of 65101 LinkedIn

Haagse kandidaat-wethouders met de billen bloot

Haagse kandidaat-wethouders moeten voortaan, voor benoeming, worden onderworpen aan een openbare hoorzitting. Een motie hiertoe van D66 is woensdagavond unaniem in de gemeenteraad van Den Haag aangenomen.

Kandidaat-wethouders in Den Haag moeten voortaan, voor benoeming, worden onderworpen aan een openbare hoorzitting. Een motie hiertoe van D66 is woensdagavond unaniem in de Haagse gemeenteraad aangenomen.

Summiere informatie

De raad moet regelmatig besluiten nemen over de benoeming van wethouders op basis van summiere informatie, aldus de motie van initiatiefnemer Hanneke van der Werf (D66). Ook hebben raadsleden nauwelijks een beeld van de kandidaat bestuurder. Dat moet anders. De raad wil zijn informatiepositie bij benoemingen van politieke ambtsdragers vergroten.

 

Afgewogen beslissing

Een openbare hoorzitting kan een belangrijke bijdrage leveren om bij stemming over de benoeming van wethouders ‘een afgewogen beslissing te nemen, doordat antwoorden op gerichte vragen en een completer beeld over hoe een kandidaat invulling gaat geven aan de functie voor stemming over de benoeming verkregen wordt’, aldus de motie. Ook inwoners van Den Haag kunnen op die manier kennis maken met de kandidaat-wethouders ‘waardoor de transparantie wordt vergroot’.

 

Aan de tand voelen

Den Haag is niet de eerste gemeente die hoorzittingen wil invoeren. Volgens Van der Werf zijn er in Amsterdam en Schiedam al goede ervaringen mee opgedaan. Ook commissarissen van de Europese Unie worden voor benoeming door het Europees Parlement aan de tand gevoeld.

 

Bij burgemeestersbenoemingen moet een kennismakingsgesprek worden ingepland. Datzelfde geldt bij de benoeming van een gemeentesecretaris, zo wil de raad van Den Haag.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Burger op
Vergeet dan ook niet alle ambtenaren en projectleiders te ondervragen. Wel zo eerlijk, toch?
Door Burger op
Vergeet dan ook niet alle ambtenaren en projectleiders te ondervragen. Wel zo eerlijk, toch?
Door drs. E. Nabled op
Getuigt niet van goede smaak c.q. opwindende erotiek.
Door smit (projectleider) op
Prima plan. En laten we dat dan meteen ook doen voor alle wethouders, gedeputeerden, Kamerleden, en afgevaardigden voor het Europees parlement.

Vacatures

Van onze partners