Advertentie

Hannesen met overvolle stembiljetten

Een recordaantal partijen – 41 – doet mee aan de Kamerverkiezingen in de hoop een of meer van de in totaal 150 zetels te bemachtigen. Dat heeft de Kiesraad bekend gemaakt.

03 februari 2021
verkiezingen-lijst.jpg

Naast een eigen rood potlood, doen kiezers er op 17 maart goed aan hun leesbril of vergrootglas in het stemhokje mee te nemen. Een recordaantal partijen – 41 – doet mee aan de Kamerverkiezingen in de hoop een of meer van de in totaal 150 zetels te bemachtigen. Dat wordt hannesen met stembiljetten in het stemhokje. Grote vellen maakt het tellen van de stemmen er ook niet makkelijker op.

Afgevallen

Bij de Kamerverkiezingen van vier jaar geleden leverden 31 partijen een kandidatenlijst in. Uiteindelijk deden er toen 28 partijen mee aan de verkiezingen. Toch is nu al een groot aantal partijen afgevallen. Eind vorig jaar hadden 89 partijen bij de Kiesraad aangegeven aan de Kamerverkiezingen mee te willen doen. Daarvan is er dus een groot aantal afgevallen, waaronder GO van Henk Otten, medeoprichter van Forum voor Democratie. GO is een afsplitsing van FvD. ‘Na het #FvD debacle en de enorme versplintering die nu optreedt in het politieke landschap slaan wij deze ronde over en gaan op andere wijze door met het realiseren van onze politieke idealen’, zo liet Otten via Twitter weten.

 

Ondersteuningsverklaringen

Van de 41 partijen leverden 22 partijen voor het eerst een kandidatenlijst in, meldt de Kiesraad. Veruit de meeste partijen (39) willen in alle twintig kieskringen deelnemen aan de verkiezing. Healthy Earth wil in negen kieskringen meedoen en de Partij voor de Republiek in twee kieskringen. Of het uiteindelijk 41 partijen worden die meedingen naar de gunst van de kiezer is nog afwachten. Van 35 partijen – ook van veel gevestigde partijen dus – zijn de papieren nog niet op orde. Bj een aantal partijen ontbreken bijvoorbeeld ondersteuningsverklaringen. De 35 partijen hebben tot donderdag 17 uur de tijd om alles in orde te maken. Vrijdag hakt de Kiesraad de knoop door welke kandidatenlijsten geldig zijn.

 

CU-voorman verkeerd op lijst

Bij Code Oranje – een van de nieuwkomers - ontbreken in een aantal kiesdistricten verklaringen van kandidaten dat zij instemmen met hun kandidaatstelling op de lijst. Bij Vrij en Sociaal Nederland zijn onvoldoende geldige verklaringen van ondersteuning ingeleverd. Dat geldt ook voor Healthy Earth en Wij zijn Nederland. Bij bijvoorbeeld de ChristenUnie staat lijsttrekker Gert-Jan Segers in alle kieskringen onjuist op de kandidatenlijst vermeld. Dat geldt ook voor Jeroen van Wijngaarden (nummer 23) van de VVD en voor een aantal kandidaten van D66 en GroenLinks, waaronder de nummer 2 Corinne Ellemeet. Bij de PvdA ontbreekt een aantal verklaringen van kandidaten dat zij met hun kandidaatstelling instemmen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Nu de lockdown steeds langer wordt en de verkiezingen kan gaan beïnvloeden, kunnen die naar mijn mening beter uitgesteld worden tot alles weer normaal is en Covid er geen invloed meer op heeft.
Karel van Klaveren
Laten we hopen dat de Kiesraad de fouten bij de kandidaatsstelling van de ChristenUnie niet accepteert. Dan is Nederland gelijk verlost van die partij met achterbakse farizeeërs.
Hans / afdelingsmanager
Met al die aandacht voor Corona en lockdown komen alleen Rutte en de Jonge nog in beeld. Onze minister van Hoop en toekomstig premier Sigrid Kaag wordt volledig genegeerd. Dat kan niet de bedoeling zijn van de NPO!
Keijzer
Hartgrondig eens met @Hans.



Niet voor te stellen dat Tweede Kamer en kabinet, die trein hebben laten vertrekken überhaupt.



Bevolking wordt opgehokt om bewegingen te beperken i.v.m virus en opgerukte variaties, maar miljoenen mensen naar stembus laten bewegen, is ineens dan weer geen punt. Het gaat niet om boodschappen, of medicijnen. Is het nu mogelijk maken om producten bij winkels en zo af te halen, een soort proef? Maar...



In deze gespannen en onzekere tijd, zijn polariserende campagnes, het laatste wat een land in huidige onvoorstelbare situatie erbij kan gebruiken, met alle lange tenen en korte lontjes.



In de grootste crisistijd sinds WOII heb je een kabinet, waarbinnen partijleiders, die met elkaar de mega crisis moeten bestrijden, ook de degens moeten kruisen waar hun partij voorstaat en dan vervolgens, na deze verkiezingsstrijd, waarschijnlijk heel lang als demissionair kabinet door moeten, deze mega crisis verder te bestrijden. Plus moeizame en waarschijnlijk lange coalitieonderhandelingen moeten voeren.



Los nog wat met Euro en EU gaande is en met geregelde uitslaande branden daar!



Hoe kunnen die 3 rollen (minister, campagne voeren, coalitievormen), het land en bevolking naar behoren dienen? Dit na een doodvermoeiend 2020.



Er komen voorspelbaar steeds meer struikelpartijen en onderlinge irritaties en conflicten. Oppositie springt daarop als een bok op een haverkist.



De bevolking wenst in meerderheid volgens mij goede leiding en goed bestuur nu, met focus op algemeen belang en zo min mogelijk onderling politiek gekrakeel.



Kan iemand mij vertellen waarom die stembiljetten op een grote poster formaat moeten zijn? Staat dat wettelijk vast? Simpelweg gewoonte? Waarom niet nodige A-3 vellen? Of ander formaat dat werkt? Elke pagina voorzien van totale aantal pagina's. Dus pagina 1 is 1 van 3 en pagina 2, 2 van 3, indien 3 het totaal aantal pagina's zijn. Met eventueel erbij totaal aantal partijen waaruit kan worden gekozen. Mensen zien dan dat de boel compleet is. Voor dat stembureau medewerker het biljet afgeeft, kan die dat ook nog checken.
B. Janssen / Ambtenaar
En dan hebben we het nog niet eens over het volkomen achterhaalde systeem van stemmen. Op papier zoeken tussen 41 partijen? Hoe klein mogen lettertjes zijn om nog leesbaar te zijn? Daar zal vast wel een afspraak over zijn, maar of die biljetten nog in zo'n hokje passen? Lang leve de digitale maatschappij, jammer dat de politiek vast houdt aan zo'n ontzettend achterhaald systeem!
H. Wiersma / gepens.
Absurde situatie, maar niet verwonderlijk in een land dat nog wordt geregeerd 'met paard en wagen'. Het invoeren van kiesdrempels moet nu toch wel eens een keer boven aan de prioriteitenlijst van de toekomstige kabinetsformateur komen te staan. Ophouden met eindeloos polderen en een kiesdrempel voor de toelating van politieke partijen invoeren van minimaal 3 - 5%. Bovendien het stemmen per computer en/of schriftelijk stemmen invoeren enz. enz. Wat bij het FNV kan moet bij de Overheid ook mogelijk zijn. Desnoods moet het tellen van de stemmen maar wat langer duren. Ook de toekomstige bestuurlijke inrichting even op de schop nemen!
Advertentie