of 59345 LinkedIn

GS gaan de vingers niet branden

Haarlem is wel voorstander van een grenscorrectie om Spaarndam-Oost bij Haarlem te voegen, evenals de Dorpsraad. GS geven echter aan dat de standpunten van Haarlem en de Dorpsraad destijds zijn meegewogen bij de besluiten van de raad van zowel Haarlemmerliede en Spaarnwoude als Haarlemmermeer.

Spaarndam-Oost blijft bij de gemeente Haarlemmermeer behoren. Er is geen maatschappelijke noodzaak om Spaarndam- Oost bij Haarlem te voegen, stellen Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland. 

De gemeenten hebben ook geen plannen om gezamenlijk een grenscorrectie bij Spaarndam voor te bereiden. GS voelen zich mede daardoor niet geroepen zelf het initiatief tot een herindelingsprocedure (arhi) te starten. ‘Dat kan alleen bij overduidelijke bestuurskrachtproblemen, maar daarvan is in dit geval geen sprake’, zo verwijzen GS naar het geactualiseerde Beleidskader gemeentelijke herindeling. Provincies moeten terughoudend zijn bij het starten van arhi-procedures tegen de wens van gemeenten.


Binnenlandse Zaken
Haarlem is wel voorstander van een grenscorrectie om Spaarndam-Oost bij Haarlem te voegen, evenals de Dorpsraad. GS geven echter aan dat de standpunten van Haarlem en de Dorpsraad destijds zijn meegewogen bij de besluiten van de raad van zowel Haarlemmerliede en Spaarnwoude als Haarlemmermeer. Beide raden besloten unaniem beide gemeenten ongedeeld te fuseren. Haarlemmermeer ziet nu geen maatschappelijk probleem waarvoor een grenscorrectie een oplossing is, aldus GS. GS hebben de verkenning naar de grenscorrectie gedaan op verzoek van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Die had op haar beurt weer die opdracht van de Tweede Kamer meegekregen, bij de behandeling van het wetsvoorstel tot fusie van de toenmalige gemeente Haarlemmermeer met Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.