of 64120 LinkedIn

Helft kiezers positief over proef wietteelt

De helft van de kiezers (49 procent) ziet de invoering van een gekozen burgemeester door de gemeenteraad of inwoners zitten. Ook over de proef met legale wietteelt in zes tot tien gemeenten is de helft (51 procent) van de kiezers positief. Dat blijkt uit een enquête van I&O Research.

De helft van de kiezers (51 procent) ziet de proef met legale wietteelt in zes tot tien gemeenten zitten. Ook over de invoering van een gekozen burgemeester door de gemeenteraad of inwoners is de helft (49 procent) van de kiezers positief. Dat blijkt uit een enquête van I&O Research.

Proef wietteelt

Zoals te verwachten viel zijn vooral kiezers van D66, GroenLinks en PvdA positief over de gemeentelijke proef met legale wietteelt (71 tot 74 procent). Kiezers van de ChristenUnie (18 procent) en SGP (3 procent) zijn er een stuk minder enthousiast over. Toch is een minderheid van de CU-kiezers (40 procent) expliciet negatief over de proef. Onder alle kiezers is dat percentage 23 procent, neutraal is 22 procent. Van de VVD-kiezers is bijna de helft (48 procent) positief, bij de CDA-kiezers is dat 35 procent. Van de laatste groep is 34 procent expliciet tegen, bij de CU-kiezers is dat percentage 40.

 

Gekozen burgemeester

Een vijfde van de kiezers (21 procent) is expliciet negatief over de invoering van een gekozen burgemeester door de gemeenteraad of de inwoners. Driekwart van de kiezers is hier positief (49 procent) of neutraal (25 procent) over. Per partij valt op dat kiezers van de PVV (64 procent), 50Plus (66) en Forum voor Democratie (64) het meest positief zijn over deze ontwikkeling, gevolgd door D66 (56). Het meest negatief erover zijn SGP en CDA (beiden 39 procent), gevolgd door de PvdA (38).


Statushouders
Over het plan om vluchtelingen met een verblijfsstatus de eerste 2 jaar geen recht te geven op een zorgtoeslag, huurtoeslag of op de bijstand en gemeenten zorg te laten dragen voor hun huisvesting en zorgverzekering is 45 procent van de kiezers positief. Een kwart is er expliciet negatief over. Partijen aan de rechterkant van het spectrum zijn het meest positief over het voornemen (53 tot 61 procent). D66 neemt een middenpositie in met 39 procent positief. Opvallend is dat kiezers van de CU er minder expliciet positief over zijn (31 procent) dan kiezers van de PvdA (32) en SP (37).

 

Het onderzoek van I&O Research is gehouden onder 1370 Nederlanders op de middag van en de ochtend na de publicatie van het regeerakkoord. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin (bestuursadvisieur) op
Spijker is een conservatief complotdenker. Er is nooit empirisch onderzoek geweest wat heeft aangetoond dat cannabis een 'gateway drug' is voor andere verdovende middelen. Integendeel, er is wel literatuur die aantoont dat het niet zo is.

Hetzelfde is van toepassing op de bewering van criminaliteit. Verscheidene studies en pilots laten zien dat criminaliteit juist afneemt bij legalisering.

Tevens getuigt het gebruik van de term "troep" wederom op een vooringenomenheid die getuigt van bekrompenheid. De medische en cognitiewetenschappen laten zien dat normaal recreatief gebruik van cannabis bij volwassenen amper impact heeft. Zoekt u maar een arts die hetzelfde durft te zeggen over alcohol.

Door Spijker (n.v.t.) op
Het legaliseren van de wietteelt wordt de opmaat naar het gebruik van zwaardere drugs en nog meer daarmee samenhangende criminaliteit o.a. liquidaties). Nederland dreigt op deze manier wereldkampioen drugsteelt te worden. Rigoureus en slimmer ingrijpen is de enige methode om van deze troep af te komen.
Door Jan op
Wat de gekozen burgemeester betreft: gekozen door de gemeenteraad en gekozen door de bevolking moet je bij de vraagstelling niet op één hoop gooien. Een door de gemeenteraad gekozen burgemeester (na een gedegen sollicitatieprocedure) vinden velen een goede zaak, maar een onervaren popi jopie figuur zoals een BN-er als burgemeester lijkt me niet aan te bevelen. Dat laatste krijg je al gauw bij een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik hoop dat dit de opmaat is naar het volledig vrij geven van softdrugs. Een ieder die dat wil blowt zich maar suf.