of 65378 LinkedIn

Haren ontkomt niet aan herindeling

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen hebben het herindelingsadvies voor Groningen, Ten Boer en Haren vastgesteld. Er zijn ruim 1.127 zienswijzen ingediend; waarvan 60 procent negatief en het gros vanuit Haren.

Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen hebben het herindelingsadvies voor Groningen, Ten Boer en Haren vastgesteld. Er zijn ruim 1.127 zienswijzen ingediend; waarvan 60 procent negatief en het gros vanuit Haren. 

Verzet

Haren verzet zich al tijden, tevergeefs, tegen de herindelingsplannen van GS. Maar liefst 950 reacties werden vanuit Haren ingediend, 91 kwamen er vanuit Groningen en 7 uit Ten Boer. Vanuit andere gemeenten en provincies zijn 68 en vanuit bestuurlijke organisaties nog eens 11 reacties ingediend. Bijna 60 procent van de indieners van een zienswijze staat negatief tegenover het herindelingsvoorstel. 39,4 procent is positief over de samenvoeging van de drie gemeenten en 0,7 procent staat er neutraal in. Dat meldt de provincie Groningen.


Bestuursovereenkomst

Aandacht voor de afstand tussen bestuur en inwoners en evenwichtigheid in de belangen van de stad en die van de dorpen zijn twee belangrijke zorgen/aandachtspunten die de indieners van een zienswijze naar voren hebben gebracht voor de nieuwe gemeente. Ook het behoud en versterking van de verschillende identiteiten en gemeenschappen werden vaak als aandachtspunt genoemd. Deze thema’s krijgen straks aandacht in een bestuursovereenkomst, waarin het toekomstperspectief van de nieuwe gemeente wordt uitgewerkt.


‘Den Haag’

Op 1 februari buigen Provinciale Staten zich over het herindelingsvoorstel. Daarna zijn de minister van Binnenlandse Zaken en de Tweede en Eerste Kamer aan zet. De geplande herindelingsdatum is 1 januari 2019. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.