Advertentie

Hele Nederlandse kuststrook tot vliegveld verklaard

Er zal geen boeing landen, maar toch: sinds deze maand heeft het hele noordzeestrand officieel de status van vliegveld . Anders moesten de duinsoarders weg.

07 augustus 2012

Alle kustgemeenten langs de Noordzee hebben sinds midden vorige maand hun eigen vliegveld. Om het zogenoemde Duinsoaren uit de illegaliteit te halen heeft het Rijk maar meteen de hele kuststrook officieel tot luchthaven verklaard. Maar wel met ontheffing van alle daaraan gestelde eisen. Boeings zullen er niet landen.

Luchtacrobatiek
Duinsoaren is een geliefde sport onder Deltavliegers en parapenters. Gebruikmakend van de zeewind die boven de duinen omhoog gaat, stijgen zij op om boven de rand van het strand allerlei luchtacrobatische toeren uit te halen.


Mocht niet
Ze springen ofwel van een duintop in de wind, of ze lopen achteruit tot aan het prikkeldraad onder aan het duin, waarna de wind hen vanzelf oppakt. Normaal gesproken doen ze daarbij niemand kwaad, maar de sport was tot 23 juli van dit jaar officieel wel illegaal. Pas met de publicatie van een wetswijziging in de Staatscourant kwam daar een einde aan.


Parapente is luchtvaartuig
Wat is het geval? Sinds de luchtvaartwet enige jaren geleden werd gewijzigd, behoren de parapenters, herkenbaar aan hun ronde matrasschermen,  en de Deltavliegers, driehoekig zeil, tot de luchtvaartuigen. Zij mochten vanaf dat moment alleen nog maar opstijgen en landen van of op een officieel vliegveld.


Automatisch vliegveld

‘Of eigenlijk is het andersom, stelt medewerker Chris Borra van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL). ‘Als er een parapenter ergens opstijgt of landt, dan wordt de plek juridisch automatisch tot vliegveld gebombardeerd, met alle wettelijke eisen van dien’.


Verboden op te stijgen
Dat betekende dat het strand bij elke take off van een duinsoarder wettelijk de status van luchthaven kreeg. Voor de vlieger zelf werd het zweven van de ene dag op de andere illegaal omdat ‘het strand en de duinen natuurlijk nooit aan de eisen van een vliegveld kunnen voldoen. En dus mocht hij of zij niet meer opstijgen’.


Vliegveld zonder regels

Hoewel geen enkele gemeente het verbod handhaafde –als ze er al van wisten- achtte de KNVvL de situatie verre van ideaal. Na een langdurige lobbycampagne kwam het volgende compromis uit de politieke hoed, De hele kusstrook wordt vliegveld, maar krijgt tegelijkertijd ontheffing voor alle eisen die daar normaal aan gesteld worden. Ook blijft de gemeente het bevoegde gezag ter plekke.


Bizar en ingewikkeld
Borra spreekt van een bizarre en onnodig ingewikkelde oplossing, maar laat het verder maar zo. ‘In de praktijk zal er niets veranderen, de gemeentelijke APV blijft van kracht, de politie en Boa’s mogen optreden bij overtreding daarvan. Het duinsoaren zelf is nu echter niet meer illegaal, dat is de winst’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie