Advertentie

Helmond: Rijk moet beveiliging Jacobs betalen

Helmond wil niet langer opdraaien voor de beveiligingskosten van burgemeester Fons Jacobs door de maatregelen die het OM zelf heeft opgelegd.

20 september 2011
Commissaris van de Koningin Wim van de Donk zal namens de gemeente Helmond bij het kabinet aandringen op vergoeding van de kosten die zijn gemaakt voor de beveiliging van burgemeester Fons Jacobs.
Raar
Loco-burgemeester Frans Stienen heeft dat maandagavond gezegd in de gemeenteraad die terugblikte op de roerige periode waarin de burgemeester werd bedreigd. Helmond vindt het raar dat de gemeente moet betalen voor de beveiligingsmaatregelen die door het Openbaar Ministerie worden opgelegd, legde Stienen maandag desgevraagd uit. 'Ik vind dat het Rijk maar moet betalen.'

Kosten

Gemeenten moeten anders structureel geld voor de beveiliging van bestuurders reserveren, voorspelde de wethouder. Voor de maandenlange beveiliging zijn "aanzienlijke" kosten gemaakt. De regiopolitie en het Korps landelijke politiediensten betalen zelf de kosten van hun inzet. De gemeente betaalt de maatregelen die in Helmond zijn getroffen voor de veiligheid van Jacobs. Hoe de verdeling precies ligt, is niet bekend. Om welk bedrag het precies gaat is ook nog niet bekendgemaakt omdat het inzicht kan bieden in de aard van de getroffen maatregelen.

 

Dader

Verschillende raadsfracties stelden maandagavond vragen over de kosten. Ze vinden allemaal dat de kosten op de dader moeten worden verhaald als die ooit gevonden wordt. Vanaf 1 augustus is de beveiliging van de burgemeester afgebouwd maar nog niet volledig opgeheven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie