Advertentie

Helft wethouders heeft meer ijzers in vuur

Ruim 55 procent van de wethouders in de grote gemeenten wil wethouder blijven, maar is ook kandidaat voor de raad. Slechts een beperkte groep, bijna één op de vijf wethouders in de 57 gemeenten met meer dan 60 duizend inwoners, is uitsluitend beschikbaar als wethouder na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

20 november 2009
Enquête
Iets meer dan een vijfde deel van de wethouders in de grote gemeenten grijpt de verkiezingen aan om te stoppen als politicus. Zij zijn niet beschikbaar als wethouder en willen ook niet in de gemeenteraad zitting nemen. Dit blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur waaraan 144 van de 278 wethouders van de 57 grote gemeenten meewerkten.

Stoppen
Meer dan de helft van de wethouders in de grote gemeenten wil na de verkiezingen in maart 2010 door als wethouder, maar is ook bereid in de gemeenteraad plaats te nemen. Bijna een vijfde deel is alleen als wethouder beschikbaar na 3 maart 2010, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. En iets meer dan een vijfde deel grijpt de raadsverkiezingen aan om te stoppen als politicus.

Gokken
De meeste wethouders (55,5 procent) gokken op twee paarden: ze kiezen voor het voortzetten van het wethouderschap, maar zijn ook beschikbaar als kandidaat-raadslid.

Lees hier het hele artikel uit Binnenlands Bestuur nummer 47, 20 november 2009

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie