of 60715 LinkedIn

Herindelingsgolfje in gemeenteland

Het kabinet is akkoord met herindelingen in Groningen en in Brabant. De gemeenteraden van Purmerend en Beemster hebben ingestemd met het herindelingsontwerp voor een nieuwe gemeente.

Het kabinet heeft ingestemd met herindelingen in Groningen en in Brabant. De gemeenteraden van Purmerend en Beemster hebben recent ingestemd met het herindelingsontwerp voor een nieuwe gemeente.

In Groningen gaat het om Appingedam, Delfzijl en Loppersum die per 2021 de nieuwe gemeente Eemsdelta willen vormen. Het Brabantse Haaren wordt opgeheven. De vier kernen worden samengevoegd met Boxtel, Oisterwijk, Tilburg en Vught. Ook dit moet in 2021 zijn beslag krijgen.

 

Zorgvuldig doorlopen

Het initiatief voor de nieuwe gemeente Eemsdelta komt van de drie betrokken gemeenten zelf. ‘Als een nieuwe, grotere gemeente kunnen zij beter en krachtiger inspelen op de maatschappelijke opgaven in de regio, zoals toekomstbestendige zorg en binden van jongeren’, aldus het kabinet. Wat verder in het kabinetsbesluit heeft meegewogen is het feit dat het herindelingsproces zorgvuldig is doorlopen en dat inwoners, bedrijven en instellingen zijn betrokken. ‘Met breed maatschappelijk en regionaal draagvlak voor de samenvoeging is het herindelingsadvies unaniem in alle drie de gemeenteraden vastgesteld.’

 

Veel steun

Ook in Haaren is het splitsingsproces goed zorgvuldig doorlopen, oordeelt het kabinet. Inwoners zijn via peilingen, bewonersavonden en onderzoeken betrokken. ‘Daaruit blijkt veel steun te zijn onder de inwoners voor de splitsing. Ook de raden van de vijf gemeenten hebben unaniem ingestemd.’

 

Historisch besluit

De gemeenteraden van Purmerend en Beemster hebben recent ingestemd met het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente, die, als alles volgens planning verloopt, per 2022 ontstaat. Een historisch besluit, vinden beide burgemeesters. ‘Een fusie tussen Beemster en Purmerend is logisch. We zijn nu al sterk op elkaar georiënteerd en in de nieuwe gemeente komt het beste van twee werelden samen. Stad en platteland versterken elkaar en daar profiteert iedereen uiteindelijk van’, stelt de Purmerendse burgemeester Don Bijl. ‘Beide gemeenten staan voor zware opgaven. Het wordt moeilijker om die zelfstandig het hoofd te blijven bieden. Door de fusie ontstaat een krachtige nieuwe gemeente die klaar is voor de toekomst’, voegt burgemeester Joyce van Beek van Beemster daaraantoe.

 

Zienswijzen

Het herindelingsontwerp ligt sinds dinsdag ter inzage. Iedereen heeft acht weken de tijd om zijn of haar mening over de fusieplannen te geven. De zienswijzen, inclusief de reacties van beide colleges, worden in het herindelingsontwerp verwerkt. Het herindelingsadvies wordt in februari 2020 door de gemeenteraden van Beemster en Purmerend vastgesteld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Misschien is een eenmalige grootschalige herindeling nuttig: alles op één hoop als gemeente Neder Batouwe….Kan regering weg, koningshuis weg, defensie naar de BRD, buitenlandse zaken en financiën naar Macron kortom geen EU meer, gewoon een gemeente van België....