of 63966 LinkedIn

Haagse weigerambtenaar terecht ontslagen

De rechtbank in Den Haag meent dat de gemeente Den Haag niet fout heeft gehandeld door de weigerambtenaar Wim Pijl te ontslaan.
16 reacties

De gemeente Den Haag hoeft de ontslagen weigerambtenaar Wim Pijl niet weer aan te nemen. De rechtbank in Den Haag vindt dat de gemeente een besluit heeft genomen dat ,,door de beugel'' kan. 

Grondrechten afwegen
In de uitspraak van woensdag staat dat de gemeente in dit geval zelf de grondrechten - vrijheid van godsdienst en het recht om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht - tegen elkaar mocht afwegen.

ChristenUnie-SGP
Pijl zat vele jaren voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna trouwambtenaar. De gemeente ontsloeg hem in 2011 omdat hij weigerde homohuwelijken te sluiten. Pijl vocht het ontslag aan bij de rechter.

Debat
De rechtbank gelooft niet dat Pijl niet wist dat Den Haag geen trouwambtenaren met gewetensbezwaren zou aannemen. ,,Hij nam zelf als toenmalig raadslid in 2007 actief deel aan het debat over weigerambtenaren'', aldus de rechter. Dat Pijl ook voor 2007 al huwelijken sloot, maakt voor de rechter niet uit.

Vakbond in beroep
Pijl is lid van de christelijke Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU). De vakbond gaat namens hem in beroep. ,,Ik hoop dat er in de toekomst ruimte blijft voor gewetensbezwaar op grond van Bijbelse waarden en normen'', zei vakbondsbestuurder Peter Schalk. Hij vraagt zich af waarom de rechtbank het gelijkheidsbeginsel belangrijker vindt dan godsdienstvrijheid.
 
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adèle op
Uitspraak van likmevestje. Deze weigerambtenaar is nu ontslagen vanwege zijn geloof. Volgens artikel 1 van de Grondwet mag er echter niet gediscrimineerd worden wegens geloof, en dus ook niet ontslagen !
Door Plafond op
@Hiep

Inderdaad, mijn godsdienstvrijheid is niet geschonden, de rest (zo´n beetje alle monotheïsten) moet zich aanpassen of krijgt een beroepsverbod.
Door Hiep (Communicatie) op
Ach welnee, Plafond, door het afschaffen van de weigerambtenaar en deze gerechtelijke uitspraak is de vrijheid van godsdienst op geen enkele wijze geschonden.
Door gert op
Nee, ik geloof niet altijd wat in een boek staat. trouw en liefde tussen 2 mensen is mooi en goed. Over iets moois een bedenkelijk oordeel geven is fout.
Door Plafond op
Het recht om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht is door die paar weigerambtenaren nooit geschonden, vrijheid van godsdienst is dat nu wel met deze uitspraak. Veel plezier met de brave nieuwe d66 dictatuur.
Door Flipper op
Jesaja 20: Wee degenen, die het kwade goed heten, en het goede kwaad; die duisternis tot licht stellen, en het licht tot duisternis; die het bittere tot zoet stellen, en het zoete tot bitterheid!

Maar ach.......... wie gelooft een meer dan 2.000 jaren oud boek nog ? U toch zeker niet ?!