of 65101 LinkedIn

Helft Nederlanders wil burgemeester kiezen

Ruim de helft van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een door het volk gekozen burgemeester. Bijna een op de vijf vindt de huidige manier de beste, namelijk dat de gemeenteraad een kandidaat voordraagt die dan door de regering wordt benoemd.
3 reacties

Ruim de helft van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een door het volk gekozen burgemeester. Bijna een op de vijf vindt de huidige manier de beste, namelijk dat de gemeenteraad een kandidaat voordraagt die dan door de regering wordt benoemd.

Gemeenteraad
Een kleine minderheid van 14 procent vindt een benoeming van de burgemeester door de gemeenteraad de beste manier. Dit blijkt uit een onderzoek waarvan het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag de resultaten bekendmaakte. De ondervraagden konden alleen uit de drie alternatieven kiezen, 15 procent gaf aan geen keuze te kunnen maken.

Boven de partijen
Veruit de meeste ondervraagden vinden het veel democratischer als de inwoners zelf hun burgemeester kunnen kiezen. Desondanks hechten veel mensen waarde aan een burgemeester die boven de politieke partijen en opvattingen staat. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Je moet een burgemeester en zijn bestuur ook kunnen wegstemmen als ze niet deugen en misbruik maken van de macht die ze hebben zeker nu met de wijkteams.
Door kid congo op
De helft, ruim de helft of veruit de helft wil eindelijk eens een burgemeester kiezen die boven de partijen staat.
Door August Biels (gewezen gemeente-ambtenaar) op
Daar gaan we weer.

Een vage discussie over een doodgeboren hybride, meer is het niet.

Er moet geen discussie komen over de gekozen burgemeester, of de gekozen CvdK als variant op de benoemde (met duistere achterkamertjesinspraak).

Er moet discussie komen of deze van rijks- of koningswege bedachte controleurs uberhaupt nog wel bestaansrecht hebben. Moeten we nu nog steeds blijven controleren of die boeren in het dorp het allemaal nog wel een beetje aankunnen? Om vriend Rutte eens te citeren: dat is niet meer van deze tijd!

Gemeenteraden en provinciale staten zijn uitstekend in staat om uit hun midden een aantal representanten te kiezen die de boel hetzij functioneel, hetzij protocollair kunnen voorzitten. De bestuurlijke taken die daar nu bij horen kunnen uitstekend verdeeld worden onder statenleden of wethouders. Het gros daarvan is door allerlei samenwerkingsverbanden, semi-fusies en wat dies meer zij toch allang uitgehold tot op een nulniveau.

Dus laten we er eens voor kiezen niet voorzichtig naar 1970 te stappen, maar laten we er voor kiezen de discussie aan te vangen over een oplossing voor de eenentwintigste eeuw.

Sprak hij hoopvol maar met gerede twijfel.....

Vacatures

Van onze partners