of 59185 LinkedIn

Haarlemmermeer als fusiepartner gekozen

De raad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft dinsdagavond (10 voor, 1 tegen) besloten te fuseren met Haarlemmermeer. De herindeling moet per 2019 een feit zijn.

De raad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft dinsdagavond (tien voor, een tegen) besloten te fuseren met Haarlemmermeer. Amsterdam en Velsen zijn afgevallen. De herindeling moet per 2019 een feit zijn.

Kleinschaligheid

De belangrijkste reden om voor Haarlemmermeer te kiezen was het vertrouwen dat deze gemeente zich inzet voor behoud van de groene zone. Ook meent de raad dat Haarlemmermeer het beste past bij de historie en kleinschaligheid van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.


Dertig kernen

Het college van Haarlemmermeer is blij met de keuze van de raad Haarlemmerliede en Spaarnwoude. ‘Onze beide gemeenten passen goed bij elkaar en zijn al lang historisch, cultureel, landschappelijk, sociaal en bestuurlijk met elkaar verbonden. De fusie biedt ons beide voordelen en kansen. Er ontstaat een bestuurskrachtige en financieel solide gemeente met dertig kernen waar het goed wonen is, met een uniek open en groen landschap, met veel recreatiemogelijkheden en met bijzonder cultureel erfgoed’, laat het college via de website weten. Op 6 juli spreekt de raad van Haarlemmermeer zich uit over de intentieverklaring om te fuseren.


Bewondering

Het college spreekt verder zijn bewondering uit voor het zorgvuldige proces dat Haarlemmerliede en Spaarnwoude (5.500 inwoners) heeft gevoerd in haar zoektocht naar een geschikte fusiepartner. Dat proces startte in juni vorig jaar. Alle buurgemeenten werden uitgenodigd om aan te geven onder welke voorwaarden ze wilde fuseren met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Na een ronde waarin geïnteresseerde gemeenten position papers in konden dienen, bleef een shortlist van drie gemeenten over. Tijdens een grande finale presenteerden Amsterdam, Haarlemmermeer en Velsen zich begin deze maand aan inwoners en ondernemers, waarbij volop ruimte was voor vragen. Het college heeft geen voorstel aan de raad voorgelegd, maar een eindrapportage op basis waarvan de raad zijn keuze heeft gemaakt.

 

In Binnenlands Bestuur nr 12 besteedden we aandacht aan het fusieproces van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Op zichzelf lijkt dit een verstandige keuze van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het is nu vooral aan de gemeente Haarlemmermeer om de economisch/financiële consequenties in beeld te brengen en niet in de laatste plaats informatie en voorlichting te geven aan haar eigen burgers.
Door Jan op
Schiphol II kan straks mooi in het groene hart van Haarlemmerliede/Spaarnwoude komen.
Door Wottsjer (watcher) op
Lijkt dit nou zo of is dit toch een beetje alsof je als kruimel zelf mag beslissen door welke grijze mus of hippe kraai je gevreten mag worden? Smakelijk eten, ook?