of 64740 LinkedIn

Heeze-Leende tweede met nieuwe coalitie

Heeze-Leende is, na Hulst, de tweede Nederlandse gemeente waar een nieuw college is gesmeed. In beide gemeenten kwam een lokale partij als winnaar uit de bus.

Nadat in de gemeente Hulst al op 24 maart de coalitie rond was, is Heeze-Leende de tweede Nederlandse gemeente waar een nieuw college is gesmeed. In beide gemeenten kwam een lokale partij als winnaar uit de bus die het voortouw nam bij de vorming van een nieuw college. In Hoorn, waar de VVD de grootste partij werd, ging vrijdag de kogel door de kerk.  

Ruime meerderheid

In het Brabantse Heeze-Leende heeft LOKAAL Heeze-Leende met CDA, D66 en PvdA overeenstemming bereikt over een nieuwe coalitie. Samen hebben zij met tien van de zeventien zetels een ruime meerderheid in de raad.

 

Inbreng andere partijen

Het is ook al bekend wie de wethouders worden. Elke partij levert één wethouder. De partijen gaan de komende tijd praten over de verdere invulling van het coalitie-akkoord. Het plan is om ook andere partijen inbreng te laten geven aan het nieuwe beleidskader.

 

Verdere uitwerking

In het Zeeuwse Hulst won Algemeen Belang Groot Hulst met zeven van de 21 zetels de verkiezingen. Samen met CDA, PvdA en VVD (respectievelijk vier, twee en twee zetels) was daags na de raadsverkiezingen al een nieuw college gevormd. In de eerste helft van april wordt het akkoord en het collegeprogramma verder uitgewerkt.

 

Parttimers

In Hulst gaan vijf wethouders aan de slag, waarvan twee fulltimers en drie parttimers. Algemeen Belang Groot Hulst levert 1,5 wethouder en het CDA één. Voor de PvdA gaat een wethouder voor 0,7 fte aan de slag, voor de VVD een wethouder voor 0,8 fte.

 

Bestuurlijke vernieuwing

Vrijdag maakten VVD, GroenLinks, Fractie Tonnaer, D66 en Sociaal Hoorn bekend een nieuwe coalitie te gaan vormen. Zij behaalden samen 18 van de 35 zetels. Bestuurlijke vernieuwing, gericht op een goede samenwerking met de hele raad en de stad zien de kersversie coalitiepartners als 'absolute prioriteit'.


Open akkoord

De partijen gaan als eerste met de raad afspraken maken over wat er de komende vier jaar moet gebeuren. De coalitiepartijen willen geen dichtgetimmerd coalitieakkoord. Er wordt gestreefd naar een open akkoord dat ook ruimte geeft voor een gezamenlijk programma van de gemeenteraad.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.