Advertentie

Helmond legt verwerking GenX stil

Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

17 januari 2018

Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

Concentraties in afvalwater

In het afvalwater van het bedrijf, maar ook in een vijver op het terrein en in water in de omgeving zijn concentraties GenX aangetroffen. Onduidelijk is nog hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dat wordt onderzocht, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

Chemours

Custom Powders droogt GenX voor Chemours in Dordrecht. De verwerking van de stof mag weer worden hervat als er nieuwe technische voorschriften van kracht zijn en ,,er voldoende aanvullende maatregelen zijn genomen om de GenX-emissies terug te dringen".

Geen risico

De gemeente Helmond laat weten dat de bescherming van de gezondheid van de inwoners het allerbelangrijkste is maar benadrukt dat er geen risico's zijn geweest. ,,Het RIVM heeft de risico’s voor de volksgezondheid beoordeeld en komt tot de conclusie dat de gevonden concentraties in het water in de woonwijk Brouwhuis en de zwemwaterlocatie Berkendonk geen risico vormen bij gebruik als recreatiewater.''

Extra metingen

Drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft uit voorzorg op alle drinkwaterproductielocaties extra metingen gedaan. Na uitvoerig onderzoek is geconcludeerd dat nergens in Brabant GenX in het drinkwater zit.

Ook bij de rioolwaterzuivering in Eindhoven werd in november GenX ontdekt. De herkomst is een commercieel bedrijf in Son en Breugel dat afvalwater verwerkt. Er is nader onderzoek nodig om te ontdekken wat de bron precies is geweest. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen
Moet dit gerust stellen? In dit landje gaat economie altijd voor gezondheid. Bedrijven komen er altijd mee weg (een flut boete daargelaten)...
Norman Waalre
Bedrijven moeten bij recidive veel zwaarder worden beboet, voor overtredingen op gebied van milieu, en veilige en gezonde werkomstandigheden. Nu zijn de boetes zo extreem laag, dat ze door bedrijven worden ingecalculeerd. Bijvoorbeeld door asbestverwijderingsbedrijven. Bovendien hebben overheden veel te weinig kennis over arbeidsomstandigheden en milieu. Van extreem hoge boetes, kunnen extra controleurs worden betaald en opgeleid via e-learning.
Paul / Afdelingshoofd
En wie draait voor alle gemaakte (onderzoeks)kosten op? Bedrijf heeft steeds alles ontkend stond in de krant!

Door onderzoek kwam men toch uit op dit bedrijf.
Advertentie