of 60775 LinkedIn

Groningse VVD wil minder partijen in college

Met vijf partijen een college vormen. Het klinkt mooi, maar in de stad Groningen gaan stemmen op om na 19 maart met een partij minder te regeren. Veel partijen leidt tot freerider-gedrag, aldus de VVD

In de stad Groningen ‘regeert’ nu een regenboogcollege waarin een brede schare van vijf partijen vertegenwoordigd is. Als het aan VVD lijsttrekker Joost van Keulen ligt, worden dit er minder na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

Vier partijen
Vier partijen is het maximum, vindt Van Keulen, bij de komende verkiezingen lijsttrekker en in het huidige college wethouder. Hij pleit echter niet voor een smal college. ‘Dat past niet bij de stad, die is ook heel divers. Een breed college vormt een mooie afspiegeling.’ Vier partijen van verschillende ideologieën, bijvoorbeeld twee linkse partijen en twee uit het rechtse deel van het landschap ziet Van Keulen wel zitten.

 

Val college
Dat er nu vijf partijen op het pluche zitten, komt doordat het college in september 2012 viel over de begroting voor 2013. Een heikel punt daarbij was een tramverbinding door de stad, die tot veel verdeeldheid leidde. ‘Een breed gedragen college zorgt natuurlijk voor rust, dat was in die periode wel even nodig’, legt Van Keulen uit.

 

Free riders
Maar die breedte leidt volgens hem ook tot ‘free riders’ in de coalitie, omdat niet alle collegepartijen met een voorstel hoeven in te stemmen voor een meerderheid. Van de 39 zetels hebben de vijf partijen er samen 25. Met één partij minder komt die meerderheid niet in gevaar. ‘Zo’n brede coalitie is ook niet bevorderlijk voor de partijen zelf; ze kunnen zich minder profileren’, meent de wethouder.

 

Kiezer beslist
Partijen weren zou alleen kunnen wanneer er een kiesdrempel gehanteerd zou worden. En zoiets kan alleen landelijk worden beslist, realiseert Van Keulen zich. Dus blijft het laatste woord over de samenstelling van het college toch echt aan de stemmers. ‘We zijn afhankelijk van de kiezer. Na 19 maart gaan we kijken wat er mogelijk is. En is dat met vijf partijen zoals nu, dan moet dat maar.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Simon Henk Luimstra (friskijker) op
Helemaal mee eens. Vooral als de VVD het goede voorbeeld geeft. Hef jezelf op. Goed voor jezelf, goed voor de stad, de regio, het land en Europa.