Advertentie

GS zetten streep door fusies in Gooi

GS van Noord-Holland zetten een streep door de herindelingsprocedure van Huizen, Blaricum en Laren en met die van Wijdemeren en Hilversum. Aanleiding is het concept-herindelingskader van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin de provinciale rol bij arhi-procedures niet wordt versterkt.

21 november 2018

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaan niet verder met de herindelingsprocedure van Huizen, Blaricum en Laren en met die van Wijdemeren en Hilversum. Directe aanleiding is het concept-herindelingskader van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin de provinciale rol bij arhi-procedures niet wordt versterkt. De provincie blijft erbij dat de bestuurskracht in de vijf gemeenten moet worden versterkt, maar vindt het nu in eerste plaats de verantwoordelijkheid van de betrokken gemeenten om daar werk van te maken.

Regionale bestuurskracht

De verwachting dat provincies bij herindelingen een steviger rol zouden krijgen, was er op grond van het regeerakkoord wel, stellen GS van Noord-Holland. In het concept-herindelingskader is versterking van de regionale bestuurskracht niet opgenomen als reden om een provinciale arhi-procedure te starten. Ook worden meer voorwaarden gesteld aan de onderbouwing van de noodzaak van een provinciale arhi-procedure. Het concept ligt nu voor consultatie bij de provincie- en gemeentekoepel IPO en VNG. Op grond van het concept-beleidskader verwachten GS dat de herindelingsvoorstellen in de Gooi en Vechtstreek in de Tweede Kamer gaan sneuvelen.

Onzekerheid

Hoewel het gaat om een concept-herindelingskader, hebben GS toch al dit besluit genomen. Gedeputeerde Staten verwachten niet dat de definitieve versie op de belangrijkste punten anders zal zijn. Daarnaast willen GS de betrokken gemeenten niet langer in onzekerheid laten. De procedures zijn al twee keer verlengd. Als de fusiedatum opnieuw zal worden verschoven van 2021 naar 2022, verwachten GS bovendien dat kabinet en het parlement hun besluit niet willen baseren op bestuurskrachtonderzoeken uit 2016.

Bestuurskrachtproblemen

De bestuurskrachtproblemen in Wijdemeren en de regio zijn niet oplost, tekenen GS aan. ‘Alle gemeenten in de regio hebben aangegeven dat zij inzien dat de lokale of regionale bestuurskracht moet worden versterkt. Zij zijn het alleen niet eens over de manier waarop’, aldus GS in een verklaring. De gemeenten zijn nu zelf aan zet om ‘hun verantwoordelijkheid te nemen om samen met de minister van BZK een oplossing te vinden’, aldus GS. Zij wijzen daarbij op de uitspraken van minister Ollongren in de Thorbeckelezing, waarin zij heeft aangegeven niet meteen ‘nee’ te zeggen tegen experimenten en niet-standaardoplossingen in het openbaar bestuur.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie