of 64740 LinkedIn

Hertellingen leiden tot verschuivingen zetelverdeling

Hertellingen in Bergen op Zoom, Venray en Amersfoort hebben geleid tot een andere zetelverdeling in de gemeenteraden. In Bergen op Zoom leverde de hertelling op een  stembureau een verschil van 27 stemmen op.

Hertellingen in Bergen op Zoom, Venray en Amersfoort hebben geleid tot een andere zetelverdeling in de gemeenteraden. In Bergen op Zoom leverde de hertelling op een  stembureau een verschil van 27 stemmen op. Daardoor gaat een restzetel alsnog naar het CDA en dat gaat ten koste van verkiezingswinnaar GBWP.

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom telde dit weekend alle stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw, na meldingen over ongeregeldheden. Burgemeester Frank Petter kwam tot de conclusie dat de voorzitter en een aantal leden van een stembureau valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Hij overweegt aangifte te gaan doen.

 

Venray
In Venray leek het er eind vorige week nog op dat er geloot moest worden om een restzetel tussen het CDA en Venray Lokaal. Dat bleek na hertelling niet nodig, de restzetel gaat ook hier naar het CDA.

Amersfoort
Het CDA heeft na hertelling van de ruim 70.000 stemmen in Amersfoort een extra zetel in de gemeenteraad gekregen. D66 moet het met een zetel minder doen. Het CDA had eind vorige week bezwaar gemaakt tegen de uitslag van de verkiezingen van woensdag 21 maart omdat het maar een paar stemmen zou schelen voor het verkrijgen van een restzetel. Dat partij komt nu uit op zes zetels. D66 houdt zes zetels over na de hertelling, maar is wat betreft het aantal stemmen wel de grootste partij. In Zeewolde bleef de zetelverdeling na hertelling gelijk. 

 

Uitslag
Ook in de gemeenten Maastricht, Rijswijk, Medemblik, Beek (Limburg) en Stein worden de stemmen opnieuw geteld. De uitslag van die tellingen worden later deze week verwacht. (ANP/Red).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. Willemsen op
@Bosma, waarom vertrouwen computers dan wel als het om onze persoonsgegeven gaat, om belastingaangiften, bankzaken e.d. Ik zie het verschil niet. Alles is te manipuleren maar als dat leidend wordt gebeurt er helemaal niks meer in dit land.
Door bosma (ambtenaar) op
@Willemsen: nou bijvoorbeeld omdat je bij stembiljetten die handmatig geteld moeten worden verliezers simpel een hertelling kunnen vragen. Probeer dat maar eens bij stemcomputers. En dan niet zeggen dat dat niet nodig is bij stemcomputers; geen enkel computersysteem is waterdicht. Die oude stemcomputers waren een lachertje wat dat betreft.
Door A. Willemsen op
Nog een reden om opnieuw stemcomputers in te voeren. Alles moet digitaal en digitalisering is heilig behalve als het op stemmen aankomt. Kan iemand mij uitleggen waarom niet?