of 65378 LinkedIn

Grote steden stappen over op roetveegpiet

Vooralsnog is Amsterdam de enige gemeente waar geen traditionele zwarte pieten meer te zien zullen zijn tijdens de intocht. Eigenlijk was het de bedoeling dat dit jaar nog een kwart van de pieten volledig onder het roet zou zitten.
5 reacties

In de grote steden wint de roetveegpiet terrein op zwarte piet. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van de dertig grootste gemeenten.

Geen zwarte pieten in Amsterdam

Vooralsnog is Amsterdam de enige gemeente waar geen traditionele zwarte pieten meer te zien zullen zijn tijdens de intocht. Eigenlijk was het de bedoeling dat dit jaar nog een kwart van de pieten volledig onder het roet zou zitten. Vrijdag kwam de hoofdstad daarop terug. Ook in Maastricht en Rotterdam zullen meer roetveegpieten te zien zijn. Het intochtcomité van de Maasstad laat roetpieten dit jaar debuteren, al zullen de zwarte pieten met 90 procent nog overheersen.

 

Den Haag 50/50

Volgens Olivier van de Goes, voorzitter van het Rotterdamse intochtcomité, is Amsterdam progressiever, waardoor daar de volledig zwarte pieten al zijn afgeschaft. 'Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar dat proberen we toch zo veel mogelijk te doen.’ Van de pieten in Den Haag zal de helft uit roetpieten bestaan.

 

Sinterklaasjournaal

Op televisie zijn dit jaar ook de nodige veranderingen. RTL maakte eerder al bekend alleen nog roetveegpieten te vertonen. Het populaire Sinterklaasjournaal van publieke omroep NTR, dat vanaf woensdag te zien is, laat volgens mensen die eraan meewerken pieten in diverse kleuren zien.

 

Verrassing

Officieel heeft de omroep er nog niets over bekendgemaakt. 'Het verhaal moet een verrassing blijven. Maar iedereen zal merken dat de kritiek op Zwarte Piet in dit script serieus genomen wordt', zei Bob Fosko tegen de Volkskrant. 'Deze keer neemt het Sinterklaasjournaal de handschoen op.' In het 'Doeboek' van het Sinterklaasjournaal, een boekje met spelletjes en puzzels voor kinderen dat al te koop is, zijn zwarte, witte en roetpieten te zien. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (adviseur) op
Waar een klein land groot in kan zijn ! Bezighouden met onnozel heden. Ik zou de Roetveegpieten allemaal "negerzoenen" laten uitdelen bij aankomst.....
Door Rare tijden op
Ik zie geen geen verschil tussen de roetveegpiet of zwarte piet je kunt deze benaming beter gewoon zo laten het bestaat al tig jaren en heel veel donkere gekleurde mensen hebben er zelf ook geen problemen mee hun huid is prachtig egaal en strak dat willen we allemaal en blijft veel langer mooi je moet niet overal problemen gaan zoeken en heel veel mensen zullen dit woord blijven gebruiken omdat ze daarmee opgegroeid zijn dit heeft niets met discriminatie van doen.De knapste mooiste mensen hebben een kleurtje daar kunnen wij blanken niet tegen op ze zijn gewoon jaloers op jullie.
Door Eric op
Treurig om te zien waar de media ons gebracht hebben, je bent een racist of landverrader.
Door V6 op
Het Weg-met-ons dogma uit het pre-Fortuyn tijdperk waart nog altijd rond. En donkere Nederlanders kunnen nu nooit meer Zwarte Piet zijn, tussen al die blanke roetveegpieten, gezien de kans dan voor Zwarte Piet te worden aangezien...
Door w.ibes (nvt) op
wat een stelletje lafbekken in dit land.