of 63908 LinkedIn

Hennah Buyne heeft hoogste wachtgeldvergoeding

3 reacties

De Amsterdamse ex-wethouder Hennah Buyne heeft de hoogste wachtgeldvergoeding in de hoofdstad. Zij heeft recht op 7.992 euro per maand.

Buyne trad afgelopen voorjaar af na een conflict over een omstreden lesbrief over de vrijheid van meningsuiting die zij op verzoek vanopenbare scholen had laten opstellen. De brief bevatte merkwaardige cartoons, die suggereerden dat joviale moslimjongeren in Amsterdam louter door proleterige blanken tegemoet worden getreden. Een passage kon worden uitgelegd als anti-Wilders.

 

De 56-jarige Hennah Buyne was minder dan twaalf maanden wethouder. De oud-rechter werd door de PvdA binnengehaald als opvolger van de succesvolle Ahmed Aboutaleb, die vorig jaar het wethouderschap verruilde voor een staatssecretariaat.

 

Buyne is een van de vier ex-wethouders in Amsterdam die wachtgeld krijgen. De andere drie zijn Hester Maij, Duco Stadig en Hanna Belliot, die na de laatste raadsverkiezingen in 2006 stopten als wethouder. Belliot en Maij hebben tot 5 mei 2010 recht op 6.993 euro bruto wachtgeldvergoeding per maand. Duco Stadig tot 10 april 2012 6.875 euro per maand.

 

(Neven)inkomsten uit een nieuwe betrekking worden op de wachtgeldvergoeding gekort. In 2007 slaagde Stadig het beste in bijverdienen. Hij ontving vorig jaar 64.537,98 euro aan wachtgeld. Maij kreeg 75.066,27 aan wachtgeld en Belliot 85.211,47 euro aan wachtgeldvergoeding.

 

Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur bleek vorige week dat de 25 grootste gemeenten samen in 2008 ongeveer 6,4 miljoen euro aan wachtgeldverplichtingen aan oud-wethouders hebben, een gemiddelde van 255 duizend euro per gemeente. Als de vier Amsterdamse ex-wethouders geen aftrek realiseren via (neven)functies komt de hoofdstad dit jaar uit op ongeveer 335 duizend euro aan wachtgeldverplichtingen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door sjun demartelaere op
Waar kan eigenlijk uit worden afgeleid dat Aboutaleb succesvol was? De promotiemachine van de PvdA schrijft het wel maar even 400.000.000 in het zand zetten aan mislukte werkgelegenheidstrajecten om vervolgens halverwege je periode te verdwijnen voordat je kan worden afgerekend beoordeel ik niet als succesvol.
Door HMC van Heusen (Managementondersteuner Algemeen & Communicatie) op
En dan verwondert de politiek zich er nog over dat de maatschappij van hen walgt? Incompentie wordt dik beloond en men kan vervolgens op hun lauweren gaan rusten, als men maar eventjes de politiek heeft weten binnen te kruipen. Over waar kan bespaart worden!
Door Wil Reuvers (juridisch medewerker) op
We kennen in de WW een max. dagloon, dat ook moet gelden voor aftredende en in-competente wethouders. Laat de politieke partij waarvan zij deel uitmaken het resterende deel van de kostbare wachtgeldvergoeding suppleren.
Zal wellicht het aanstellingsbeleid verscherpen.