of 63000 LinkedIn

Het stembureau: Eerst op cursus

Door de coronamaatregelen en het uitbreiden van de dagen waarop gestemd kan worden, zijn voor deze verkiezingen een recordaantal stembureauleden nodig. Ook verslaggever Michiel Maas melde zich aan voor een dag op het stembureau.

Door de coronamaatregelen en het uitbreiden van de dagen waarop gestemd kan worden, zijn voor deze verkiezingen een recordaantal stembureauleden nodig. Ook verslaggever Michiel Maas meldde zich aan voor een dag op het stembureau.

Mag ik meneer Rodriquez helpen bij het invullen van zijn stembiljet als hij de lettertjes niet goed kan lezen? Mag mevrouw Verschuren een selfie maken van het uitbrengen van haar stem? En wat als ze tegelijkertijd een livestream uitzendt op Youtube waar haar volgers commentaar kunnen geven? Het zijn best lastige vragen bij het online examen als toekomstig lid van een stembureau. Dit jaar gaan bij het stembureaubezoek veel dingen anders dan normaal. Er moet anderhalve meter afstand worden gehouden, er staan schermen opgesteld tussen medewerkers en kiezers, en er moet gecontroleerd worden of het niet te druk wordt. Daarnaast moeten de stemhokjes regelmatig met een ontsmettingsdoekje worden schoongemaakt en worden de rode potloden een souvenir: ze mogen met de kiezers mee naar huis dit keer.

 

Voor een ervaren stembureaulid zal het een eitje zijn, maar voor een groentje als ik is alles nieuw. De antwoorden zijn op zich niet moeilijk, als je blijft bedenken dat stemmen altijd vrij en zonder beïnvloeding moet gebeuren. Dus ja, ik mag meneer Rodriquez uitleggen wat er op het stembiljet staat, maar hij moet zelf stemmen. En een selfie maken in het stemhokje mag ook, zolang de privacy van anderen niet in het geding is. Maar een livestream ligt lastiger: kan mevrouw Verschuren nog wel zelf beslissen op wie ze stemt?

 

Ik heb vaak genoeg gestemd, maar me nog nooit bezig gehouden met de precieze procedure die stembureauleden doorlopen om mij te laten stemmen. Na een paar uur stembureaucursus probeer ik het verschil tussen stempas en kiezerspas me nog een laatste keer in te prenten. Woensdagochtend moet ik zelf ’s ochtends om zeven uur klaarstaan om mijn stadsgenoten hun stem te laten uitbrengen. Zou ik het allemaal nog hebben onthouden? Ik hoop het.

 

Ik moet dinsdag in ieder geval vroeg naar bed.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners