Advertentie

Herindeling is splijtzwam

Een tot op het bot verdeeld Bernisse moet woensdag een besluit nemen over herindeling met Spijkenisse. Doetinchem en Oude IJsselstreek gaan weliswaar verder met hun fusieonderzoek, maar de raden hebben de dialoog hierover met de samenleving uitgesteld.

18 december 2012

Het wordt woensdag een spannende raadsvergadering in Bernisse. Dan besluit een tot op het bot verdeelde raad of hij akkoord gaat met de voorgenomen herindeling met Spijkenisse. De raden van Doetinchem en Oude IJsselstreek willen in principe fuseren, al leven ook daar nog twijfels. Onder meer vanwege de kabinetsplannen tot grootschalige herindeling. Eind februari wordt de knoop doorgehakt.

Weerstand in kernen

In Bernisse (12.500 inwoners) zou de raad eigenlijk vorige week al een besluit nemen over het collegevoorstel om met Spijkenisse (73.000 inwoners) een nieuwe gemeente te gaan vormen. Die vergadering is ‘na ampel’ beraad uitgesteld tot morgen. ‘Er is weerstand in enkele kernen van Bernisse, met name in Oudenhoorn’, aldus Aart van Kapel, communicatieadviseur van de gemeente Bernisse.

Gemeente voor heel Voorne-Putten

Maar dat is niet de enige reden waarom het punt vorige week van de agenda werd afgevoerd. Onlangs is aan college en raad een petitie overhandigd met 3.000 handtekeningen tegen een bestuurlijk samengaan met Spijkenisse. Tenslotte vraagt een deel van de raad zich af of wel alle mogelijkheden tot de vorming van een grote gemeente op heel Voorne-Putten voldoende zijn onderzocht.

Draagvlak

De gemeenteraad van Bernisse heeft van begin af aan gesteld dat hij streeft naar een breed draagvlak in de raad en onder de bevolking, verduidelijkt Van Kapel. Drieduizend handtekeningen ‘tegen’ fusie met ‘grote stad’ Spijkenisse op een inwoneraantal van 12.500 is veel. Wel heeft een behoorlijk aantal mensen anoniem getekend en hebben ook mensen van buiten de gemeente de op internet gestarte petitie met een krabbel gesteund. De raad zelf is verdeeld: bij een eerdere stemming over fusie in september stemden negen raadsleden voor en zes tegen. De tegenstanders zijn bang opgeslokt te worden door Spijkenisse.

Logische partner

Een aantal raadsleden wil woensdag meer tekst en uitleg van het college over de (on)mogelijkheden tot een fusie met de andere gemeenten op Voorne-Putten: Hellevoetsluis (45.000 inwoners), Brielle (17.000) en Westvoorne (17.000). De vijf samen zouden een gemeente vormen van bijna 165.000 inwoners. Hellevoetsluis zou echter niets willen weten van een samengaan met Spijkenisse. ‘Gezien de huidige politieke constellatie behoort een dergelijke fusie nog niet tot de mogelijkheden’, stelt Van Kapel. Omdat Bernisse het niet op eigen kracht kan bolkwerken en op veel beleidsterreinen al intensief met Spijkenisse samenwerkt, is Spijkenisse volgens het college van Bernisse de meest logische partner. Het plan is om per 1-1-2015 als nieuwe gemeente van start te gaan.

Dialoog met samenleving

De raden van Doetinchem en Oude IJsselstreek hebben recent ingestemd met een vervolgonderzoek naar een bestuurlijke fusie tussen beide gemeenten. Het plan om volgende maand een brede dialoog te starten met bewoners, maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven is echter wel een paar maanden uitgesteld.


Meerwaarde fusie

De raad wil zelf eerst beter in kaart hebben wat de meerwaarde van een fusie is. Ook over de financiële aspecten van de herindeling wil de raad meer inzicht voordat de dialoog met de samenleving wordt aangegaan, verduidelijkt de Doetinchemse raadsgriffier Rob Janssens. Pas als de raden akkoord zijn met het herindelingsvoorstel dat in februari op tafel moet liggen,en waarin meerwaarde en financiële gevolgen duidelijk moeten staan omschreven, wordt de dialoog buiten de gemeentehuizen gestart.


Derde fusiepartner

In februari zegt de raad op basis van het herindelingsvoorstel ‘ja’ of ‘nee’ tegen een fusie. Bij beide raden leven ook nog wat andere twijfels, aldus Janssens. Is dit nu wel het moment om een besluit te nemen, is het niet verstandiger om de uitwerking van de kabinetsplannen rondom de opschaling naar 100.000-plusgemeenten af te wachten bijvoorbeeld. En is het, mede in dat licht, niet beter om er een derde fusiepartner bij te zoeken. Doetinchem en Oude IJsselstreek samen tellen 96.000 inwoners. Als de raad in februari het groene licht geeft, wordt in maart/april de dialoog met de samenleving gestart.

  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anno Zijlstra / ondernemer /fabrikant
IK ben oud raadslid (Arnhem/VVD) nu werkzaam in Z.O. Azie/Bangkok. Bangkok heeft 16 miljoen inwoners zo groot als de provincie Utrecht, een Gemeente, een gekozen bestuur ook de Burgemeester is gekozen. Wat een zielig gezeur is dit toch allemaal.
van Driel / adviseur
Een aantal raadsleden wil meer informatie, in welke tijd denken ze te leven. Het wordt hoog tijd dat er 'over' ze beslist worden, opheffen dus en samenvoegen.
jakov / vml. controller gemeente
Zijn er fusieplannen tussen o.m. de gemeente Spijkenisse en en de gemeente Doetinchem?
Advertentie