of 59281 LinkedIn

‘Haal cannabisgebruik uit de ideologische discussie’

De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met de Wet gesloten coffeeshopketen, een initiatiefwetsvoorstel van D66. Teelt van wiet wordt niet legaal, maar onder toezicht van de overheid wel gedoogd. ‘Het huidige softdrugsbeleid is een rechtsstaat onwaardig’, zegt burgemeester Paul Depla (PvdA) van Breda.

De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met de Wet gesloten coffeeshopketen, een initiatiefwetsvoorstel van D66. Teelt van wiet wordt niet legaal, maar onder toezicht van de overheid wel gedoogd. ‘Het huidige softdrugsbeleid is een rechtsstaat onwaardig’, zegt burgemeester Paul Depla (PvdA) van Breda.

Is dit de doorbraak waarop u altijd hebt gehoopt?

‘Ja. Voor het eerst zegt een meerderheid in de Tweede Kamer dat we moeten stoppen met het gedoogbeleid en dat we ervoor moeten zorgen dat we het systeem van de wietteelt- en verkoop vervolmaken. Als overheid faciliteren en reguleren we nu de koop en verkoop, maar doen we net alsof de spullen uit de hemel vallen. Met dit wetsvoorstel komt daar een einde aan. Je kunt niet een systeem hebben waarin je wél mag kopen en verkopen, maar niet mag produceren. Dat is inconsistent en een rechtsstaat onwaardig. We geven in het huidige systeem als overheid een vergunning af aan ondernemers van wie je weet dat ze afhankelijk zijn van een illegale markt die wordt gerund door criminelen. We hebben met het huidige softdrugsbeleid de rode loper uitgelegd voor deze criminelen. Dat is niet uit te leggen.’

 

Het Brabantse CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg twitterde dat de wet ‘normaal maakt wat geen ouder voor zijn kind zou wensen’.

‘Ik ben ervoor dat we gevaren van cannabis aankaarten. Dat doen we ook met Holland Casino als het gaat om gokverslaving. We willen van de horeca ook dat ze niet schenkt aan dronkenmannen. Het gaat er niet om of cannabisgebruik goed of fout is. Daar heb ik mij altijd verre van gehouden. Ik wil het cannabisgebruik uit de ideologische discussie halen. Ik constateer als burgemeester heel nuchter, en niet door de Haagse werkelijkheid gedreven, dat cannabis wordt gebruikt. Dan moet je ervoor zorgen dat het goed wordt georganiseerd. Dat doen we met andere genotsmiddelen die slecht zijn voor de gezondheid ook.’

 

Van Toorenburg voorspelde ook dat de wet desastreus zal uitpakken voor de grensregio’s. Buitenlandse blowers zullen hun joints weer in Brabant en Limburg kopen, zei ze.

‘Mevrouw Van Toorenburg zegt altijd, en terecht, dat Den Haag zich niet moet opsluiten in zijn eigen gelijk maar moet kijken naar wat in de praktijk in gemeenten speelt. 90 procent van de Nederlandse gemeenten heeft aangegeven dat het huidige gedoogbeleid failliet is en dat we de handel moeten reguleren, met instandhouding van het ingezetenencriterium. Dus geen softdrugs voor mensen die niet in Nederland wonen. De Raad van State vindt dat criterium weliswaar discriminerend, maar heeft aangegeven dat gemeenten met veel drugsoverlast het wel kunnen hanteren. Gemeenten willen het ingezetenencriterium hanteren, in combinatie met gereguleerde hennepteelt. Dan heb je in feite een gesloten markt. Zoals je die ook hebt bij medicinaal wietgebruik. Waarom houdt mevrouw Van Toorenburg vast aan de ideologische stokpaardjes? Ik zou tegen haar willen zeggen: “Luister naar de mensen die er in de gemeentelijke praktijk mee te maken hebben, dwars door de politieke partijen heen. Sluit u niet op in een ideologische koker, maar werk met ons aan een pragmatische oplossing”.’

 

De Tweede Kamer stemde met 77 stemmen voor en 72 tegen voor de wietwet. In de Eerste Kamer liggen de verhoudingen anders. En in de Tweede Kamer stemden VVD en CDA tegen. En als die straks gaan regeren …..

‘We zijn er nog niet, maar ik tel als katholieke jongen mijn zegeningen. Toen we een paar jaar geleden de strijd voor regulering begonnen, leek het een illusie om te denken dat deze horde in de Tweede Kamer genomen zou worden. Het was een illusie om te denken dat 90 procent van de gemeenten zich zou opstellen achter een pleidooi voor regulering. Het was een illusie om te denken dat een grote meerderheid in de samenleving zou vinden dat we afscheid moeten nemen van het gedoogbeleid. Ook die horde is genomen. Ik zie óók dat de VVD in haar verkiezingsprogramma van koers is veranderd. Daar heeft de huidige Kamerfractie nog geen rekening mee gehouden, maar als de VVD straks in een nieuw kabinet komt en de wet ter sprake komt in de Eerste Kamer, dan hoop ik dat dit verkiezingsprogramma de VVD zal inspireren.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tjitze Piekema (sr. beleidsmedewerker Gezondheid) op
Bekijk deze 1e aflevering en verbaas je over de kracht van cannabis. Iedereen moet dit weten en gebruiken als het nodig is. Het is het belangrijkste en meest krachtige middel om kanker en vele andere rotziekten aan te pakken. De overheid moet ophouden met hun achterlijke heksenjacht op cannabis en ervoor zorgen dat deze plant vrij mag worden geteeld en gebruikt. Ook de christelijke partijen moeten eindelijk beseffen wat het betekent dat God al het zaaddragend gewas aan de mens gegeven heeft voor hun heil en gezondheid en stoppen met hun domme stellingname die voornamelijk gebaseerd is op onkunde en angst en op de dominantie en vooral leugenachtige taal van de pharmaceutische wereld die dit ziet als grote bedreiging voor hun levengevaarlijke handel.

The Sacred Plant: Healing Secrets Exposed - Episode 1
Join me as I watch 17 Doctors, 12 Experts & 18 Survivors reveal how THIS miracle plant is having a profound affect on health. Register to watch free online...
THESACREDPLANT.COM
Door Lambert van Elk (Werkmatcher) op
Wiet. Wat ik steeds mis in de discussie: Wiet blijkt medicinaal uitstekend te werken bij mensen met ondraaglijke pijn ( MS en andere ernstige aandoeningen ).KAN JE NAGAAN HOE STERK DE WERKING IS! Om dit soort verdovingen als overheid te gaan promoten voor onze jeugd lijkt me geen verstandige keuze.
Door Tjitze (Beleidsmedewerker volksgezondheid) op
@Gepensioneerde. Als je geen benul hebt wat wiet is en wat de gezondheidswaarde is lijkt het mij slimmer om je mond te houden dan om dit soort idiote nonsens uit te kramen. Cannabis is ongevaarlijk en zoals voor alles in het leven moet je ook daar verstandig mee omgaan en e.e.a. goed reguleren. Wereldwijd zie je inmiddels dat heel veel landen hier constructief en nuchter beleid op ontwikkelen. Alleen zo haal je het uit de criminele hoek en daarmee wordt de volksgezondheid en de openbare orde en veiligheid gediend.
Door Geerling Schippers (Wethouder) op
Gooien de coffeeshops dan de rest van de soorten wiet, bijvoorbeeld uit andere landen afkomstig, uit het assortiment? Of zijn de eigenaren niet eerlijk in hun verhaal? Criminele aanvoer zal er zo blijven en dan is er weinig opgelost. De Tweede Kamer heeft een besluit genomen op basis van een illusie.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Dit is het stomste besluit wat er in de Tweede Kamer is genomen. Nederland wordt een drugstaat en de harde misdaad zal enorm gaan toenemen. Het huidige beleid deugt ook niet. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Door Opmerker (orig) op
Geen ja, geen neen, Geen vlees en geen vis. Waarde politici en andere belanghebbenden en geïnteresseerden, we hebben toch ook bierbrouwers in ons land, jeneverstokers, whiskeymakers (in Friesland en Twente iig), koffiebranders........Die leveren aan groot en misschien wel kleinhandel. Weet u nog? "Drank maakt meer kapot dan je lief is".....Kom op ! Wees helder of doe dan ook consequent krampachtig over alcohol, nicotine en koffie. Overigens: worden alcohol en nicotine nu toch afgekocht met leuke belastingbedragen?
Door K. de Beer (Adviseur) op
Er is inmiddels een heel stevig criminieel circuit ontstaan. De vraag is waar die straks zijn verdienmodel op los gaat laten. Net als na de drooglegging in de USA. Zijn we straks niet verder van huis?
Door moeder gras op
Blowers stemmen nou eenmaal niet op jeneverdrinkers van het CDA, dat zet kwaad bloed.