Advertentie

Het kan: wethouder namens vier partijen

Samen met zijn collega Anja van den Dolder (werk en inkomen) is Thomas Walder wethouder namens vier partijen (VVD, PvdA, ChristenUnie, D66) Een antwoord op de versplintering van de Hellendoornse gemeenteraad, waar de 25 leden over tien fracties zijn verdeeld. Hoe houdt Walder zijn uiteenlopende achterban te vriend?

04 september 2017

Samen met zijn collega Anja van den Dolder (werk en inkomen) is Thomas Walder wethouder namens vier partijen (VVD, PvdA, ChristenUnie, D66) Een antwoord op de versplintering van de Hellendoornse gemeenteraad, waar de 25 leden over tien fracties zijn verdeeld. Hoe houdt Walder zijn uiteenlopende achterban te vriend? 

Leven en dood

‘Het thema leven en dood, dat speelt hier niet’, verwijst Walder naar de Haagse kabinetsformatie. ‘Maar bij een kwestie als de koopzondagen merk je het meteen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om goed te kunnen samenwerken. De vier partijen die ik vertegenwoordig, respecteren dat ik op sommige punten afwijkend denk. Jullie kunnen niet verwachten, heb ik hun gezegd, dat jullie in alles wat ik doe je eigen partij herkennen. Maar wel dat we altijd met elkaar in gesprek blijven en afspraken maken.’

Kameleontische wethouder

Walder wordt geacht elke partij gelijk te behandelen. ‘Ik mag weleens D66-folders uitdelen op zaterdag. Maar dan moet ik de drie zaterdagen daarop vrijhouden voor de andere partijen.’ Volgens Walder is een dergelijke kameleontische wethouder wel degelijk aan burgers uit te leggen. ‘Een wethouder wordt niet op zijn politieke kleur beoordeeld, maar op zijn wethouderschap. Je bent er voor de hele gemeente.'

Ontraden 

'In het begin was er best kritiek. Ook mijn eigen partij, D66, heeft het me ontraden. Maar degenen die zeiden dat dit niet ging werken, dat waren allemaal beroepspolitici. De samenleving vond het prima. Burgers hebben geen behoefte aan rollebollende politici maar aan bestuurders die over partijen heen oplossingen komen brengen. Los van dogma’s, partijpolitieke filosofieën.’

A-politieker

Ook Walder is er a-politieker van geworden. ‘Ik maak de andere drie partijen op ledenvergaderingen ook van binnen uit mee. Iedere partij, ontdek ik dan, heeft op zijn eigen manier gelijk. Maar ze willen zich alle vier graag met mij profileren. Op een VVD-congres word ik als VVD-wethouder uitgenodigd, op een PvdA-congres als socialist. Daar word je heel snel schizofreen van.’

Stront aan de knikker

Ook bij politieke problemen is het lastig. Walder: ‘Ik kan niet even bellen met mijn fractievoorzitter voor overleg. Dat maakt het complexer en het afbreukrisico groter. Als er stront aan de knikker is, zit ik de hele avond aan de telefoon. En aan het eind heb ik vier verschillende gesprekken gevoerd, met vier verschillende verzoeken, adviezen, orders.’

Lees het hele verhaal deze week in BB16 (inlog

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Ja een grappig experiment, waar ongetwijfeld niet voor was gekozen als andere oplossingen voor handen waren geweest (extra wethouder etc. etc.).

Nico van Duijn / Huisarts - gemeenteraadslid
Ik vind het knap en dapper. Het lijkt me goed te doen. Pluim.
veestapel


Wethouder voor vier linkse partijen, nou nou wat goed zeg..
Martin
Deze 'knip en plak' filosoof genaamd 'Kartel' is gevallen voor de holle retorica van de heer Baudet. Aandoenlijk, maar desalniettemin lachwekkend.



Allereerst zijn het niet alle vier 'linkse' partijen en al zouden ze het zijn, dan zou het alsnog niet betekenen dat, zoals het artikel ook duidelijk weergeeft, er één homogene opvatting is over alles.



Houd je pseudo-intellectuele pietpraat op je 'rechtse' fora, weblogjes en twitter. Bij voorbaat dank!
Hans Nugteren / burgerraadslid
Het is een uniek en boeiend experiment daar in het Hellendoornse. Ik waardeer de autonome opstelling van Walder. Als primus inteer pares wethouder kun je over de piketpaaltjes van je partijpolitieke kader heenkijken en het Hellendoornse belang, zonder last en ruggespraak, optimaal facilieteren. Mijn vertrouwen heb je; chapeau Thomas.
Daan
Hier is natuurlijk simpelweg sprake van een zg. technocraat. Dat wordt verkocht als een geweldige oplossing voor versplintering. Maar in wezen wordt hier afbreuk gedaan aan de democratie. Meneer stelt dan ook 'a-politieker' te zijn geworden. Wat op hetzelfde neerkomt als dat hij op grotere afstand van het electoraat is komen te staan.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@Daan. U heeft een punt, hoe wordt voldaan aan de regels van de democratie? En een flauwe, doe staat e.e.a. in verhouding tot de voorkeur der kiezers?
Edgard
VVD, PvdA, D66: 3 neoliberale en seculiere partijen, waarbij D66 af en toe zelfs antichristelijke trekjes vertoont. Wethouder namens die 3, ach daar kun je je nog wel wat bij voorstellen.

Maar ook namens de ChristenUnie? Dat is onmogelijk. Christelijk, pro-Israel en wars van het marktlobetalisme. Hoe kan je als wethouders dat allemaal on je verenigen? Gevalletje schizofrenie soms?



Overigens, ook totaal onbegrijpelijk van de CU om hierin te participeren. Of zijn Segers cs eigenlijk ook slechts opportunisten voor wie het vooral gaat om de macht?
Lia Trentelman / Burger Hellendoorn/ Wmoraadslid
Er zit natuurlijk ook een nadeel aan. Er wordt hier weinig/ geen oppositie gevoerd. Men is hier in de raad wel héél erg lief voor elkaar. Weinig discussie. Soms ook weinig transparant. Enneh niet èlke burger is daar blij mee.
Advertentie