of 65101 LinkedIn

Helft van lokale SGP-ers wil vrouw in gemeenteraad

Bijna de helft van de SGP-ers heeft er geen bezwaar tegen wanneer vrouwen namens de partij in de gemeenteraad komen,  blijkt uit een onderzoek van de EO.
2 reacties

Bijna de helft van de lokale SGP-politici, 48 procent, zou best graag vrouwen de eigen partij zien vertegenwoordigen in gemeenteraden, Provinciale Staten en de Eerste en Tweede Kamer.

Lidmaatschap opzeggen
Dat maakt het EO-programma De Vijfde Dag althans op uit een eigen peiling onder 127 raadsleden, Statenleden, burgemeesters en wethouders. Maar slechts 15 procent van de ondervraagde SGP'ers verwacht dat er ook vrouwen op hun lokale kieslijst komen. 
Drie politici dreigen hun lidmaatschap op te zeggen als vrouwen de partij echt zouden gaan vertegenwoordigen. ,,De man is eerst geschapen en daarom het hoofd van de vrouw en treedt zodoende als bestuurder naar buiten'', oordeelt een ondervraagd raadslid. De peiling en reacties daarop zijn woensdagavond te zien in De Vijfde Dag op Nederland 2.

Vrouw mag formeel poging doen

De SGP-partijleiding maakte maandag bekend dat de belemmeringen voor vrouwen op de kieslijst in het reglement geschrapt worden. De partij handhaaft wel het standpunt dat ,,het regeerambt de vrouw niet toekomt''. Dat betekent dat ze vindt dat vrouwen niet actief zouden moeten worden in de politiek, maar dat de vrouw formeel wel een poging mag doen.

In grote lijnen achter voorstel
Ruim 70 procent van de SGP-achterban staat ook in grote lijnen achter het voorstel van het hoofdbestuur van de partij om vrouwen formeel toegang te geven tot de kieslijsten, bleek woensdag ook al uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad onder meer dan 1100 lezers van deze krant, die in SGP-kring veel wordt gelezen.

Van de ondervraagden is 48,3 procent het helemaal eens met de handelwijze van het SGP-bestuur en 23,5 procent gedeeltelijk. De rest denkt dat het bestuur beter had kunnen afwachten waarmee de regering zou komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door willem op
Ik heb nooit begrepen waarom die vrouwen dit altijd hebben geslikt en nog steeds slikken. Onvoorstelbaar, wat een truttebollenbende. Sta op, stel jezelf verkiesbaar en lobby bij je achterban om op een verkiesbare plaats te komen. Benieuwd wat het bestuur van deze heren met de bekrompen geest dan verzinnen.
Door Karelse (SGP-sympathisant, geen lid) op
SGP-ers zijn altijd uiterst loyaal aan hun partij. Tegelijkertijd was er een grote gêne rond het vrouwenstandpunt. Veel partijleden vonden dit volstrekt achterhaald en discriminerend. Maar uit respect voor de partijtop hield men zijn mening voor zich.

Ik merk een grote opluchting dat eindelijk afstand kan worden genomen (dankzij Raad van State en Europees Hof) van een opvatting, die vooral door zeer conservatieve predikanten (die een grote invloed hebben op het beleid van de SGP) werd gehuldigd. De SGP-er van de 21e eeuw snapt heel goed dat je een Bijbelse uitspraak van 2000 jaar geleden niet zomaar kun toepassen in deze tijd.

Vacatures

Van onze partners