Advertentie

Haagse stadswachten trekken in bij politie

De stadswachten in Den Haag zijn in dienst van de gemeente en dat blijft ook zo. Maar voortaan worden ze aangestuurd door de politie.

12 december 2013

Tientallen stadswachten in Den Haag trekken in bij de politie. De handhavers komen op de politiebureaus werken en overleggen elke ochtend met de agenten. De politieleiding bepaalt wanneer ze waar aan de slag gaan.

Meer blauw
,,Je gaat anders de straat op als je informatie deelt. Agenten en stadswachten worden elkaars oren en ogen en de onderlinge communicatie gaat sneller. Zo zien mensen meer blauw op straat’’, zei wethouder Boudewijn Revis (toezicht) woensdag bij de presentatie van de plannen. Volgens Den Haag is de samenwerking uniek voor Nederland. Revis: ,,Agenten kunnen de stadswachten er bijvoorbeeld op wijzen dat er 's avonds rond 10 uur veel hondenpoep blijft liggen in een bepaalde straat. Of dat er 's ochtends rond 8 uur problemen zijn met de uitstallingen van winkels.'' De stadswachten op hun beurt kunnen de politie bijvoorbeeld helpen zoeken naar mensen die worden gezocht.


Communicatie was stroperig
De stadswachten zijn in dienst van de gemeente en dat blijft ook zo. Maar voortaan worden ze aangestuurd door de politie. ,,We merkten dat de communicatie in het verleden stroperig was. Er zaten te veel lagen tussen'', aldus Revis. Het toezicht moet voorkomen dat buurten afglijden. Revis: ,,Als jongeren crimineel gedrag vertonen, dan ben je eigenlijk al heel ver. Daar gaat een heel traject aan vooraf.''

Meer bevoegdheden krijgen de stadswachten overigens niet. Ze houden toezicht en grijpen in als mensen bijvoorbeeld wildplassen of hondenpoep laten liggen. Ook mogen ze verdachten overmeesteren en in de boeien slaan, maar dan moet er een agent komen om iemand mee te nemen naar een bureau.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie