Advertentie

Herverkavelen wellicht oplossing leegstand winkelpanden

De gemeente Dordrecht hoopt dat door middel van herverkaveling in de binnenstad de leegstand onder winkels opgelost zal worden.

10 mei 2013

Dordrecht is een van de eerste gemeenten die in de praktijk de mogelijkheden van stedelijke herverkaveling verkent.

Kwart staat leeg
De Voorstraat, gedeeltelijk gelegen in het kernwinkelgebied van Dordrecht, staat voor een kwart leeg. De speciaalzaken die er zaten, konden het niet meer bolwerken en Albert Heijn vertrok. De gemeente heeft geen geld meer om het gebied te herontwikkelen. Daarom proberen bureau Seinpost, het Kadaster en winkelvastgoedspecialist Locatus, iets nieuws uit: stedelijke herverkaveling.

Opnieuw inrichten
De essentie is dat belanghebbenden zelf een gebied opnieuw inrichten, zodanig dat de waarde van het vastgoed stijgt. Deze waardestijging vormt de investeringspot om de transformatie van het gebied uit te betalen: percelen en gebouwen ruilen, gezamenlijk de openbare ruimte verbeteren. De deelnemende partijen dragen meer bij naarmate de waardestijging van hun bezit groter is, omdat hun profijt ook groter zal zijn.
 
Panden ruilen 

'Het eerste wat we doen, is de eigenaren bewust maken van wat er aan de hand is', zegt Lars Pijlman van Seinpost. 'Menigeen denkt nog steeds dat de verhuurbaarheid vanzelf weer zal aantrekken. Wij laten zien dat de waarde alleen maar verder zal dalen als je niets doet.' Pijlman hoopt eigenaren ervan te overtuigen dat andere functies (wonen of creatieve bedrijvigheid) misschien minder opleveren dan detailhandel, maar op langere termijn voordeliger zijn dan leegstand. En misschien is het daarnaast verstandig panden te ruilen.

'Privaat-private' samenwerking

Idealiter is stedelijke herverkaveling een vorm van privaat-private samenwerking: eigenaren komen gezamenlijk tot een voor allen zo optimaal mogelijke inrichting van een gebied. In de praktijk blijft de gemeente een verantwoordelijkheid houden, meent Pijlman. 'Eigenaren maken zich druk om hun eigen toko, maar wat er verder in de straat gebeurt, vinden ze niet zo interessant. Waar de onzichtbare hand van de markt niet werkt, is de hand van de overheid nodig. Zij het niet meer als geldschieter, maar als regisseur.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dhr. L. Habets / secretaris
Leegstand oplossen begint bij marktwerking in commercieel vastgoed aanpakken. Huren moeten omlaag om verder uitstroom tegen te gaan. Herverkavelen kan daarna. Anders is herverkavelen manipulatie van de markt. Eerst leegstand inprijzen dan herbetsemmen. Zie ook www.parleys.nl
Advertentie