden te zijn met het werk van de diensten die het onderzoek en de arrestaties hebben verricht.

 

‘Druk en adrenaline speelt altijd rol in crisiscommunicatie’

Jos Heijmans, burgemeester van Weert, waar vier arrestaties plaatsvonden, laat aan Binnenlands Bestuur weten inmiddels meer duidelijkheid te hebben over de gang van zaken donderdag. De vier verdachten, geen van allen woonachtig in de Midden-Limburgse gemeente, zijn volgens Heijmans aangehouden op een openbare parkeerplaats, en niet zoals eerder bericht in een vakantiepark waarvan werd gemeld dat de verdachten daar verbleven. Heijmans wijt ruis in de communicatie eraan dat er eenmaal sprake was van een crisissituatie. ‘Mijn eerste reactie was natuurlijk dat ik schrok. Je wil hier niet mee geconfronteerd worden.’ Volgens Heijmans hebben de arrestaties ‘niet zoveel gevolgen’ voor de komende dagen. ‘In Weert vindt vanaf vandaag [vrijdag, red.] de één na grootste kermis van het land plaats. De laatste jaren hebben wij daarbij al stringente veiligheidsmaatregelen getroffen waaronder roadblocks, toezicht door mobiele en gefixeerde camera’s en crowdmanagement. Bovendien kan ik met zekerheid zeggen dat de kermis van Weert in ieder geval níét het doelwit was. Wat wel het doelwit was kan ik verder niet zeggen.’ Op de vraag of Heijmans tevreden is over de communicatie en de samenwerking zegt hij: ‘Er gaat in crisissituaties altijd wel eens wat mis in de communicatie. Iedereen werkt dan onder druk en veel adrenaline. Ik wil me graag bij minister Grapperhaus voegen en de verantwoordelijke diensten een groot compliment geven voor het voorkomen van een mogelijke aanslag.’

 

Redactie/ANP

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.