of 64120 LinkedIn

Herindeling splijt coalitie

Zo hebben de herindelingsplannen in Landerd recent geleid tot het vertrek van een wethouder, de val van het college en uitstel van het herindelingsbesluit om de bewoners de kans te geven zich via een referendum over herindelingsvarianten uit te spreken.

Plannen tot gemeentelijke herindelingen gaan niet zelden gepaard met emoties. Zo hebben de herindelingsplannen in Landerd recent geleid tot het vertrek van een wethouder, de val van het college en uitstel van het herindelingsbesluit om de bewoners de kans te geven zich via een referendum over herindelingsvarianten uit te spreken. Voor eind november staat dat raadgevend referendum op de agenda. Op 10 december hakt de raad de knoop door. 

Verkwanseling
De wens om voor een referendum te kiezen was een klap in het gezicht van wethouder Jos Roelofs van de Vereniging Herindelen Landerd (VHL). Hij en het college willen per 2019 fuseren met Uden en Bernheze tot een grote groene Maashorstgemeente. Die nieuwe gemeente zal dan bestaan uit 85.000 inwoners en elf kernen tellen. Samen met de oppositie besloot de VHL – tot Roelofs’ verrassing − de bewoners te willen raadplegen over de voorgestelde fusie. Het was de bedoeling dat de raad van Landerd voor de zomervakantie een besluit zou nemen. ‘Het vertrouwen tussen mij en de Vereniging Herindelen Landerd is compleet aan flarden’, stelde Roelofs in een schriftelijke verklaring.

Hij stelt door zijn eigen partij bewust buiten de politieke ontwikkelingen te zijn gehouden en spreekt van 'de verkwanseling van het gedachtegoed van VHL'. De VHL heeft daags erna de stekker uit de coalitie getrokken. Totdat er een nieuw college is geïnstalleerd, blijft het huidige college zijn taken uitvoeren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P. Pluim op
Laat de rust in de gemeente Landerd wederkeren en blijf gewoon een zelfstandige gemeente! De grootte van een gemeente biedt geen enkele garantie op kwaliteitsverbetering. Het crux zit hem in de benaderde houding van duffe ambtenaren.