Advertentie

Gros kiezers wil einde aan vuurwerkoverlast

Het gros van de Nederlandse kiezers wil dat er wordt opgetreden tegen vuurwerkoverlast rond oud en nieuw. Het organiseren van een grote vuurwerkshow door de gemeente wordt als meest geschikte maatregel genoemd.

12 maart 2014

Een ruime meerderheid van de Nederlandse kiezers wil dat er wordt opgetreden tegen vuurwerkoverlast rond oud en nieuw. Het organiseren van een grote vuurwerkshow door de gemeente wordt als meest geschikte maatregel genoemd.

Totaalverbod

Ook het inperken van de periode waarop vuurwerk mag worden afgestoken, kan op fikse bijval rekenen. Dit blijkt uit verkiezingsonderzoek van I&O Research onder 10.500 kiezers. Over een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren zijn de meningen verdeeld: 47% van de kiezers ziet dat wel zitten en 48% niet.


Tegenstanders

 Kijkend naar politieke voorkeur zijn vooral stemmers op de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SGP met 72%, 65% en 64% bovengemiddeld voorstander van een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. De meeste tegenstanders van maatregelen zijn te vinden onder PVV-stemmers (26%), gevolgd door die van VVD (24%) en CDA (23%). Meer vrouwen dan mannen zijn te porren voor maatregelen. Dit geldt ook voor ouderen, hoogopgeleiden en mensen die in stedelijke gebieden wonen.


Burgemeestersplan

Na oud en nieuw laaide de discussie over vuurwerkoverlast en mogelijke maatregelen die gemeenten kunnen treffen op. Het aantal klachten over vuurwerkoverlast nam deze jaarwisseling met 10.000 toe tot bijna 90.000 en nadat er slachtoffers waren gevallen door zwaar, explosief vuurwerk riepen burgemeesters op tot een verbod hierop. Welhaast traditiegetrouw luwde de discussie ook weer. Tot dinsdag. Toen lanceerden de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam het plan om voortaan alleen tussen 11 uur oudjaarsavond en 1 uur Nieuwjaarsochtend vuurwerk af te steken. Het organiseren van een centrale vuurwerkshow door de gemeente en een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren vinden de burgemeesters een stap te ver. 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Nee he? Gaan we eindelijk verlost worden van die vuurwerkterreur?
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Als alleen kiezers ondervraagd zijn, is de uitkomst te voorspelbaar. Jeugd onder de 18 jaar denkt hier heel anders over. Iets meer tolerantie (een paar uurtjes maar ....)?
August Biels / gewezen ambtenaar
Als we nu eens gewoon beginnen met het serieus handhaven van bestaande regelgeving. Maar dat is al jarenlang te veel gevraagd.



@SimonHenkLuimstra: een paar uurtjes? Een paar maanden zo langzamerhand.
Anoniem
Ik ben voor de centrale vuurwerkshow, met als kanttekening dat dan iedereen (dus ook mensen die normaal geen geld uitgeven aan vuurwerk, maar het bijv. schenken aan een goed doel) mee betaalt aan het pleziertje dat maar een beperkte groep mensen raakt. Als dat idd (zoals hiervoor vemeld) vooral jongeren zijn, dan mag ik wel even opmerken dat deze de belastingverhoging die we hierdoor voor de kiezen krijgen, niet meebetalen...

Van mij mag het ook helemaal afgeschaft worden. Je durft bijkans je huis niet meer alleen te laten op de betreffende dag uit angst dat je het vernield of afgebrand terug vindt... En een lol dat we hebben...
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Vervuilend, in de lucht (dampen) en op de grond (papierresten, stokjes, flessen e.d.). Wordt een collectieve milieuvergunning afgegeven, of heeft een APV voldoende ongezonde dekkingskracht? En inderdaad, het begint al ergens vroeg november. Dan komen de illegale ladingen binnen en hebben we nog doe-het-zelvers die we in een ziekenhuis tegenkomen. Kortom: echt goed reguleren en zeer strak handhaven
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Ik ben voorstander van lekker afsteken en niet te betuttelen, geen centrale vuurwerkshow waar ik perse heen moet en waarbij de lokale burgemeester/wethouder zich weer even op de borst kan kloppen. Ik ben voorstander van verstandige ouders die kinderen een vuurwerkbril opdoen en voorlichten op het niet oppakken van niet afgegane rotjes etc. Ik ben voorstander van verstandige huisbaasjes die hun dieren binnenhouden en de TV of radio aanlaten tijdens het geknal, zelf binnenblijven en aandacht aan hun dieren geven en eens niet met het glas buiten gaan staan. Ik ben voorstander van strengere controles op de zwaarte van het vuurwerk; waarom niet alleen siervuurwerk en het geknal bannen, dat kan aan de voorkant en laten we wel wezen, in augustus worden de eerste pakketten al vanuit België en omstreken gehaald, dus wie houdt wie voor de gek! Regie willen hebben is ook regie nemen, richting leverancier en verkoper, binnen- en buitenland; dus toon BALLEN en laat ons lekker KNALLEN!
Jan
We kunnen dit in meerderheid wel willen, maar dan zal weer blijken dat de politie andere prioriteiten heeft (welke weet niemand meer) en dat van handhaving dus geen sprake zal zijn.
Rogier
Wat een tendentieus bericht op basis van een flutonderzoek van 4 (!) vragen. Een meerderheid is voor inperking van het afsteken van vuurwerk op oudjaarsdag - ja dat is al zo! De zure linkse zeurpieten zien meteen hun gelijk bevestigd om andermans lolletje af te pakken vanwege milieu (beetje rook), huisdieren (gewoon binnenhouden) en gezondheid (eigen verantwoordelijkheid). Rotte appels heb je altijd, met en zonder vuurwerk. Het is al moeilijk genoeg de ergste te pakken, focus daarop ipv iedereen te gaan betullelen, zoals TIP! ook zegt. Niet zeiken maar knallen met oud en nieuw!!
Advertentie