Advertentie

Gros ambtenaren heeft moeite met PVV

Bijna zes van de tien ambtenaren hebben er problemen mee als ze onder een PVV-bestuurder moeten werken. Ruim één op de drie overweegt dan op te stappen.

26 februari 2010

Enquête
Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 3300 ambtenaren van Rijk, provincies en gemeenten. Bijna één op de drie ambtenaren (29 procent) geeft aan ‘veel moeite’ te hebben met een PVV ’er als politieke baas; drie van de tien zeggen er ‘een beetje moeite’ mee te hebben.

Hoe kleiner, hoe rechtser
Het grootst is de weerstand jegens de PVV onder ambtenaren die GroenLinks en PvdA stemmen. In de grote steden stemt blijkens de enquête 60 procent links van het midden. Hoe kleiner de gemeente, des te rechtser de voorkeur van de ambtenaar.

Lees hier het hele artikel uit Binnenlands Bestuur nr. 8 van 26 februari 2010 

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

San / gewezen ambtenaar
Uitslag poll een vandaag:

Slechts 1% (ja, ja 1%) neemt echt ontslag.
De rest van jullie huilers blijft lekker zitten waar die zit.
O wat houden we onze rug toch weer recht, wat houden we toch vast aan ons principe!
Whoaaaaaaaaaaaaa
Joan / beleidsmedewerker
Al die boosheid van PVV-aanhangers is wat misplaatst. De PVV doet slechts in 2 gemeenten mee, en is bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen over 4 jaar allang weer vergeten, net als de LPF.
pieter / ambtenaar
Ach t gaat nergens over, de pvv maakt toch niks klaar in 4 jaar.
Buurman / ambtenaar
Als al die ambtenaren nu eens eindelijk wél hun woord houden, dan lost het probleem van teveel ambtenaren zich vanzelf op. De ambtenarij is naar mijn mening toch veel te links, dus het komt goed uit dat vooral de PvdA en GL ambtenaren eens ruimte maken.
Menno / beileidsmedewerker
@okselzweter en vele anderen
Er wordt hier een onaangename lucht verspreid. Wat een ongenuanceerde uitlatingen. Zoals gewoonlijk schieten vele uitlatingen hier ook weer volledig uit de bocht. Na het aanpakken van de allochtonen zijn de ambtenaren aan de beurt? En hoe verder? Gehandicapten en bejaarden? En dan? Gadver!
frans / ambtenaar
Het ruikt hier naar angstzweet van bange linkse ambtenaren..
Menno / beileidsmedewerker
@Ramplant
ik constateer dat we het eens zijn over de stank.
Marco / projectmanager
Ik ben zelf ambtenaar bij een grote gemeente en ja: over het algemeen is dit een linkse club. Als "rechtsere" ambtenaar heb ik er weinig moeite mee. Het is alleen soms wel lastig om met iets rechtsere ideeen in een links bolwerk goed je ding te kunnen doen en breed steun te krijgen. Maar van de uitkomsten van dit onderzoek sta ik wel te kijken. Als ambtenaar moet je zonder politieke kleur kunnen werken. Onder een Groen Links college zou ik dat ook doen. Je hebt als ambtenaar een adviserende rol. De politiek mag de grote knopen doorhakken.
Als mensen niet denken te kunnen werken onder bepaalde politieke kleuren, dan moeten ze vooral ander werk gaan zoeken. Ze zeggen eigenlijk indirect: ik kan niet werken onder wat de meerderheid van de bevolking wil (als de PVV wint en in een College komt).
P.Rikje / lezer
Het is altijd leuk een baan te hebben waar je tros op bent. Je baan opzeggen of ontslagen worden is niet fijn. Vanzelfsprekend komen er dan veel emoties los. Juist door de integere ambtenaar wordt ons land gelukkig nog bestuurd.

Maar wordt je ontslagen dan biedt de rechtspositie van de ambtenaar, welke is vastgelegd in een eigen rechtspositieregeling, gelukkig bescherming.

Zie o.a. http://www.ontslagalsambtenaar.nl/overheidssectoren.html
huisman / gemeente
Als deze ambtenaren dan hun woord houden zal dit wel makkelijk worden in het licht van de bezuinigingsronde. Het werk veranderd niet door de kleur van de bestuurder.
Baantjerfan
Volkomen begrijpelijk. PVV bestaat uit "jonge honden", zonder nauwelijks enige bestuurservaring in een gemeente.
Laat ze buiten het college, kunnen ze eerst ervaring opdoen als raadslid.
Johan Groenhof
Ach natuurlijk! Onlangs op bijeenkomst over stemmen (machines vs. handmatig) nog een stoffige Haeghse ambtenaar horen zeggen dat je loyaal moet zijn aan het bestuur. Ook aan PVV vroeg ik hem? Mondje vol met tanden dus.
Ik heb moeite dat ik als baas heb de hautaine onbekwame PvdA en CDA bestuurders die voor mij op één lijn zitten met de PVV!
Rob / Adviseur sociale zekerheid
Het enige wat mij tegenhoudt om PVV te stemmen is hun standpunt t.o.v. Moslims. Een hele bevolkingsgroep wordt verantwoordelijk gehouden vvoor het gedrag van een minderheid. Als de PVV niet zo anti-moslim zou zijn, zou ik ook stemmen op de PVV. Ik vind dat de overheid eens heel veel klantvriendelijker moet worden en op heel veel ambtenaren mag bezuinigen. Ik denk dat 20% er gemaakkelijk uit kan. Stel de vraag maar voor jezelf: Als het je eigen bedrijg zou zijn, met hoeveel procent zou je dan minder aankunnen? Maar op kosten van onze belastingbetalende burgers is het makkelijk praten.
Ik weet dat dit standpunt niet breed gedragen wordrt onder ambtenaren, maar ik zie teveel in-efficientie.
HENK / manager
Nog beter zou zijn ala alle ambtenaren zouden opstappen net zoals dat in Amerika de gewoonte is.
Dat het ambtenarencorps in Nederland voornaamlijk uit PvdA stemmers bestaat is geen geheim dus politiek en financieel een goede omtwikkeling.
Gert-Jan Tolberg / stemt iets anders
Als je dit gaat toelaten hebben we dadelijk een land vol gewetensbezwaarde ambtenaren.

Want wat moet je als VVD-ambtenaar onder een SP-wethouder? Hoe kun je in hemelsnaam als CDA-ambtenaar functioneren in een gemeente met een PvdA-burgemeester? Hoe kun je als groenlinks-ambtenaar je werk doen in een college waar de VVD de grootste partij is?

Onbegrijpelijk. Waarom wil je ambtenaar worden als je niet onder bepaalde politieke signatuur wilt werken? Dat is net zoiets als dat je als pacifist gaat werken bij een bedrijf dat technologie maakt die ook in torpedo's wordt gebruikt.
Paul / projectleider
Tja de ambtenaren zijn er voor alle burgers, de PVV niet...
Oftwel de ambtenaar moet recht breien wat de PVV krom maakt.

Buiten dat, ambtenaren zijn ook gewone mensen.

Maar goed ik ben nieuwsgierig naar de bestuurdersstijl van de PVV-ers, dat kan veel goed maken
hedges / AO/IC medewerker afd. MO
Als ambtenaar word je geacht loyaal aan je bestuur te zijn. Daar moet je mee om kunnen gaan, het is "part of the deal". Zelf ben ik als GL-stemmer ooit weggegaan uit een gemeente met een overwegend zwaar christelijk bestuur, maar dat was mijn eigen keus en verantwoordelijkheid.
Arie / Teamleider
Ik denk dat het aantal gewetensbezwaarde ambtenaren wel meevalt. De zittende bestuurders proberen natuurlijk met alle macht een nieuwe invloed te vermijden. Helaas wij zullen met z´n allen naar de democratie moeten luisteren. En ook de PVV dient op een goede manier ondersteunt te worden.
M Marshal / Consultant
Logisch dat ze zich niet prettig zullen voelen. Wat mij betreft moeten ze nu meteen opstappen, dan bewijzen ze ons allemaal een dienst omdat dan de bureaucratie zal afnemen. Met name op rijksníveau zitten er teveel pennenlikkers die de gemeenten alleen maar belasten met hun bureaucratische onzin!
Leo / beleidsmedewerker SoZaWe
Hierboven is het meer 8 van de tien die wel gewoon hun werk blijven doen. @ Gert Jan Tolberg heeft het goed vertaald, net als @P.
Conradt J / Procesmanager
Vele Nederlanders zijn nog steeds zo naif. Vergelijken vaak de Bijbel met de Koran. Totaal misplaatst! Christus verkondigt de ultime Liefde en heeft nooit dodelijk geweld gepredikt, alleen maar ultime Liefde. Mohammed deed het wel, moord de vijand desnoods dus met bloedvergieten en hij vocht moordend zijn weg terug naar Mekka. hierover wordt er nooit gepraat, Laat de Moslims maar eerst dit punt afzweren. De Bijbel zegt bovendien ook zeer nadrukkelijk: christenen die moorden zijn naam-christenen en dat is dus het geval met o.a. de IRA en de Inquisiteurs van Rome destijds. Ware Christenen propageren de Liefde, Mohammed propageert de Jihad (de zgn heilige oorlog=wat een terminologie). Maar laat Nederland maar in slaap vallen. Gelukkig zijn er PVV aanhangers die wel bewust zijn van deze sluipmoordenaars. Ze fokken harder dan de Nederlanders!
erwin
Werkelijk heel goed nieuws! Laat anti-PVVers de daad bij het woord voegen en direct opstappen, zodat de men meteen aan de taakstelling/bezuiniging kan voldoen.
frans / ambtenaar
Gros ambtenaren stemt PvdA, de ergste antidemocratische beweging uit onze parlementaire geschiedenis.
O. ten Hove
Het is van de zotte om een democratisch gekozen partij al bij voorbaat weg te zetten, vooral als je dat relateert aan bijvoorbeeld de onbekwaamheid van het stadsbestuur van Den Haag. Waar de wethouders van linkse en rechtse signatuur lak aan de bevolking heeft. En een wehouder als Kool op zijn eigen kiezers spuugt.

Trek pas een conclusie wanneer je je niet met het beleid kunt verenigen, niet eerder. Want als de meerderheid van een bevolking voor de PVV kiest, dien je als ambtenaar loyaal te zijn.

Na vier jaar zijn er dan weer verkiezingen...

JJMoes
Indien het ghemeen U roept, besorght het als Uw eigen. Misschien kunnen de ambtenaren maar niet dreigen.Vondel had een goed advies, dus het maakt niet uit wat ik kies en anders:Volledig zwijgen.
Trek Uw mond open over de terreur
maar trap niet in de open deur.
Veeg alle relmarokkanen
van pleinen en lanen dan stelt U ons niet teleur.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Ambtenaren zijn beschaafde mensen en de pvv is een partij van onbeschaafd denkende lieden. Dat wringt natuurlijk.
Pieter
Wat een onzin-onderzoek!Ik zou niet graag onder SP of GL werken, maar goed...Als je voor een democratie bent, moet je niet moeilijk gaan doen als mensen op de PVV stemmen. Dat is inherent aan een democratie. Overigens ruimt het lekker op, die linkse ambtenaren :-)
Kyriakos Tsolakidis / sr. vergunningverlener milieu
@Rob
Als het aan mij zou liggen zou ik er juist 20% bij doen! Daarnaast is het niet zo dat er teveel ambtenaren zijn, maat teveel die hun werk niet (goed) doen!
Simon
Wilders en de PVV zijn een abnormaliteit in onze democratie. Zij zijn een kankergezwel waar uiteindelijk de democratie zal aan gaan bezwijken als er niets tegen wordt gedaan. Fascisten en racisten zoals Wilders en de PVV zullen zich nimmer houden aan de democratische spelregels, waardoor zij zich buiten de democratische orde plaatsen en dienen dan ook buitengesloten te worden. De PVV dient dan ook als een ondemocratische partij te worden verboden en Wilders dient voor zijn fascistiche en racistiche ideeën te worden vervolgd en worden opgesloten. Als je een kankergezwel in je lichaam hebt ga je deze verwijderen en laat deze ook niet door etteren. Doe je niks dan bezwijk je eraan kijk maar naar Silvia Millecam.

No Pasarán
L. Koopman / Coördinator ICT
Wat mij met name stoorde was de suggestieve vraagstelling in de 'enquete' en het feit dat er nooit dit soort peilingen worden gehouden wanneer de PvdA op 'winst' staat. Daarnaast: leer mij de eerste ambtenaar kennen die hierom op zou stappen. Je moet gewoon doen waar je voor betaald wordt!
Michel / SR
Volgens mij is het demoniseren begonnen. Waarom alleen een peiling PVV en Trots ?? Ik werk liever niet onder de pvda waar staat dat, daar komt bij dat als zoveel hun ontslag nemen erg gelijk bezuingigd is.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Gros van de ambtenaren geeft via een enquete aan moeite te hebben met de PVV
Ongetwijfeld toeval, maar in mijn directe omgeving van collega-ambtenaren heeft niemand er moeite mee. Daar stelt men dat verkiezingen gaan uitmaken wie er gaat regeren. De meerderheid beslist, zo is het en zo moet het zijn. En staat het ambtenaren dan niet aan met de gekozen bewindslieden samen te werken, dan vertrekken ze toch ?
Neem van mij aan, dat zal heel weinig gebeuren !
henk
Goed onderzoek met een pracht van een uitkomst:

indien de PVV aan de macht komt, dan hoeft deze partij niet de overheid te gaan saneren. De overheid en haar ambtenaren doen dat dan al uit zichzelf. Per direct na de verkiezingen een afslankoperatie van 1/3 van alle ambtenaren. Zonder verplichte ontslagen en afvloeingsregelingen.

Top!
Kees Molenaar / gemeenteambtenaar
Ja, stel je het uiterste eens voor: Bestuur en uitvoerders van dezelfde partij: Dat is pas griezelig!
J. / jur beleidsmedewerker
Als ambtenaren zouden verklaren dat zij niet onder bestuurders van VVD PvdA, CDA etc willen werken zou Leiden in last zijn, maar over de PVV kun je zoiets blijkbaar wel vragen.....
GBMZ / arbeidsbemiddelaar
Géén enkele ambtenaar stapt op om zich vervolgens bij het Werkbedrijf te melden... De uitkomst van dit onderzoek lijkt me eerlijkgezegd niet realistisch en heeft meer weg van stemmingmakerij. Mocht ik me overigens vergissen... en de ambtenaren stappen wel op, dan is dat goed nieuws voor de arbeidsbemiddelaars, want de overheidswinkel moet wel open blijven, toch?
Tom
Neem dan lekker ontslag als jullie niet voor de PVV willen werken!
Wat een stetlletje arogante misbaksel zijn jullie.
Hoog in de bol gekregen?
Jules Vismale
Al ben ik geen aanhanger van de PVV of van welke partij in Nederland ook, ik vraag me nog steeds af wat die ambtenaren en christenen die gruwen van Wilders en de PVV en hen willen uitsluiten nou eigenlijk zélf willen! Zijn deze figuren soms narchistisch (dat ze enorm veel houden van zichzelf), zijn ze stapeldol op links, criminelen, moslimextremisten, anti-autochtoon , willen ze zichzelf onderwerpen aan de islam of Nederland nog steeds in dezelfde puinhopen laten zitten? Blijkbaar willen ze niet alleen Wilders en de PVV blijven verloochenen maar ook zichzelf én Nederland. Als deze linkse ambtenaren en alle christenen die een afkeer van de PVV hebben en er niet mee willen regeren omdat ze liever graag de (extremistische) moslims naar de zin willen maken dan kan ik ze alvast één ding aanraden: pak jullie koffers, neem een enkeltje naar de moslimlanden, bekeer je daar tot de islam en ga dan lekker met blote voeten in de moskee knielen voor jullie nieuwe bondgenoten maar als er moslims onder hen zijn die anti-christelijk zijn of vinden dat jullie het "ongelovige" westen nog niet voldoende hebben verworpen als een steen des aanstoots, kom dan nóóit met hangende pootjes of met een gegeselde rug terug in Nederland om over de islam te klagen want dan gedragen jullie je precies als de kauw die met de veren van een pauw ging pronken om nieuwe vrienden te werven en zijn oude vrienden verstootte! Jullie zijn tenslotte gewoon huichelaars die jullie vak en geloof niets waard zijn!
Sylvia / secretaresse
werken voor PVV , werken ambtenaren dan??
Jan de Loodgieter / toezichthouder
De onwetendheid dendert weer over het beeldscherm! Wat zijn die pvv-aanbidders onbemullen. Ze begrijpen niet -en als zij iets niet begrijpen zijn anderen 'elite'- dat iedere ambtenaar integer moet zijn en zich aan de wetten, en vooreerst aan de Grondwet, moet houden. Dan mag je dus niet discrimineren en mensen tegen elkaar opzetten (haatzaaien). Valt het kwartje al?
Wouter / Controller
@Jan de Loodgieter

..ho ho Jan. Uiteraard moeten ambtenaren zich houden aan de wet, maar dat suggereert dat jij er vanuit gaat dat zij 'onwettige' zaken moeten uitvoeren op last van de PVV. Daar doet in Nederland gelukkig de rechter een uitspraak over en niet 'de Loodgieter'. Eerst maar eens het resultaat afwachten van de lopende rechtszaak tegen Wilders...
hans wieser / senior project/programmamanager
Het staat in de wet dat elke ambtenaar is gehouden zich aan de wet te houden, heeft hij vaak ook beloofd bij in diensttreding en het tekenen van de ambtseed niet in strijd met de wet te handelen. Kortom een ambtenaar kan niet worden verplicht iets te doen dat met de wet in strijd is. Dus waar zijn wij bang voor? Gewoon de rug recht houden!!!!
Overigens vind ik de uitslag teleurstellend. Ik had verwacht dat veel meer overheidsdienaars hun afschuw zouden uitspreken over de komst van deze gevaarlijke demagogen in de raden van Den Haag en Almere. Nu dat zeker gaat gebeuren, moeten wij ze uitdagen tot het geven van een mening over de echte onderwerpen die op de agenda komen. Ik verwacht van Bokito en Kelly meer diepgang.
Jos Strijbosch / nvt
Het is natuurlijk wel zo dat de PVV zo groot gaat worden door de onvreden van de burger die is ontstaan over Ambtenaren en de politiek. Dus kort door de boscht heeft men het zelf zover laten komen.
Beleid uitvoeren als blinde en zeggen het te moeten maar er niet achter staan is niet voldoende dan moet je het veranderen of ander werk gaan doen. meelopen werkt niet meer in het bedrijfsleven ook niet
Jelle / =
Als ambtenaar werk je voor de overheid. De overheid voert een democratisch gekozen beleid uit. Ik snap het probleem niet van de ambtenaren. Een bouwvergunning controleren of een parkeerbon schrijven heeft toch niets te maken met politieke voorkeur??

En anderszins lost het overschot aan ambtenaren vanzelf op!
Marc W / Functie
Ik ben benieuwd hoe het dan gesteld is met de vrijheid van meningsuiting onder ambtenaren. Stel je komt dan als ambtenaar uit voor je mening die pro PVV is, dan teken je je eigen doodvonnis, de rest van je carrière kun je dan wel vergeten!? Dan ben je persona non grata bij de rest van de afdeling? Het lijkt er wel op!
Ron van Vliet / adviseur
Ik ben benieuwd hoeveel ambtenaren de daad bij het woord gaan voegen. Leuke uitspraak maar erg hol! Zou het bijzonder positief vinden als zo'n 10 % van de ambtenaren op principiële gronden hun baan zou opzeggen. Maar ja, dromen zijn bedrog!
Paul / projectleider
Die PVV-ers gaan als bestuurder veel leren.
Het ambt is toch een ambacht. Ik bedoel het werk draait vaak meer om de stoeptegels rechtleggen, hondenpoep en parkeerboetes.
ipv de groot en meeslepende 'ik ben boos' onderwerpen

shuri
Het blijkt dus dat het ambtenarenapparaat is geinfecteerd door het linkse virus en ongeschikt voor het ambt. Zij dienen dus op te stappen.
en dat komt goed uit
San / Gewezen ambtenaar
haha, dit onderzoek, die nemen echt geen ontslag.........
Waar kan je 2 uur pauze nemen zonder dat je gemist wordt. Waar kan je iemand onbeschoft behandelen zonder dat dit gevolgen heeft enz. Juist in de ambtenarij!

Blijkt maar weer dat de gemiddelde ambtenaar denkt God te zijn!
Zo beschaafd (he Kees) en echt, heus waar ze doen wat ze moeten doen ook al staat iemand aan het roer die ze niet moeten LOL

Wordt tijd dat het PvdA /GL bolwerk eens flink wordt afgebroken!!
tom.g.d. / optimist
Wat een geweldig idee van de ambtenaren!! Hoop werkelijk dat de PVV de boventoon gaat voren. Zijn we gelijktijdig een 35% van de "overbodige niksnutten" af. Zelf ontslag nemen, dan alleen WW en géén speciale regelingen. Die hebben ze hun hele "ambtelijke leven" al gehad.
Advertentie