of 62284 LinkedIn

Hells Angels in heel Nederland verboden

Motorclub Hells Angels wordt in Nederland verboden. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht woensdag in een civiele procedure.
Uncleroo / Shutterstock.com
1 reactie

Motorclub Hells Angels wordt in Nederland verboden. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht woensdag in een civiele procedure.

Geweldscultuur

Het Openbaar Ministerie wilde de Hells Angels laten verbieden omdat de motorclub geweld zou 'faciliteren en verheerlijken'. De rechtbank is het daarmee eens: de Nederlandse tak wordt per direct ontbonden en verboden, de wereldwijde organisatie mag niet meer actief zijn in Nederland. Volgens de rechtbank heeft de motorclub een 'geweldscultuur' die 'kenmerkend en structureel' is en die de club kan worden aangerekend. 'De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde.'

 

Vereniging
De advocaten van de motorclub lieten direct na afloop weten dat hoger beroep 'er zeker in zit', maar het vonnis moet eerst nog besproken worden. 'Hoger beroep is zeker op zijn plaats', aldus advocaat Geert-Jan Knoops namens de Nederlandse tak van de Hells Angels. Knoops betoogde tijdens de behandeling van de zaak eerder dit jaar dat er helemaal geen sprake is van een vereniging, en deze dus niet verboden kan worden. 'Er is geen wereldwijde organisatie met een internationaal bestuur.' Volgens de advocaat gaat het om mensen in allerlei verschillende maatschappelijke functies die 'een keer per week naar een clubhuis gaan en een paar keer per jaar aan een run meedoen'. Volgens de rechtbank is er echter wel degelijk sprake van een vereniging en organisatie. 'De organisatie treedt naar buiten onder de naam Hells Angels in combinatie met een geografische naam. Dit komt ook tot uiting in de kleding en patches en websites.'

 

Succesvol

Een eerdere poging van het OM om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden. De strijd van justitie tegen andere motorclubs was recent wel succesvol. Het gerechtshof in Arnhem verbood Bandidos eind vorig jaar definitief. De uitspraak van het hof in Den Haag over Satudarah wordt half juni verwacht, de rechtbank in Den Haag besloot eerder tot een verbod. De rechtbank in Assen heeft zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen, die uitspraak volgt nog.

Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.Good (Integrist) op
Ondertussen zijn we alweer anderhalf jaar verder sinds de uitspraak in eerste aanleg te Utrecht in Mei 2019.Een uitspraak waar tegen Hoger Beroep is ingesteld .Dat diende vorige maand in Arnhem.De in Utrecht opgelegde Uitvoerbaarheid bij Voorraad was tussentijds door het Hof te Arnhem al teniet gedaan .Alsmede de eerdere uitspraak in eerste aanleg is door het instellen van het Hoger Beroep teniet gedaan .
Dat er dan op de openbare weg leden staande worden gehouden ,en zelfs beroofd van hun vesten door agenten met valse redenen ,en zelfs na ingelicht te zijn over de juridische stand van zaken ,gaat de grenzen van de rechtstaat te buiten.Ongekend hoe uitspraken van het Hof worden genegeerd ,notabene door het O.M.,Politie en de media ,en de burgemeesters die hierbij betrokken zijn.Maar lees dit goed ; alle betrokken Burgemeesters ,die hiertoe opdracht hebben gegeven zullen de juridische gevolgen nog gaan ervaren .Dit is geen dreigement ,maar een feit !

Vacatures

Van onze partners