of 58952 LinkedIn

Halsema: haal rechtspraak naar de buurt

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema werkt eraan om rechtbanken in de buurt op te zetten. Met deze 'buurtgerechten' wil ze de rechtsstaat naar de wijk halen, zei ze donderdag tegen de gemeenteraad. Het is een van de mogelijke maatregelen om het aantal geweldsincidenten in de hoofdstad aan te pakken.
5 reacties

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema werkt eraan om rechtbanken in de buurt op te zetten. Met deze 'buurtgerechten' wil ze de rechtsstaat naar de wijk halen, zei ze donderdag tegen de gemeenteraad. Het is een van de mogelijke maatregelen om het aantal geweldsincidenten in de hoofdstad aan te pakken.

Idee uit Brooklyn

Volgens de burgemeester kunnen buurtbewoners hiermee zien hoe in hun buurt wordt rechtgesproken. 'De rechtsstaat is dan om hen heen in plaats van op grote afstand in een groot gebouw waar ze nooit iets van horen.' Halsema kwam op het idee toen ze eerder dit jaar in New York was, waar in Brooklyn een rechter zich in een speciale buurtrechtbank buigt over civiele, familie- en strafzaken uit de betreffende wijk.

Eerste gerecht in Amsterdam Zuidoost

Als het initiatief er komt, moet Zuidoost het eerste buurtgerecht krijgen. De gemeenteraad sprak donderdag over het aantal ernstige geweldsincidenten afgelopen zomer in de stad. Binnen enkele dagen waren er meer dan zeven incidenten met vuurwapens of explosieven, waaronder twee in Zuidoost met een dodelijke afloop.

'Ruzie tussen rapgroepen'

Politiechef Frank Paauw erkende dat er de afgelopen drie jaar een forse stijging is geweest van het aantal vuurwapenincidenten, wat hem 'grote zorgen' baart. Het gaat volgens Paauw om jonge mannen die elkaar in de drugsmarkt bevechten, maar ook om een ruzie tussen twee rapgroepen die het geweld verheerlijken. 'Als er een schietpartij is geweest, kun je er donder op zeggen dat er binnen korte tijd een tweede schietpartij volgt.'

In vroeg stadium ingrijpen

Halsema kondigde aan dat ze in oktober met een 'groot aantal maatregelen' komt om de drugscriminaliteit aan te pakken. 'We willen in een vroeg stadium ingrijpen bij met name jongeren die dreigen over te stappen van de kleine naar zware criminaliteit', zei de burgemeester. 'Het gaat dan ook om het soort jongeren waar deze zomer geweldsincidenten omheen zaten.' De burgemeester keek voor deze aanpak onder meer naar Glasgow en Palermo, waar dit al gebeurt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.Jansen op
Niet nieuws. Verzin eens iets nieuws. Maar geen gekke linkse fratsen, Halsema!
Door Walter Fraans op
Vroeger groeiden kinderen op met Pipo de Clown, Swiebertje en Fabeltjeskrant. Tegenwoordig zijn jonge kinderen en tieners massaal idolaat van gangster-rap.

Door gangster-rap wordt de gangstercultuur verheerlijkt, inclusief automatische vuurwapens, overvallen, gedwongen prostitutie, haat, vernedering, pesten, agressieve humor ('roasting'), tattoos, gangsterkleding, bendegebaren, hedonisme, alcohol, harddrugs en drugstaal.

Ook vechtsporttraining draagt bij aan die gangstercultuur. De overheid moet criminelen verbieden om vechtsporttrainingen te doen, of vechtsportwedstrijden te bezoeken.

Het is nodig dat de Nederlandse overheid een Engelstalig webforum opzet, voor het bespreken van recente onderzoeksrapporten, op het gebied van criminologie. Daar kunnen buitenlandse top-experts worden uitgenodigd.

Dat is hard nodig, omdat er in Nederland veel te weinig deskundigheid is over preventie en bestrijding van misdaad en redicalisering. En die internetcommunicatie is veel goedkoper dan buitenlandse werkbezoeken.

Bovendien hebben veel Nederlandse criminologen een verouderde Nederlandse tunnelvisie, gebaseerd op de ideeën uit de seventies. Dat zeg ik als linkse kiezer.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Ach gut, 'wat je van ver haalt is lekker'.
Misschien moet politici maar eens verboden worden dure 'studiereisjes' naar luxe locaties te maken 'om ideëen op te doen'.

De bedrijfsprocessen bij politie en OM lopen al jaren voor geen meter. Met teruglopende aangiften en oplopende plankzaken als gevolg,

De handhaving is tóch al verschoven naar 'wijkpreventieteams'. Waarom niet de berechting óók naar de wijk veschoven, naar 'wijkberechtingteams'? Dát is nog eens snelrecht, en 'berechting door je gelijken' dus géén klassenjustitie. In de beste tradities van de Franse revolutie.

Meteen lynchen kan ook.
Maar dit voorstel van Halsema riekt teveel naar TV-rechtspraak van De Rijdende Rechter.
Hellend valk, Halsema!
Door Hans op
Lijkt me meer een nogal halfslachtige en doorzichtige poging om in de daarvoor in aanmerking wijken het sharia recht ingevoerd te krijgen. Just thinking..
Door Bertduss (Kennert) op
Ik heb begrepen dat na dit bericht bekend werd, de drugs- en vastgoedmaffia met hun miljarden euro's al wegtrekken uit Amsterdam