Advertentie

Helmondse coffeeshop in beroep tegen sluiting

Exploitant John Vosmeer van de Helmondse coffeeshop Carpe Diem gaat bij de rechter in beroep tegen de definitieve sluiting van de shop door de gemeente Helmond. Zijn vergunning werd vorige week definitief ingetrokken onder meer omdat een vermeende financier de integriteitstoets niet doorstond.

18 maart 2011

Genoegdoening

Advocaat Marc van den Boomen vertelde vrijdag dat zijn cliënt door eerst de tijdelijke en nu de definitieve sluiting schulden opbouwt en van de gemeente een genoegdoening wil. De nieuwe coffeeshop in Helmond was vorig jaar doelwit van twee aanslagen en was daarom al vaker dicht.

 

Burgemeester bedreigd

Op 1 december sloot de gemeente de shop naar aanleiding van een geweldsdreiging die tegen het pand zou bestaan. Ook burgemeester Fons Jacobs die zijn nek voor de tweede coffeeshop had uitgestoken, werd bedreigd en krijgt sindsdien vrijwel onafgebroken persoonsbeveiliging.

Zienswijzen die werden ingediend tegen de definitieve sluiting wees de gemeente vorige week af. Uit het besluit over intrekking van de vergunning blijkt dat de voormalig toeleverancier van de coffeeshop borg staat voor een deel van de hypotheek van het pand waar de coffeeshop is gevestigd. Deze Tilburgse restauranthouder is in 2002 veroordeeld voor hennepteelt.

 

Verdachte transacties

Aan haar negatieve advies voegt het bureau Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) bovendien vermoedens toe over drugshandel in het restaurant van de man, zijn betrokkenheid bij de exploitatie van een kwekerij in Nijmegen en enkele verdachte transacties in het casino die zouden wijzen op witwassen.

 

Lange adem

Advocaat Van den Boomen zegt dat de veronderstelde zakelijke relatie met de Tilburgse crimineel niet bestaat behalve dan dat hij de coffeeshop voorheen bevoorraadde. 'Als er al sprake is van financiering van de hypotheek van het pand staat mijn cliënt als huurder daar buiten', betoogt hij. Van den Boomen vreest dat de gemeente een lange adem heeft in de strijd over het gelijk over de sluiting van de coffeeshop. Hij wil proberen met de gemeente in overleg te komen over een schikking.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Guido / griffie medewerker
Waar dit allemaal heen gaat vraag je je zo langzaam aan wel af.

Een handvol criminelen kregen de softdrugsmarkt in de jaren 80 toegeworpen.

Maar die geven vinger aan dat schorriemorrie is een genomen hand geworden. Zo onverantwoordelijk! Ieder ideologisch doel is weg, de commercie voert de boventoon en analyse's ontbreken structureel. Kartels, oligopolie's zijn dankzij een ondoorgrondelijk en wettelijk afwezig kader standaard geworden. Dit durven te verdedigen: mij niet gezien!

Bestuurders durven zich ook al niet te wagen aan echt beleid heren. Dat weten we zo langzaam aan allemaal, die doos van Pandora sluiten betekent schuld erkennen.

Echt beleid zou inhouden aanpassen wat je fout doet en niet zoals meer en meer het geval is een donker hoekje op een industriepark willen wegstoppen!

In Spanje zijn er nu bijvoorbeeld rokersclubs, En dat dus op niet commerciële basis. Nu al 300, die gewoon belasting betalen.
Advertentie