of 64707 LinkedIn

Haags asieldebat verplaatst zich naar raadzaal

Wilders staat na afloop van zijn inspraak in Zeewolde de pers te woord. Foto: Hugo Reitsma, via twitter
Wilders staat na afloop van zijn inspraak in Zeewolde de pers te woord. Foto: Hugo Reitsma, via twitter

In de raadzaal van Zeewolde stonden vanavond - als inspreker - twee Kamerleden hun tegenovergestelde asielstandpunten te verkondingen. PVV-leiders Geert Wilders noemde de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in Zeewolde "gekkenwerk". Kamerlid Tunahan Kuzu (ex-PvdA, nu Denk) sprak in om "tegenwicht te bieden" en sprak over Wilders als "een tumor die je moet bestrijden". Het tafereel zal zich in meer raadzalen herhalen de komende tijd.

Referendum

Wilders wil op elke raadsvergadering over asielzoekerscentra inspreken, zei hij in Zeewolde. Kuzu en zijn collega Selcun Öztürk zullen steeds het tegengeluid laten horen, kondigden zij aan. Wilders kreeg in Zeewolde gelegenheid om zijn anti-asielopvangstandpunten te verwoorden. Hij verwees ook naar een lokale peiling waaruit bleek dat 60 procent van de Zeewoldenaren tegen de komst van een azc is. 'Waarom houdt Zeewolde geen referendum, de meest pure vorm van democratie?'


Tumor in je hoofd

Kuzu wenste als inspreker de raad veel wijsheid. Zijn collega Öztürk zei na afloop dat hij en Kuzu Wilders zullen bestrijden. Hij noemde het PVV-Kamerlid als "een tumor in je hoofd". 'Mensen zeggen: je moet er geen aandacht aan schenken, maar dan wordt de tumor op het laatst zo groot dat er niets meer aan te doen is.'

 

College niet unaniem

In Zeewolde is het laatste woord over het azc nog niet gesproken. Het college van burgemeester en wethouders is in meerderheid voor medewerking aan het verzoek van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) om een azc voor maximaal negenhonderd asielszoekers te openen. Het college is daarin niet unaniem. "Een minderheid wil maximaal 600 plaatsen", aldus de gemeente in een toelichting op de website. Het college wil in elk geval geen doorgroei naar 1500 plaatsen. Het COA vroeg hier wel om. In het overleg met de gemeenteraad van vanavond luisterde het college naar de insprekers en naar reacties van de raadsfracties. Volgende week neemt het college een definitief besluit. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ad(viseur) op
Als zich ergens in de wereld een ramp voltrekt, staan de Nederlanders gul op om te storten op giro 555. Daarmee is het schuldgevoel afgekocht.
Nu voltrekt zich eveneens een ramp. Geld storten helpt niet. Nu wordt een beroep gedaan op je mede-menselijkheid. En dan komt het heeeel dichtbij. Dat is toch niet wat we voor ogen hebben. We zijn kennelijk onze eigen geschiedenis snel vergeten.
De politici bekvechten met elkaar, want niemand heeft DE oplossing. De rechtse partijen willen hekken en muren bouwen. Het midden opvang in de regio (als het maar niet bij ons is, lijken ze te zeggen) en links pinkt een traantje weg naar aanleiding van de foto van Aylan. De vluchtelingenstroom is niet de oorzaak maar het gevolg van falend buitenlands beleid van het hele Westen.
Waar politici het laten afweten nemen burgers het initiatief om wel te helpen. Ben dan weer trots om Nederlander te zijn. Met andere woorden: op mij kunnen ze rekenen.
Ook Europa heeft geen antwoord en kibbelt over de verdeling van de vluchtelingen. Zielige vertoning.
Het is overigens interessant te zien hoe vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika het onvermogen van de politiek en het naderende faillissement van Europa aantonen.
Door Sjaak op
Oplossingen bij plaatselijke opvang zijn niet gemakkelijk. Onaanvaardbaar is echter dat een landelijk 'toeteraar' met oneigenlijke bedoelingen een plaatselijk politiek klimaat komt bederven.
Door Mea Moereszn op
Misselijkmakend hoe te zien hoe Kamerleden elkaar op lokaal en parlementair niveau de tent uitbekvechten, oplossingen aandragen ('safe heavens', 'militairen sturen' i.p.v. constructieve, tastbare wijze politieke ruggesteun geven aan degenen die de onvermijdelijke opvang moeten faciliteren.
Door Niels op
Maar ondertussen lijkt het er wel op dat een meerderheid van 60% in Zeewolde tegen de komst van een asielzoekerscentrum is. Dat is veelzeggend. Maar het is ook zo dat daar tal van uiteenlopende redenen voor zijn. Dat is zeker niet alleen maar haat jegens medemensen. Ik zou zeggen: Neem de kiezer serieus en bestrijdt de onvrede die daar aan ten grondslag ligt. Daarmee neem je ook de wapens van Wilders uit handen. Dus niet alleen maar tegengeluid laten horen, AUB! Neem de kiezers (en dan bedoel ik alle) serieus, analyseer de onvrede onder grote groepen Nederlanders en onderneem actie. Alleen dan zullen mensen ontvankelijker worden voor de problemen van anderen....
Door Hakuna Matata op
De definitie van het begrip allochtoon is volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) 'een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren’. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie). De moeder van meneer Wilders is in Indonesië (ex Nederland-Indië geboren. dus volgens die definitie is meneer Wilders een tweede generatie allochtoon.
Door Wim (financieel beleidsmedewerker) op
Volledig eens met adviseur Johannes.De grootmachten en de zeer rijke arabische landen zijn de oorzaak van het asielzoekersprobleem.Zij behoren de problemen in de regio op te lossen.Dit laat onverlet dat ook alle andere landen hun steentje kunnen bijdragen zowel financieel als facilitair.Zeer droevig om in zo'n situatie te zitten als asielzoekers met jouw kinderen.Daarom moeten zij zo snel mogelijk geholpen worden en moeten ook tegenstanders van elkaar in de politiek snel tot een aanvaardbaar compromis komen zonder te doen aan haantjesgedrag waar je vele mensen mee dupeert.
Ik wens de asielzoekers toe dat hun problemen snel opgelost zullen worden op menselijke wijze.
Door Sjaak op
Geert W. komt slechts onrust stoken en het zaad van zijn haat zaaien. Welbeschouwd is het een zielige vertoning. Hij zadelt gemeentebesturen - die zorgvuldig beslissingen willen nemen en inspraak verlenen - echter op met zijn zelfzuchtige gedoe.
Door Triefeltje op
Wilders valt nou eenmaal niet te negeren, genieten dit.
Door Willem op
@loekoek Goed geslapen hoor. Ik geef slechts aan dat het stuk triefel geperoxideerd is, dat is waardering noch afkeuring van des mans haarkleur.
Door Johannes (adviseur) op
Een voormalig minister van Buitenlandse zaken, dhr. Ben Bot, is voorstander van opvang in de regio. De CDA is voorstander van opvang in de regio. Maar op het moment dat een zekere Wilders dit roept, schieten mensen in de stress en worden er zelfs gebruikelijke kappersattributen bijgehaald.
Laat de feiten spreken. Onze westerse interventies in zowel het midden oosten als in noord Afrika hebben gefaald. In Irak is het na het Amerikaanse militaire ingrijpen het nog nooit zo onrustig en gevaarlijk geweest. In Libie heerst na het afzetten van Gadafi anarchie. De vluchtelingen stroom is mede door toedoen van Amerika en Europa ontstaan. Wij wilden graag om economische en politieke redenen enkele dictators uit de weg ruimen. De Arabische lente moest!. Deze lente is echter een harde winter geworden met alleen maar geweld en honger. Turkije misbruikt de situatie om zijn eigen interne problemen op te lossen. De grens met Syrie wordt zelfs zodanig gesloten dat Koerdische vluchtelingen uit de grensstad Kobani niet naar Turkije kunnen. Ook Saoedi Arabie en zijn rijke buurlanden houden zich stil. Geen enkele vluchteling wil daar heen. Toch zijn dit islamitische landen. Waarom? Kent Turkije of Saoedi Arabie een vergelijkbaar sociaal systeem zoals Duitsland, Nederland of Engeland? Neen dus.

Vacatures

Van onze partners