of 59206 LinkedIn

Hanne van Aart (32): ‘Wauw, ik ben burgemeester’

Het leek Hanne van Aart op de middelbare school ‘ontzettend gaaf’ om burgemeester te worden. Dat is net zoiets als een puber die kantonrechter wil worden: bijzonder. Ze werd raadslid voor de VVD op haar 25ste en wethouder toen ze 29 was.

Hanne van Aart is altijd eerlijk geweest over haar ambitie om burgemeester te worden. Sinds deze week is ze dat in Loon op Zand. Haar kenmerkende openhartigheid en vrolijkheid wil ze niet verliezen.

Het leek Hanne van Aart op de middelbare school ‘ontzettend gaaf’ om burgemeester te worden. Dat is net zoiets als een puber die kantonrechter wil worden: bijzonder. Ze werd raadslid voor de VVD op haar 25ste en wethouder toen ze 29 was. Dat ging de goede kant op met haar politieke carrière. En nu, veertien jaar nadat Van Aart het d’Oultremontcollege in Drunen verruilde voor Bestuurs- en organisatiewetenschap in Utrecht, zegt ze het ‘supergaaf’ te vinden dat ze burgemeester van Loon op Zand is geworden. Wauw!, twitterde ze over de handtekening die onze koning onder haar benoeming had gezet. Enthousiast en onbevangen taalgebruik in burgemeestersland, maar Hanne van Aart is dan ook sinds maandag ‘s lands jongste burgemeester.

Rita Verdonk
‘Het was niet gepland’, reageert ze lachend. ‘In Loon op Zand kwam de vacature voorbij. Ik dacht: kan ik solliciteren, is dit het goede moment? Kan ik een half jaar voor de verkiezingen in Heusden stoppen? Maar ja, als je alles in het leven van tevoren zou kunnen regelen, zou het ook verrekte saai worden. Ik dacht: ik probeer het gewoon en als ik het word, ga ik mijn uiterste best doen om een hartstikke leuke burgemeester te worden. Ik heb alleen gesolliciteerd in Loon op Zand. Ik ben in deze streek opgegroeid.’ Van Aart groeide op in het Brabantse dorp Vlijmen en studeerde in Utrecht. In Utrecht was Van Aart lid geworden van de VVD omdat ze voor Rutte wilde stemmen in zijn strijd tegen Rita Verdonk om het lijsttrekkerschap. ‘Ik droomde van een politieke carrière’, zegt Van Aart.

Overdonderd
Toch was ze enorm verrast toen de telefoon rinkelde en de voorzitter van de vertrouwenscommissie zich meldde. ‘Je bedenkt van alles waarom je het niet wordt. Ik was 3,5 jaar wethouder in Heusden en had geen ervaring als burgemeester. Er zullen vast veel mensen met ervaring solliciteren, denk je dan. Je hoopt natuurlijk stiekem dat jij het wordt, maar op het moment dat je het telefoontje krijgt en hoort dat het ook zo is, spring je een gat in de lucht. Ik was echt overdonderd.’

Dansen op de bar
Hanne van Aart danst vanaf nu niet meer op de bar, heeft ze beloofd, maar veel meer concessies zal ze niet doen aan de ‘conventies’ van het burgemeestersambt. ‘Waar staat dat je als burgemeester niet vrolijk mag zijn?’, zegt ze. ‘Ik reken erop dat mijn omgeving, mijn ouders, mijn vriend, mij met beide benen op de grond houden en laten zoals ik ben. Bestuurskundigen zouden zich erover moeten buigen, maar hebben we met z’n allen niet een beeld van een burgemeester gecreëerd, waardoor we het per definitie gek of ongepast vinden als hij of zij zich anders gedraagt’, zegt ze. ‘Wees eerlijk over wie je bent en wat je doet.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Waakhond op
Ze sloot zich aan bij Rutte in zijn strijd tegen Verdonk, een PvdA infiltrant dus.


Next!
Door J. de Niet (fin. adviseur) op
Als mw. Van Aart openhartigheid en vrolijkheid weet te combineren met onafhankelijkheid en respect voor mensen met vakkennis, dan komt het zeker goed. Suczeven!

Vacatures

Van onze partners