of 58952 LinkedIn

Grote verschillen grafrechten

De kosten van de rechten van een graf zijn in Naarden het hoogst. Daar betalen nabestaanden er ruim 366 euro per jaar voor. De Overijsselse gemeente Losser rekent daarentegen slechts 24 euro voor de grafrechten en is daarmee de goedkoopste van het land.
2 reacties
De kosten van de rechten van een graf zijn in Naarden het hoogst. Daar betalen nabestaanden er ruim 366 euro per jaar voor. De Overijsselse gemeente Losser rekent daarentegen slechts 24 euro voor de grafrechten en is daarmee de goedkoopste van het land.

Basisprijs verhoogd

Dat blijkt uit het jaarlijkse vergelijkingsonderzoek van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Aan het onderzoek deden bijna negenhonderd gemeentelijke, kerkelijke en particuliere begraafplaatsen door heel Nederland mee. Drie op de vier kerkhoven verhoogden vorig jaar de basisprijs voor de rechten op een graf voor twee personen. De gemiddelde kosten zijn met 3,5 procent gestegen, constateert de LOB.

 

Zelf bepalen

Een woordvoerder kan het opmerkelijke verschil in kosten tussen de goedkoopste en duurste gemeente niet goed verklaren. 'Gemeenten mogen zelf bepalen wat zij rekenen voor grafrechten’, legt hij uit. 'Meestal zijn bepaalde prijzen in de loop der jaren zo gegroeid. Vaak heeft het ook te maken met de beschikbaarheid van begraafplaatsen en vrije grond. Die is in de Randstad doorgaans schaarser dan in de provincie.’

 

Top 3

In de top 3 van duurste gemeenten staan na de gemeentelijke begraafplaats in Naarden de protestantse begraafplaats Duinhof in Lisse en de gemeentelijke begraafplaats in Bernisse (allebei in Zuid-Holland). De twee goedkoopste kerkhoven na Losser zijn te vinden in de gemeente Heerde (Gelderland) en Tubbergen (Overijssel), waar de rooms-katholieke begraafplaats 29 euro aan grafkosten rekent. Zo’n driekwart van alle Nederlandse beheerders van begraafplaatsen is aangesloten bij brancheorganisatie LOB.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gekke Henkie (niet) op
Het lijkt een beetje op leges voor het afsluiten van een huwelijk. Die verschillen zelfs binnen gemeenten van de ene plek tot de andere, zonder dat dit ook maar iets met de werkelijke kosten te maken heeft. Op de ene plek zes keer zo duur als op de andere. Puur een kwestie van waar zo'n gemeente denkt de trouwlustigen wat beter te kunnen melken.

Het wordt tijd dat leges echt niet meer dan de kostprijs mogen bedragen, of hoogstens vijfentwintig procent meer, zodat het met deze overheidswanpraktijken afgelopen is.

Ben daarom zelf op een andere plek getrouwd dan waar het feest was. Dat scheelde bijna duizend euro. Daar kun je op zich al een mooi feest van geven.
Door Mark op
De verschillen laten zich goed verklaren. Gemeenten mogen zelf beslissen over de hoogte van leges. Daarom zijn grafrechten in de ene gemeente duurder dan de andere, net als dit geldt voor bijvoorbeeld een rijbewijs.

De totale opbrengsten van alle leges mogen enkel niet de kosten van alle leges tezamen overstijgen.

Daarbij komt natuurlijk ook de in het artikel omschreven omstandigheid dat grond op bepaalde plekken schaarser is dan ergens anders.